TEOG' DA PUANLARI DEĞİŞTİ SIRALAMA DEĞİŞMEDİ

MEB, BUGÜN'ün ortaya çıkardığı 'ikili kopya' skandalını kabul etti. Mağdur öğrencilerden İlkay ve Sena açtığı davayı kazandı. Puanları yeniden hesaplandı. Ne var ki 'ikili kopya' muamelesi gören ama dava açmayan binlerce öğrencinin mağduriyeti sürüyor

TEOG' DA PUANLARI DEĞİŞTİ SIRALAMA DEĞİŞMEDİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı ile ilgili BUGÜN'ün ortaya çıkardığı 'ikili kopya' skandalının ardı arkası kesilmiyor. Yaklaşık 1 milyon 200 bin 8. sınıf öğrencisini ilgilendiren TEOG'da bu defa MEB ayrımcılığa gitti.

 

MAHKEME KARARI ÇIKAN RAHAT

 

Aynı sınıfta sınava girip, aynı dersten en az 6 soruyu yanlış yapan öğrencilerden İlkay Ölge ve Buse Uzunoğlu, Ankara İdare Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulundu. Uzunoğlu için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi henüz kararını açıklamazken Ankara 16. İdare Mahkemesi İlkay Ölge için yürütmeyi durdurma kararı verdi ve bakanlık da Ölge'nin sıfır verdiği İngilizce puanını yeniden değerlendirdi. Ölge'nin 11 doğru ve 9 yanlışla sınavdan 55 puan aldığı anlaşıldı. Önceden 367 olan Yerleştirme Esas Puanı (YEP) 378'e çıktı.

 

Uzunoğlu'nun puanında ise mahkeme kararı henüz çıkmadığı için değişiklik yapılmadı. Aynı okuldan ve fen bilgisinden sıfır alan Sena Seyhan'ın da mahkeme kararı doğrultusunda puanı yeniden hesaplandı. Fen bilgisi dersinden sıfır alan Sena Seyhan'nın puanına artı 25 puan daha eklendi. Ancak onunla kopya çektiği iddia edilen öğrencinin puanında bir değişikliğe gidilmedi.

 

BAKAN İSTİFA ETMELİ

 

BUGÜN'ün haberi üzerine Bakan Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Milletvekili Aydın Ayaydın, Bakanlığın bütün sınavlarında öğrencilere skandal üstüne skandal yaşattığını söyledi."Bakan ve Bakanlık bu işi beceremiyor, akli dengesini kaybetmiştir" diyen Ayaydın, "Artık ipin ucu kaçtı. Sınav yetkisi MEB'ten alınıp Bakan Avcı da istifa etmeli" diye konuştu.

 

Hüzün ve sevinci bir arada yaşıyorum

 

Aileler, yaşanan kaosa tepkili. Puanı yeniden hesaplanan Ölge'nin annesi Huriye Ölge, tamamıyla kendi çabalarıyla sonuca vardıklarını bakanlığın hiçbir konuda yardımcı olmadığını söyledi. MEB'ye maddi ve manevi tazminat açacağını belirten anne Ölge, "Bu süreç hem bizi hem de çocuğumu zedeledi. Bir yandan sevinç bir yandan da hüzün yaşıyorum. Oğlum hakkını aldı ama diğer binlerce öğrenci ne olacak" dedi.

 

Örnek teşkil etmeli

 

Mağdur Elif Koz'un annesi Hayriye Koz, Ankara İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açanlardan. Davanın sürdüğünü söyleyen anne Koz, daha önce verilen mahkeme kararlarının kendileri için de örnek teşkil etmesi gerektiğini vurguladı. Koz, "Sistemden mağdur edilen öğrencilerin hakları geri verilmeli. İkili kopya mağduru olan öğrencilerin puanları yeniden hesaplanmalı" dedi.

 

İkili kopya sistemi iptal olursa ne olur?

 

Anafen Yayınları Rehberlik Koordinatörü Rıfat Altunsaray: "Öğrencinin Yerleştirmeye Esas Puanı'nın (YEP) yeniden hesaplanması gerekir. Yüzdelik diliminde ise artı yüzde 2'lik ilerleme olur ve öğrencilerin genel başarı sırası da etkilenir.

 

Bu durumda 'ikili kopya' çekenlerin puanı yeniden hesaplanmalı. Sonuçta ikili kopya çekenlerin puan, sıralama ve yüzdelik dilimi değişecek. Tercihler 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. O zamana dek değişikliklerin yapılması şart."

 

 

NESRULLAH SONAY

 

Bugün

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER