Taner Yıldız Hiç Otobüse Bindi mi?

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın mesai saatlerinin değişmesiyle ilgili başlattığı tartışma hakkında basında önemli açıklamalar yaptı.

Taner Yıldız Hiç Otobüse Bindi mi?
Genel Başkan Koncuk, Bakan Yıldız’ın önerisini sert bir dille eleştirerek, şunları söyledi: “Anlaşılan Sayın Bakan Taner Yıldız sabah kalkıyor, bakkal esnafının dükkânını açtığını görüyor ve ‘niye memurlar da erken mesaiye başlamasın ya da cumartesi çalışmasın’ diye düşünüyor. Ne yazık ki Bakan Yıldız, Türkiye’de çalışanların işlerine hangi koşullarda ve hangi ulaşım vasıtasıyla gittiğini bilmeden bir değerlendirme yapmış. Örneğin okullar saat 08:00’de ders başı yapıyor. Bu durumda Büyükşehirlerde öğretmenler, öğrenciler en geç saat 06:30’da uyanıyor. Sayın Bakanının altında makam aracı var. Bakan Yıldız, trafik karmaşasına yakalanmadan işyerine ulaşıyor. Anlaşılan o ki, Sayın Bakan kamu çalışanlarının nasıl işyerine ulaştığı bilgisine sahip değil. Cumartesi mesaisine de gelince, insanların dinlenmeye ihtiyacı var. Bakınız ABD’de de 120 bölgede çalışma günü 5’ten 4’e düşürüldü. Fransa’da haftada 43 saat olan çalışma süresi 35’e düşürüldü ve 650 bin kişiye istihdam yaratıldı. Japonya ve İtalya’da çalışma saati 40, Almanya’da 38.”

 

Genel Başkan Koncuk, hükümetin yapması gerekenin iş veriminin ve kalitesinin artırılması olması gerektiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışanların çalışma süresini artırdıkça iş kalitesi azalacaktır. Sayın Bakana tavsiyem şudur: İş günü 5 gündür. Sayın Bakan, ‘biz hükümet olarak hangi tedbirleri alırsak çalışanların iş verimliliğini daha da artırabiliriz’ diye düşünmelidir. Birçok çalışandan işyerindeki çalışma koşulları ile ilgili şikâyetler geliyor. Taner Yıldız’ın, ‘Biz çalışanların çalışma koşullarını düzeltmeliyiz ki, motivasyonları artsın’ diye düşünmesi ve proje üretmesi gerekir. Öte yandan Türkiye’de çalışma saati memurlarda 40, işçilerde 45 saat. İşveren fazla mesai yaptırdığı her bir işçiye fazla mesai ücreti ödemek zorunda. Yoksa fabrika sahipleri ‘bu mesai ücretleri bizi yıpratıyor, cumartesileri de iş günü olsun mu dedi?’ Sayın Bakanın bilmesi gerekir ki çok çalıştırdığınız insanlardan verim alamazsınız. Gelişmiş dünya ülkeleri çalışma saatlerini geriye çekiyorsa, bizim ülkemizde de bu uygulanmalı.” 

 

Devlet adamlarının birtakım beyanatlar vermeden önce konuyu taraflarla masaya yatırması gerektiğini kaydeden Koncuk, “Türkiye’de bu işin paydaşları olan sendikalar var. Buna hükümet ya da bakanlar tek başına karar veremez. Bakanın davranışı yanlış. Bakanın bu konuyu önce sendikalarla müzakere etmesi gerekirdi. Siz milyonlarca insanın geleceğini ilgilendiren bir açıklamayı ayaküstü yapamazsınız. Ben Bakan Taner Yıldız’ın bu öneriyi kabine üyeleri ile bile paylaştığını düşünmüyorum. Ayrıca bu konu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının alanı da değil. Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı var. Çalışma hayatını düzenlemek Çalışma ve Sosyal Bakanlığının görevi.”

 

Türkiye’de 2003 yılında taşeron eleman sayısının 10-15 bin olduğunu, bugün ise 420 bin’e ulaştığını kaydeden Genel Başkan Koncuk, taşeronlaşmanın artmasının çalışma hayatını tehdit ettiğini söyledi. Kamu çalışanlarının Cumhuriyet tarihi boyunca elde ettiği kazanımların ellerinden alınmaya çalışıldığını ifade eden Koncuk, “Memur adı bile ülkeyi yönetenleri rahatsız ediyor. Bizler kazanılmış haklarımızın gasp edilmesine müsaade etmeyiz, tepki gösteririz” diye konuştu.


Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER