TSK'DAN 'ŞEHİTLİK' VE 'GAZİLİK' AÇIKLAMASI

Genelkurmay Başkanlığı, vatandaşların ‘şehitlik’ ve ‘gazilik’ hakkı ile ilgili sorularını internet sitesi üzerinden cevaplandı

TSK'DAN 'ŞEHİTLİK' VE 'GAZİLİK' AÇIKLAMASI
Genelkurmay, “Görevli iken, askerdeyken yaralanıp malul oldum, gazilik statüsü alabilir miyim?” sorusuna hukukta 'gazi' tanımı ya da gazilik statüsünü belirleyen bir norm bulunmadığına dikkat çekti. Ancak cevabın devamında; 2847 Sayılı ‘Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun'da da ‘malul gazi’ ve ‘muharip gazi’ tanımları yer aldığı kaydedildi.
 
Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca, 2847 Sayılı Kanun kapsamında harbe katılmış TSK mensuplarına ‘muharip gazi’, harpte ve terörle mücadele malul olmuş TSK mensuplarına da ‘malul gazi’ belgesi verildiği belirtildi.
 
Ayrıca 2847 Sayılı Kanun ile ortaya çıkan ‘muharip’ ve ‘malul gazi’ statülerinin sağlanacak haklara bir etkisi bulunmadığı ifade edilerek, “Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde, görevin sebep ve tesiriyle malul olan personelin hakları genel olarak sosyal güvenlik mevzuatındaki ‘malullük’ hükümleri ve tazminat kanunları çerçevesinde düzenlenmektedir.” denildi.
Detaylı bilgi almak isteyenlerin (0 800 314 11 1) numaralı telefondan TSK Şehit Gazi Bilgi Hattını aramaları istendi.
 
“ŞEHADET BELGESİ KİMLERE VERİLİR?”
 
‘Şehadet belgesi kimlere verilir, Şehadet belgesi sahibi olmak hak kazanımına esas mıdır?’ soru ise şöyle cevaplandı:
 
“Şehadet belgesi MY 439-1 (A) MSB Şehitlik Yönergesi esaslarına göre, TSK mensubu asker ve sivil kişilerden şehitliklere defnedilenlerin anne, baba ve eşine onurlandırmak maksadıyla verilmektedir. MY 439-1 (A) MSB Şehitlik Yönergesi yalnızca şehitliğe defnedilme ve şehitliklerle ilgili esasları düzenlenmekte, şehit olan personelin yakınlarının hakları ise genel olarak sosyal güvenlik mevzuatındaki ‘malullük’ hükümleri ve tazminat kanunları çerçevesinde düzenlenmektedir. Bu kapsamda şehitliğe defnedilmiş olmanın hakların sağlanmasına olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.”
 
SIKÇA SORULAN DİĞER SORULAR
 
Genelkurmay’ın cevapladığı sorular arasında; Kıbrıs, Kore gazisi çocuğu olduğunu söyleyip, tarafına aylık bağlanmasının mümkün olup olmayacağını, yakınım eski savaşlarda (1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Savaşı vb.) şehit-gazi olduğunu ve belgelerine nasıl ulaşabileceğini, askerdeyken hayatını kaybeden yakınıyla ilgili durumumun incelenmesi için nereye başvuracağını, tarafına aylık bağlanmasının mümkün olup olmadığını, görevli iken-askerdeyken yaralanıp malul olduğunu ve gazilik statüsü alıp alamayacağını, Kıbrıs, Kore gazisi çocuğu olup, tarafına aylık bağlanmasının mümkün olup olmadığını, maddi sıkıntı çeken şehit-gazi yakını olarak nereden yardım alacağını, iş hakkı olmadığı halde iş bulmak için nereye başvuracağını, iş hakkından yararlanmak için ne yapması gerektiğini dile getirenler de bulunuyor.
Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER