THY ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI. HAVADA KAOS.

Türk Hava Yolları (THY) ile Hava İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uzaması ve TBMM'de, havacılık hizmetlerinde grev yasağını getiren yasa tasarısının görüşülecek olması nedeniyle çalışanlar eylem başlattı.

THY ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI. HAVADA KAOS.


THY UÇUŞLARINDA KAOS

Hava İş Sendikası'nın 03.00'da başlattı eylem ile çalışanlar, kendilerini 'göreve hazır hissetmediklerini' gerekçe göstererek işe gelmedi. Özellikle uçuş ekibinin eyleme verdiği destek nedeniyle 104 uçuş iptal edildi.

Havacılık sektöründe grevi yasaklayan yasa teklifinin geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı Komisyonu'ndan geçmesinin ardından TBMM gündemine alınması, Türk Hava Yolları çalışanlarının tepkisine neden oldu.
THY çalışanlarının örgütlü olduğu Hava-İş Sendikası, havacılık sektöründe grevi yasaklayan yasa teklifinin TBMM'de görüşüleceğinin öğrenilmesinden sonra dün gece yarısı üyelerine yönelik 'Çok Acil' ibaresiyle bir duyuru yayınladı.

Hava-İş, eyleme çağırdığı üyelerine, "grev hakkımıza yasak getiren yasanın 29 Mayıs 2012'de TBMM'de çok büyük bir hızla gündeme alınacağı bilgisi alınmıştır. Bu haber sonrası tüm normal vardiyalı ve uçuş üyelerimiz bu ağır hak kaybı ihtimali ile 29 Mayıs 2012 tarihinde lokal saatle 03.00-24.00 arası kendilerini göreve hazır hissetmeyeceklerini bildirmişlerdir" diyerek iş yavaşlatma eylemine gideceğini duyurdu.

THY: TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARIRIZ

Hava-İş Sendikası'nın üyelerini iş yavaşlatmaya çağırması üzerine Türk Hava Yolları(THY) "İş bırakma veya iş yavaşlatma ile bu sonucu doğuran benzer yasadışı davranışların; 2822 sayılı Kanunun 45 ve 70 inci maddeleri gereğince; Hiç bir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılma, İşverenin uğrayacağı zararın tahsil edilmesi, Ağır para cezası ve mahkumiyet ile sonuçlanacağı konusunda sizleri bilgilendirmekte fayda görüyoruz. Türk Hava Yolları çalışanlarının görev ve sorumluluklarının farkında olduğuna ve bilinçli olarak çalıştığı kuruma zarar verecek herhangi bir davranış sergilemeyeceğine inanıyoruz" denildi.

ÇOK SAYIDA SEFER İPTAL,

Çalışanların iş yavaşlatma eylemi nedeniyle Türk Hava Yolları çok sayıda seferini ekip eksikliği nedeniyle iptal etti. Atatürk Havalimanı'ndan yapılması gereken onlarca sefer iptal edilince yolcular perişan oldu. Transit yolcular otellere yerleştirilirken, eylemden habersiz havalimanına gelen yolcular yetkililerle tartıştıktan sonra evlerine geri döndü.

THY İŞTEN ÇIKARMA KILICINI ÇEKTİ İŞTEN ÇIKARMALAR BAŞLADI

Türk Hava Yolları grev kararını duyar duymaz çalışanlara bir mesaj göndererek kanunların tanıdığı yetkiye dayanarak işten çıkaracağı uyarısını yapmıştı. THY bu uyarısında ciddi olduğunu gösterdi. THY işten çıkarmalara başladı.

ALDIKLARI UÇAKLAR ELLERİNDE PATLAR

Ankar'da bulunan Hava-İş Genel Başkanı Atilla Ayçin ise iş yavaşlatma konumunda olan bine yakın kişinin olduğunu söyleyerek “Saatler ilerledikçe, personel işe gelmeye başladıkça bu sayı artacaktır. Arkadaşlarımız Anayasal haklarını kullanıyor. Eğer işveren gayri yasal bir tutum içine girerse açık söylüyorum Türk Hava Yolları’nın aldığı uçaklar ellerinde patlar. Bir tek seferi bile yapamazlar. İnsanların en demokratik yasal haklarını kullanmalarına saygılı olsunlar” dedi.

 

THY'den yapılan yazılı açıklamada, Hava-İş'in yasa dışı grev çağrısı yaptığı savunularak, çalışanların bir kısmının bu çağrıya uyduğu kaydedildi.

Bu nedenle uçuş operasyonlarında aksaklıklar yaşandığı belirtilen açıklamada, ''Yolcularımızın en az etkileneceği şekilde iptaller yapılmaktadır. Yolcularımızın değişiklik talepleri herhangi ekstra maliyet olmaksızın gerçekleştirilecektir. Yolcularımız, uçuşlarıyla ilgili güncel bilgileri 'www.thy.com' adlı sitesinden veya '444 0 849' numaralı çağrı merkezinden alabilirler'' denildi.

Bu arada, iş yavaşlatma eylemi nedeniyle THY'nin yurt içi ve dışı 104 seferi iptal edildi.

 

.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ihsan
ihsan - 12 yıl Önce

sizlerin yanındayım..

saime sevim
saime sevim - 12 yıl Önce

insanca yaşamak için"hak gaspına dur demek için" çıktıkları yolda kolaylıklar diliyorum.

SIRADAKİ HABER