"TEOG YERLEŞTİRME SONUÇLARIYLA ÖĞRENCİLER ÇIKMAZDA"

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen ÖĞÜT TEOG-Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sonuçlarının okul kayıtlarında yeni bir kaosun habercisi olduğunu TBMM gündemine taşıdı.

"TEOG YERLEŞTİRME SONUÇLARIYLA ÖĞRENCİLER ÇIKMAZDA"
CHP'li ÖĞÜT TEOG sonuçlarıyla öğrencilerin ve velilerin nasıl bir çıkmazda olduğunu Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI'ya sordu ;


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI tarafından yazılı olarak yanıtlanması konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim.
 
 
                                                                                                            Kadir Gökmen ÖĞÜT
                                                                                                          CHP İstanbul Milletvekili


Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) Sınavı 2013 -2014 Eğitim-Öğretim Yılı Yerleştirme Sonuçları ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı-Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği 22.08.2014 Tarihli Basın Açıklamasındaki Sayısal Verilere Göre:
- 1.057.799 Öğrenci A grubu tercihine yerleştirilmiş.
- 78.447 Öğrenci okul türlerine göre B grubu tercihlerine yerleştirilmiş.
- 155.305 Öğrenci hiçbir okul tercihinde bulunmamış.
- 134.788 Öğrenci ikamet adresine göre evlerine en yakın okula yerleştirilmiş.
Bu doğrultuda;
  1. 2014-2015 eğitim-öğretim yılına girilirken, A B tipi okullara tercihte bulunan 1 milyon 136 bin 246 (% 87,8) öğrenci hangi okullara yerleştirilmişlerdir? Oranlarıyla birlikte sayısal dökümleri nelerdir? Okul çeşitlerinin il il dökümü nedir?
  2. Hiçbir okul tercihinde bulunmayan 155.305 (% 12,2) öğrenciler konusunda eğitim sisteminin içinde bulunduğu açmazları yeniden düşünmenize neden oldu mu? eğitime yön veren bakanlık olarak  bu öğrenciler hakkında ne düşünüyorsunuz? 
  3. Tercihte bulunmayan ancak bakanlığın yerleştirdiği 134 bin 788 (% 10,4) öğrenci hangi okul türlerine dağıtılmıştır? Okul çeşitlerinin il il dökümü nedir?
 
  1. Eğitim uzmanlarından: ikamet adreslerine göre evlerine en yakın okula yerleştirilen 134.788 öğrencinin 40 bin’i İmam Hatip Liselerine, 94 bin’i ise Meslek Liselerine yerleştirildiğine dair bilgiler alınmaktadır. Bu doğru mudur? Eğer doğruysa İmam Hatip Liselerine yerleştirilen 40 bin öğrencinin her ne kadar nakil hakları olsa da; diğer okullarda kontenjan açığı yoksa bu öğrencilerin diğer okullara nakil edilmesi mümkün görünmemektedir. Zira yerleştirmelerde diğer okulların kontenjanları dolmuş olmayacak mıdır? Bu durumda bu öğrenciler İmam Hatip Liselerinde okumaya zorlanmış olmuyorlar mı?
  2. Zorunlu yerleştirme İnsan Haklarına ve Türk Milli Eğitimin Genel İlkelerinin 7. Maddesindeki İlgi istidat ve yeteneklerine göre eğitim hakkı ilkesine aykırı değil midir?
  3. Bu öğrencilerin velilerine her hafta nakil dilekçesi vermek gibi bir angarya yüklenmiş midir?
  4. Eğitim düzeyi düşük olan velilerin bu süreci takip etmediklerinde/edemediklerinde çocukları İmam Hatip Liselerinde okumak zorunda kalmayacaklar mıdır? Bu durum nasıl düzeltilecektir?
  5. Bilindiği üzere TEOG sınavlarında bazı sorular iptal edilmiştir. Öğrencilerin puanlarının hesaplanmasında, herhangi bir soru iptal edilmeyen Mazeret sınavlarına giren öğrencilerle aralarında bir adaletsizlik ortaya çıkmıştır. Bu durum düzeltilememiştir. Neden?
  6. TEOG sınavında esas sınava ve mazeret sınavına giren öğrencilerin sayısal bilgileri nedir?
  7. TEOG sınavında asıl sınava ve mazeret sınavına giren öğrencilerin aldıkları puanların başarı yüzdeleri karşılaştırmaları neden açıklanmamıştır?
  8. 1.dönem ve 2. Dönem Mazeret sınavlarına aynı öğrenciler mi girmiştir?
 
  1. 2014-2015 Eğitim öğretim yılına girerken herhangi bir okula kayıt yaptırmayan 20 bin 817 (% 1,6) öğrenciye ne oldu bu öğrenciler herhangi bir okul okumayacak mı? Bakanlık olarak bu öğrenciler hakkında ne yapmayı düşünüyorsunuz?

egitimajansı.com

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER