TÜKETİCİ HAKLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER ...

Tüketicinin korunması hakkındaki kanunda büyük değişiklikler yapılarak hayatımızı kolaylaştıracak 14 yeni kural belirlendi.

TÜKETİCİ HAKLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER ...

Yeni kanun 28 Mayıs Çarşamba günü itibari ile yürürlüğe giriyor. 

Yeni Kanun, tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili sözleşmeler, kart üyelik aidatları, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, ayıplı malların iadesi, abonelik sözleşmeleri, reklamlar gibi birçok alanda, tüketici haklarını ve kanuna uymayanlar hakkında uygulanacak yaptırımları düzenliyor.

İşte hayatımızda değişecek 14 yeni kural...

1- AİDATSIZ KREDİ KARTI GELİYOR

Yeni düzenlemeyle her banka, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorunda olacak.

2 - BANKALAR HER İŞLEMDEN ÜCRET ALAMAYACAK

Türkiye'de bankalar para transferi, şifre gönderimi gibi hizmetlerin de dahil olduğu 65 ayrı masraf kalemi için müşterilerinden ücret alıyor. Yeni düzenlemeyle bankalar artık tüketicilerden istedikleri her ücreti değil Ticaret Bakanlığı ve BDDK tarafından belirlenecek ücretleri alabilecek.

3 - KREDİDE SİGORTA İSTEĞE BAĞLI YAPILACAK

Artık tüketici kredisi ve konut finansmanı (mortgage) sözleşmelerinde tüketicinin isteği dışında sigorta yaptırılması uygulamasına son verilecek. Zorunlu sigortalarda ise müşteri bankanın belirlediği değil istediği sigorta şirketinden poliçe yaptırabilecek.

4 - ABONELİK FESHEDİLDİĞİNDE MAĞDURİYET YAŞANMAYACAK

Tüketicilere imzalamış oldukları abonelik sözleşmelerini feshetme hakkı tanınıyor. Aboneliğe son verme isteği, süresi içinde yerine getirilmezse, abonelikten faydalanılmış olsa dahi tüketiciden herhangi bir bedel talep edilmesi yasaklanıyor.

5 - CAYMA HAKKINDA SÜRE 14 GÜNE ÇIKACAK

İşyeri dışında (kapıdan) yapılan satışlarda ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmesinde ise 10 gün olan cayma süreçleri 14 güne çıkarıldı.

6 - İNŞAAT RUHSATI ALMADAN MAKETTEN SATIŞ YAPILAMAYACAK

Yeni Kanuna göre; Belediyeden inşaat ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön ödemeli konut satışı sözleşmesi yapılamayacak. Bina Tamamlama Sigortası” yaptırılması zorunlu hale geliyor. Böylece inşaat firması iflas etse bile, sigorta şirketi binayı tamamlayarak tüketiciye teslim edecek.

7 - AYIPLI MALIN GERİ İADE SÜREDİ 6 AY

Yeni Kanun ile; alınan üründe bir hata varsa, yani “ayıplı” ise tüketicilerimiz 2 yıl içinde şu 4 haktan birini kullanabilecek. 1) Sözleşmeden dönebilir; yani parasının iadesini isteyebilir, 2) Ayıp oranında satış bedelinden indirim isteyebilir, 3) Ücretsiz onarım talep edebilir, 4) Satılan ürünün aynısından; ama ayıpsız, yani kusurlu olmayan bir ürünle değiştirilmesini isteyebilir.

8 - İNDİRİMLİ SATIŞ KAMPANYALARINA SINIRLAMA GELECEK

Yeni düzenlemeyle bu alandaki istismarların önüne geçilecek ve indirimli satış uygulamaları daha sıkı denetlenecek.

9 - YAPI RUHSATI ALINMAADN DEVREMÜLK SATILAMAYACAK

Yeni kanunda devre mülkler ve alternatif tatil üyelikleri de Kanun kapsamına alındı. Devre tatil ve devre mülk sözleşmeleri de zaman zaman maket üzerinden ön ödemeli olarak satılması mağduriyetler yaşanmasına sebep olduğundan, bu mağduriyetleri çözüme kavuşturmak amacıyla satıcı ve sağlayıcıların; inşaat ruhsatı alması ve bina tamamlama sigortası yaptırması zorunluluğu getirildi. Tüketicilere ise; cayma hakkının yanı sıra, “sözleşmeden dönme hakkı” tanındı.

10 - GAZETE VE DERGİ PROMOSYONLARINA SÜRE GELECEK

Gazete ve dergi gibi süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen promosyon kampanyaları daha sıkı kurallara tabi olacak. Bu alanın netliğe kavuşturulması amacıyla mevcut Kanunda örnekleme yöntemiyle sayılan, süreli yayın kuruluşlarının verebileceği kültürel ürünler, yönetmelikle tek tek sayma yoluna gidilerek açıkça belirlenecek.

11 - TÜKETİCİ, SÖZLEŞMEYİ İMZALAMADAN ÖNCE BİLGİLENDİRİLECEK

Tüketicinin, bundan böyle sözleşme imzalamadan önce açık ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirilmeleri zorunlu olacak. Tüketicinin imzaladığı sözleşmelerin koşulları sözleşme süresi içerisinde satıcılar tarafından değiştirilemeyecek. Tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak tüketiciye ayrıca verilecek. Yeni düzenlemeyle ücretler sözleşmenin eki olarak ayrıca verileceğinden tüketiciler ödeyeceği ücretler hakkında tam bilgi sahibi olacak.

12 - SATIŞ SONRASI SERVİS HİZMETLERİNE ÇEKİ DÜZEN

Tüketiciye sunulan mallarla ilgili bakanlıkça belirlenen sayıda servis istasyonu kurma ve malın kullanım ömrü süresince servis hizmeti verme mecburiyeti devam edecek. Özel servisler, verdiği hizmetten sorumlu tutulacak. Herhangi bir markanın yetkili servisi olmayıp, özel servis olarak hizmet veren servis istasyonları da verdikleri hizmetten dolayı tüketicilere karşı sorumlu olacak.

13 - KARŞILAŞTIRMALI REKLAM YAPILABİLECEK 

Yapılacak ikincil düzenlemelerle birlikte dünya uygulamalarında olduğu gibi marka ismi vererek karşılaştırmalı reklam yapılmasına imkân tanınacak; Böylelikle tüketicilerin mal ve hizmetlerle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmalarının önü açılacak.

14 - PİRAMİT SATIŞ YASAKLANACAK

Bakan'ın açıklamasında, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklentisi sistemi olan piramit satış sistemleri tüketicileri mağdur ettiği bu yüzden bu kanunla Piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi kesinlikle yasaklandığı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER