TİYATROCULARIN YÖNETMELİK İSYANI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yönetmeliğini değiştirdi. Tiyatrocular isyan etti.

TİYATROCULARIN YÖNETMELİK İSYANI
TİYATROCULARIN YÖNETMELİK İSYANI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yönetmeliğini değiştirdi. Tiyatrocular isyan etti. Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde toplanan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları, yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Oyuncu Mehmet Ali Alabora, "Biz sanattan anlarız, onlar da belediyeden anlar" dedi. Yönetmelik değişikliğiyle şehir tiyatrosu yönetiminin belediye bürokratlarına geçeceğini söyleyen sanatçılar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a dilekçe göndererek yeni yönetmeliği imzalamamasını istediler. Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde toplanan 100 kadar tiyatrocu yeni yönetmeliği protesto etti. Tiyatrocular, yönetmelik değişikliğiyle şehir tiyatrosu yönetiminin belediye bürokratlarına geçeceğini söylediler.

"BU YÖNETMELİĞİ KABUL ETMİYORUZ"

Basın açıklamasını okuyan tiyatro sanatçısı Aslı Öngören, "Bir süredir Şehir Tiyatrosu bir kısım medyanın iftira içeren haksız saldırılarına maruz kalıyor. Anlamlandıramadığımız bu saldırıların nedeni artık açıkça anlaşıldı. Amaç 98 yıldır sanatçıları tarafından yönetilen Şehir Tiyatromuzun, tüm sanatsal işleyişini, belediye bürokratlarına teslim edilmesiymiş. Bu yönetmelik hazırlığından kurumumuzun, genel sanat yönetmeninin, yönetim kurulunun belediye başkanı sanat danışmanınn dahi haberi olmaması manidardır. Bu yeni yönetmeliğe göre artık Şehir Tiyatrosu bir sanat kurumu olmaktan resmen çıkarılarak, basit bir şube müdürlüğüne dönüştürülecekmiş. Bizce muhafaza edilmesi gereken değerlerse açıktır. Bu yönetmeliği kabul etmiyoruz. Çünkü bizim asıl sorumluluğumuz seyircimizle birlikte, daha özgür ve umutlu günlere yürümektir" dedi.

"BİZ SANATTAN ANLARIZ ONLAR DA BELEDİYEDEN ANLAR"

Mustafa Alabora da "Eğer yönetmelik geçerse belediye bürokratları şehir tiyatrosuna direkt müdahale edecekler. Bu da sanatın bağımsızlığını, özgürlüğünü yok eden bişeydir. Ama ben umuyorum ki kendisi de bir sanatçı olan, mimar olan sayın Kadir Topbaş’ın bunu imzalamayacağı kanısındayım. İmzalarsa kendine ve mesleğine ihanet etmiş olur. Bu yönetmelik direkt olarak buradaki oyun seçimine, oyuncuların seçimine yönetmenlerin hangi oyunu koymalarına belediye bürokratları karar verecek. Ben kimseyi küçümsemek istemem ama ben de belediyeden anlamam. Biz sanattan anlarız onlar da belediyeden anlar" diye konuştu.

"EL KONUYOR’ ANLAMINA GELİYOR"

Tiyatro ve dizi oyuncusu Özge Özder de "Gerçekten büyük şaşkınlık yaşadım. Sonuçta bir sürü basamak atlayarak geliniyor buralara. Yani sürekli ahlaksızlık, müstehcenlik gibi şeylerle bizi suçlaya suçlaya bunun bir ön hazırlığı oldu. Ama yine de çok şaşırdım. Çünkü bir sanat kurulunu belediyeden, sanatın dışında olan insanların yönetmek istemesi, repertuarı belirlemek istemesi ’el konuyor’ anlamına geliyor" dedi. Grup daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a dilekçe göndererek yeni yönetmeliği imzalamamasını istediler. Topbaş’a gönderilen dilekçede şu ifadelere yer verildi: "Sayın Kadir Topbaş, 12.04.2012 tarihinde Belediye Meclisi’nce onaylanıp, imzanıza sunulan yeni yönetmelik, içeriği açısından Şehir Tiyatrosu’nun bir ’sanat kurumu’ olma niteliğini ortadan kaldırmaktadır. 98 yıllık onurlu tarihi boyunca sayısız tiyatro sanatçısı ve seyiecisi yetiştiren, milyonlarca İstanbullu’ya tiyatro sanatının seçkin örneklerini özenle sunan Şehir Tiyatrosu, bilmenizi isteriz ki, biz tiyatro sanatçıları için kutsal bir yuvadır. Şehir Tiyatrosu sanatçıları olarak, 100. yılını kutlamaya hazırlanan bir sanat kurumu, kültürel mirasımız olarak yüceltmek yerine, basit bir şube müdürlüğüne indirilen, böylesi bir yönetmeliği kabul edilemez
Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER