TARIM BAKANLIĞI'NDAN OKUL SÜTÜ AÇIKLAMASI

Tarım Bakanlığı yaptığı açıklamada; "sütlerde hastalık yapıcı bulguya rastlanmadı" dedi.

TARIM BAKANLIĞI'NDAN OKUL SÜTÜ AÇIKLAMASI
Bakanlıktan 'süt' açıklaması
 
Tarım Bakanlığı yaptığı açıklamada; "sütlerde hastalık yapıcı bulguya rastlanmadı" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Okul Sütü Programı” çerçevesinde dağıtılan sütlerde, hastalık yapıcı mikroorganizmalara rastlanmadığını açıkladı. Bakanlık, mevcut veriler ışığında, uygulamanın kesintiye uğratılmasını veya durdurulmasını gerektirecek bir durum tespit edilmediğini bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, okul çağı çocuklarına süt içme alışkanlığı kazandırılması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Ulusal Süt Konseyi'nin desteği ile 2 Mayıs 2012 tarihinde “okul sütü” programının başlatıldığı belirtilerek, bu program kapsamında günde yaklaşık 7.2 milyon kutu sütün dağıtımının planlandığı anımsatıldı.

Söz konusu uygulamanın ilk günlerinde çeşitli nedenlerle rahatsızlanan bazı öğrencilerin sağlık kuruluşlarına başvurduğu hatırlatılan açıklamada, sağlık ve gıda güvenilirliği yönünden programı ve gelişmeleri değerlendirmek, bir rapor hazırlamak ve kamuoyuyla paylaşmak üzere Sağlık ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca iki kurul oluşturulduğu kaydedildi. Açıklamada, kurulun şu kuruluşlardan oluştuğu belirtildi:

“-Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan kurul;
Prof. Dr. Ufuk Beyazova (Gazi Ü. Sosyal Pediatri Bilim Dalı),
Prof. Dr. Selda Bülbül (Kırıkkale Ü. Pediatri, Çocuk Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı),
Prof. Dr. Levent Akın (Hacettepe Ü. Halk Sağlığı Anabilim Dalı),
Prof. Dr. Ahmet Nesimi Kişioğlu (Süleyman Demirel Ü. Halk Sağlığı Anabilim Dalı),
Doç. Dr. Selim Gökçe (Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Pediatrik Gastroenteroloji Bölümü),
Doç. Dr. Hasan Tezer’den (Gazi Ü. Pediatrik Enfeksiyon Bilim Dalı) ve
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan kurul;

Prof. Dr. Atila Yetişemiyen (Ankara Ü. Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü),
Prof. Dr. Özer Kınık (Ege Ü. Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü),

Prof. Dr. H. Tanju Besler (Hacettepe Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü),
Doç. Dr. Ali Topcu’dan (Hacettepe Ü. Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü) teşekkül etmiştir.”

Açıklamada, her iki bilim kurulunun müşterek çalışmasıyla ilgili sonuç hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“Süt, bileşiminde yer alan yüksek kalitede protein, yağ, laktoz, kalsiyum, fosfor, riboflavin gibi bileşenler ile üstün besleyici değere sahiptir. Sütün bileşimine bakıldığında çeşitli yaş grupları için temel besin ögelerini içerdiği görülmektedir. Her gün çocukların iki su bardağı süt veya eşdeğer süt ürünü tüketmeleri bilim çevrelerince tavsiye edilmektedir.

Türkiye’de kişi başına yıllık süt tüketimi yaklaşık 25 litre iken bu miktar diğer gelişmiş ülkelerde 80-100 litre arasındadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ‘Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Projesi’ araştırma verilerine göre; 6-10 yaş grubunda süt içmediklerini ifade edenlerin oranı yüzde 11 olarak bulunmuştur. Çocukların ancak yüzde 30’u ise düzenli olarak süt içtiklerini ifade etmişlerdir. Gelişme çağındaki çocuk ve ergenlerin süt ihtiyaçlarının karşılanması dünyada birçok ülkede okul sütü uygulamaları ile sağlanmaktadır. Ülkemizde de okul sütü uygulamaları okul çağı çocuklarının büyüme ve gelişmelerine önemli katkıda bulunacaktır.
Program kapsamında anasınıfı ve 1-5. sınıfa devam eden çocuklara UHT teknolojisiyle hazırlanmış tam yağlı süt dağıtılmasına başlanmıştır.

UHT süt; çiğ sütün en az 135 derecede 1 saniye süre veya en uygun zaman-sıcaklık kombinasyonunda yüksek sıcaklıkta kısa süre tutulması ve aseptik koşullarda ambalajlanması ile oda sıcaklığında depolandığında bile bozulmaya neden olabilecek tüm mikroorganizmaları ve sporlarını yok eden bir ısıl işlem ile elde edilen, raf ömrü uzun (3-4 ay) olan süttür.

UHT teknolojisinde, yüksek kalitede çiğ süt kullanılması zorunludur. Peyniraltı suyu veya peyniraltı suyu tozu, sütün ısıl işleme olan dayanıklılığını azalttığından kesinlikle kullanılmamaktadır. Bu program kapsamında ihale şartnamesi gereği de yurt içinde üretilmiş çiğ süt kullanımı zorunlu olduğundan sütlerin üretiminde süttozu kullanılmasına izin verilmemektedir.”

-HASTALIK YAPICI MİKROORGANİZMA YA DA BAKTERİ TOKSİNİNE RASTLANILMADI-

Açıklamada, programın başlamasını takiben sağlık kuruluşlarına değişik şikayetlerle başvuruların olması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından süt dağıtımı yapılan bütün illerden süt örnekleri alınarak ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulduğu belirtilerek, bugüne kadar örneklerin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine (Stafilokok enterotoksini) rastlanmadığına dair verilerin mevcut olduğu vurgulandı.

-BİR FİRMA DAĞITIM ZİNCİRİNDEN ÇIKARILDI-

Fiziksel özellikleri uygun olmadığı bildirilen Sivas ili süt örneklerinin hem Sağlık Bakanlığı, hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarlarında incelendiği kaydedilen açıklamada, “Hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksini ve diğer toksik maddeler yönünden hiçbir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Sivas ili süt örneklerinde hastalık yapıcı olmayan (saprofit) mikroorganizmaların bulunması nedeniyle örnekler sterilite şartlarını sağlamadığından; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bu firmaya ait ürünlerin dağıtımı durdurulmuş ve bu firma dağıtım zincirinden çıkarılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

-İNCELEMELER DEVAM EDECEK-

Hastaneye başvuran çocuklarla ilişkili olarak, mevcut verilerin gıda zehirlenmesini düşündürdüğü kaydedilen açıklama şöyle devam etti:

“Ancak okul sütü programının tüm aşamalarının dikkatlice ve titizlikle ileri incelemelerine devam edilecektir. Sonuç olarak; Türkiye’de süt tüketiminin sınırlı olduğu göz önüne alındığında, okul sütü programı sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde ve beslenme ile ilişkili muhtemel sağlık sorunlarının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Mevcut veriler ışığında, uygulamanın kesintiye uğratılmasını veya durdurulmasını gerektirecek bir durum tespit edilmemiştir.”


Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER