TERÖR EYLEMLERİNE AĞIR CEZALAR GELİYOR

Yeni güvenlik paketi polisin yetkilerini arttıracak, kamu malına zarar verenlere ve eylemlerde yüzünü maske ile örtenlere de cezaların arttırılması düşünülüyor.

TERÖR EYLEMLERİNE AĞIR CEZALAR GELİYOR
Bu düzenlemelerle eylemlere katılanların tutuksuz yargılanması da engellenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde yaşanan şiddet olayları sonrası işaret ettiği yeni yasal değişikliğin ayrıntıları belli oldu. Yeni güvenlik paketinde TCK’nın 152 ve 265’inci maddelerinde yapılacak değişikliklerle polisin yetkileri artırılacak. Düzenlemeyle kamu malına zarar verenlere yönelik cezalarda da artırıma gidilecek. Yeni düzenleme ile eylemlere katılanların tutuksuz yargılanmalarının da önüne geçilecek. Eylemlerde kimliğini gizlemek için yüzünü örtene yönelik cezalarda da arttırıma gidilecek. Bu kapsamda terör eylemlerine katılanların tutuksuz yargılanmalarının da önüne geçilecek.

CEZALAR ARTACAK

Türk Ceza Kanunu’nun ‘mala zarar vermenin nitelikli halleri’ başlığı altında 152 maddeye göre kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşyalara zarar vermenin cezası 1 yılla 8 yıl arasında değişiyor. Yine ‘kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir ve tehdit kullanan kişiler’le ilgili düzenlemenin yer aldığı TCK’nın 265 maddesinde ise bu suçla ilgili olarak 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bu maddede suçun silahla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılıyor. Bu düzenlemeyle birlikte bu cezalarda artırım yapılacağı belirtiliyor.

AYIN 14'Ü VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz cuma günü Trabzon’da yaptığı konuşmasında bu değişikliğe vurgu yaparken ayın 14’unda gerekli tedbirlerin alınacağını açıkladı. Erdoğan konuşmasında, “Azami ölçüde yasalarda gerekli değişiklikler yapılacaktır. Bu barış kervanıdır. Barış kervanını tehdit eden hangi unsurlar varsa bunlara karşı hukuki zemin çok daha güçlü hale getirilecektir. Kusura bakmasınlar, bu tür alçakça hareketlere prim vermeyiz” demişti. Polis ve askerin göstericilere artık sadece kalkanla müdahale edilmesinin yetersiz olduğunu ve artık asker ve polisin gereği neyse yapacağını söylemiş, ayrıca “Nedir o maskeler? Eğer terörist değilsen, çıkar o maskeyi” demişti.

MALA ZARAR VERENE AZAMİ 8 YIL HAPİS

Türk Ceza Kanunu’nun 152. maddesine göre mala zarar verme suçuna 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Eğer bu suç yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak işlenirse ceza yarısından iki katına kadar artırılabiliyor.

GÖREVİ YAPTIRMAMAK İÇİN DİRENME: 3 YIL

Türk Ceza Kanunu’nun 265’inci maddesine göre “Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile” cezalandırılıyor. Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Suçun, kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılıyor. Suçun, silahla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılıyor. Bu suçun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanıyor. 
Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER