TWİTTER TÜRKİYE'DE YASAKLANDI

twitter kapatıldı Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitelerinden olan Türkiye’de de milyonlarca kişinin kullandığı twitter’a erişim, dün gece yarısından itibaren Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından bir dizi mahkeme kararı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dün yaptığı başvuru doğrultusunda bütünüyle engellendi.

TWİTTER TÜRKİYE'DE YASAKLANDI
Başbakan Erdoğan’ın “Twitter mwitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız” açıklamasından saatler sonra Başbakanlık’tan “mahkeme kararları uygulanmıyor, twitter kapatılabilir” açıklaması geldi.
TİB de gece yarısı Twitter’ı erişime kapattı. Binlerce kişi, farklı sosyal paylaşım sitelerinden karara tepki gösterirken hukukçular da toplu davalar açma çağrısında bulundu. TİB’in ilgili sayfasında twitter için “TİB tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır” ifadesi yer aldı.
Başbakan Erdoğan’ın dün yaptığı, “Çok ilginç. Bu twitterlar falan var ya. Şimdi mahkeme kararı çıktı, Twitter mwitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız.” açıklamasından saatler sonra, Başbakanlık Basın Müşavirliği’nden de mahkeme kararlarını uygulamadığı için Twitter’ın kapatılabileceği açıklaması geldi. Bu açıklamayı ise Türkiye’nin dört bir yanından internet kullanıcılarının farklı sosyal paylaşım sitelerindeki “Twitter’a erişemiyoruz” mesajları izledi. Twitter’ın ana sayfasında siteye erişimin engellendiğine yönelik herhangi bir ifade ve mahkeme kararı yer almazken erişimi engelleme yetkisine sahip olan BTK’nın sayfasında Twitter için, “TİB tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır” ifadesi yer aldı.
Twitter’ın ana sayfasında herhangi bir ifadenin yer almamasına karşın farklı sosyal paylaşım sitelerinde twitter’ın kapatılmasına yönelik bir dizi mahkeme kararının bulunduğunu gösteren paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımlara göre TİB dün itibariyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin ve İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nin şubat başından bu yana farklı tarihlerde verdikleri kararlar doğrultusunda koruma tedbiri uyguladı. Bu kararların gerçek olduğu kısa bir süre sonra anlaşıldı. TİB’in yasaklı sitelerle ilgili sorgu sayfasında bu kararlar nedeniyle twitter’ın kapatıldığı bilgisine yer verildi.  
Farklı DNS ayarlarına sahip olan az sayıda kullanıcı ise bir dönem yasaklı olan Youtube’un farklı yöntemlerle kullanılabildiği şekilde twitter’ı kullanabildi.
 
Hukuki girişim yolda
Dünyadaki en büyük sosyal paylaşım sitelerinden olan, çok az sayıda ülkede yasaklanan twitter’a yönelik erişimin engellenmesi binlerce kişinin büyük tepkisine yol açtı. Gece boyunca internet kullanıcıları arasında farklı yöntemlerle twitter’a nasıl girilebileceğine yönelik paylaşımlar yapıldı. Çok sayıda hukukçu da bugünden itibaren AİHM ve Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere çeşitli mahkemelere iletişim özgürlüğünün engellendiği gerekçesiyle toplu başvurular yapılabileceğine yönelik paylaşımlarda bulundu.
 
 
 ABD VE AB'DEN BÜYÜK TEPKİ
 
Twitter’ın Türkiye’de mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, akşam saatlerinde konuyla ilgili görüş soran gazetecilere, yasağa tepki gösteren bir açıklama gönderdi. Ay başında Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki’nin Türkiye’de sosyal medya sitelerine yasaklar getirilebileceği yönündeki haberlere getirdiği yoruma gönderme yapılan açıklamada şöyle denildi: “Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, sosyal medya sitelerinin kapatılabileceği yönündeki her türlü öneri sonrası son derece endişeli olmaya devam ediyoruz. Demokrasiler, kamudaki seslerin çeşitliliği ile güçlenirler. Bağımsız ve özgür bir medya, demokrasinin, açık toplumun esas unsurudur ve resmi şeffaflığı, hesap verebilirliği sağlamada hayatidir.”
 
DAHA ÖNCE SÖYLEDİLER
 
ABD Yönetimi, Türkiye’deki sosyal medya sitelerine yönelik olası engellemeler konusundaki kaygılarını ilk olarak iki hafta önce dile getirmişti. Sözcü Psaki, günlük basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın 30 Mart seçimlerinden sonra sosyal medya siteleri YouTube ve Facebook'un kapatılabileceğine ilişkin sözlerini değerlendirerek kaygı duyduklarını belirtmişti. Üst düzey bir yetkili, akşam saatlerinde geçilen kaygı ifadesinin ötesinde ABD Yönetimi’nin yasakla ilgili daha kapsamlı bir açıklama üzerinde çalıştığını da teyit etti.
 
TEHLİKEYİ TEYİT ETTİ
 
Öte yandan Washinton’daki önde gelen sivil toplum örgütleri de teker teker Türkiye’deki Twitter yasağını kınayan basın bültenleri hazırlamaya başladı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Delpine Halgand, kapsamlı bir açıklama yapmaya hazırlandıklarını belirtirken, “Bu son gelişme, Türkiye’nin özgür basından tehlikeli bir şekilde uzaklaştığını teyit ediyor” dedi.
 
AB'DEN İLK AÇIKLAMA
 
Avrupa Komisyonu'nun dijital stratejilerinden sorumlu üyesi Neelie Kroes ise attığı mesajda "Türkiye'deki Twitter yasağı yersiz, anlamsız ve ödlekçedir. Türk halkı ve uluslararası topluluk bunu sansür olarak görecektir" dedi.


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararları verildiğini bildirdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın, 5651 sayılı kanun ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre çalışmalarını yürüttüğü anımsatıldı.

Vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararlarının verildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ulaşmış ve başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması Twitter'dan istenmiştir. Ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır.
Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür."

AYKIRI İÇERİKLER KALDIRILINCA ERİŞİM NORMALE DÖNER

Açıklamada, "yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesinin, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği" bildirildi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,Twitter yasağıyla ilgili Twitter'dan mesajlar paylaştı.

"Sosyal medyanın tamamen kapatılması tasvip edilemez.Umarım bu uygulama uzun sürmez. Ayrıca daha önce defalarca belirtiğim gibi iletişim teknolojilerinin bugün ulaştığı noktada Twitter gibi bütün dünyada kullanılan platformlara erişimin topyekün engellenmesi teknik olarak zaten mümkün değil" dedi.
 

 


 

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER