UEFA' DAN YAPTIRIM YOKMUŞ

Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören, dün Bakan Suat Kılıç'ı ziyaret etti. Görüşme sonrası Demirören "Kararlarımızın arkasındayız, UEFA'dan herhangi bir yaptırım beklemiyoruz" dedi.

UEFA' DAN YAPTIRIM YOKMUŞ
UEFA’nın önceki gün verdiği kararlarla Fenerbahçe iki, Beşiktaş da bir yıl Avrupa kupalarından men edilirken dün futbol kamuoyun bu kararların etkilerini tartıştı. Güne damga vuran en önemli gelişme ise Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ı ziyaretiydi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, yeni sezon hazırlıkları kapsamında elektronik bilet (e-bilet) uygulaması hakkında konuşulduğu ve Demirören’in ayrıca UEFA Tahkim Kurulu’nun aldığı kararlarla ilgili Bakan Kılıç’ı bilgilendirdiği öğrenildi.
 Buluşmada yaşanılan gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu ifade edilirken Demirören, “Biz kararlarımızın arkasındayız. UEFA’dan herhangi bir yaptırım beklemiyoruz, öyle bir yazı da beklemiyoruz” diye konuştu.

‘Kapı gibi belge!’
UEFA’nın verdiği cezaların ardından şike soruşturmasına konu olan 2010-2011 sezonunun şampiyonluğunun el değiştirip değiştirmeyeceği merak konusu oldu. Türkiye Futbol Federasyonu’nun Fenerbahçe’yi şampiyon olarak tescil ettiği bu sezona dair süren tartışma UEFA’nın kararları sonrası yine konuşulacak. Zira UEFA Sarı-Lacivertlileri 2 yıl Avrupa’dan men ederek 2011-2012 sezonunda olduğu gibi Avrupa dışında bıraktı. Ve o sezon Fenerbahçe’yle şampiyonluk mücadelesi veren Trabzonspor’un süregelen ‘kupa istemi’nin akıbeti de belirsizliğini koruyor.
 Bu konuda Radikal’in ulaştığı bilgi Bordo-Mavililerin yine hüsran yaşayacağı yönünde. Zira iddiaya göre Türkiye Futbol Federasyonu, UEFA’ya, UEFA Tahkim Kurulu’nun verdiği bu son Avrupa’dan men kararlarının ardından yerelde yeni bir düzenlemeye gerek olup olmadığını ya da böyle bir zorunluluk olup olmadığını sordu. UEFA’dan gelen yanıt ise “Yeni yaptırımlara gerek yok” oldu. Bunun üzerine Türkiye Futbol Federasyonu, bu cevabı belgelemek amacıyla UEFA’dan yazılı olarak istedi.

 Trabzon itiraz etmesin diye
 Ve istediği cevap Avrupa futbolunun patronundan geldi. Bu cevap ileride Trabzonspor’un, “Bu durumda 20110-2011 sezonuna ait şampiyonluk kupamızı istiyoruz” şeklinde yapacağı olası itiraz için karşı belge olarak kullanılacak.

Önce katılması gerekiyor

Fenerbahçe, UEFA’dan aldığı 2 yıl Avrupa’dan men cezasını bu sezondan itibaren çekmeye başlayacak. Sarı-Lacivertliler bu yıl Şampiyonlar Ligi’ne alınmayarak ilk yıl cezasını çekmiş oldu. 2013-2014 sezonunu oynayacak olan Fenerbahçe, kalan 1 yıllık cezasını çekebilmek için bu yıl Avrupa bileti kazanacak bir performans sergilemek zorunda. Avrupa Ligi ya da Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkı elde etmesi halinde Sarı-Lacivertliler 2014-2015 sezonunda da Avrupa dışında kalıp cezasını tamamlamış olacak. Kısacası Fenerbahçe, Avrupa’dan men cezasını çekebilmek için öncelikle sportif başarıyla Avrupa Kupaları’na katılmak zorunda. Onun için de bu yıl başarılı olması gerekiyor.

Borsada 54 milyon liralık kayıp


 UEFA Tahkim Kurulu’nun Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı Avrupa kupalarından men etmesi, bu kulüplerin borsadaki hisselerini vurdu. Siyah-Beyazlı kulübün hisseleri günü yüzde 6,29 oranında değer kaybıyla 1.49 liradan tamamladı. Beşiktaş’ın piyasa değeri 24 milyon TL azalarak 357 milyon 600 bin liraya indi. Hisse senetleri yüzde 4,18 oranında değer kaybederek 27.50 liraya düşen Fenerbahçe’nin ise piyasa değeri 30 milyon lira azalarak 687 milyon 500 bin liraya geriledi. İki kulübün piyasa değerindeki toplam kayıp 54 milyon lira oldu.

Futbolculardan UEFA’ya mektup


 Avrupa’dan 2 yıl man cezası alan Fenerbahçe’de futbolcular dün bir basın toplantısı düzenlerken Dirk Kuyt, Emre Belözoğlu ve Volkan Demirel sürece dair konuştu. Oyuncular UEFA’ya yaşadıklarıyla ilgili mektup yazacaklarını açıkladı.
Emre Belözoğlu, “2010-2011 yılının şampiyonu biziz” derken, “Kuyt basın toplantısında bir konu gündeme getirdi. Bizler masum olduğumuzu biliyoruz. Ve bu masumiyetimizi UEFA’ya bir mektup ile dile getireceğiz. Hukuğun verdiği her karar doğru değildir. CAS’taki süreçten de umutlu değilim ama bekleyip göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Belözoğlu ayrıca ‘ezeli rakip’ göndermesi yaptı: “Bizim ülkemizde yükselen değerlere karşı bir fitne fesat var. Ben Avrupa’da Liverpool’un böyle bir ceza ile karşılaştığında Everton’ın ezeli rakibinin daha fazla ceza alması için uğraşacağını sanmıyorum. Ama bizde böyle.”
Volkan Demirel ise “Konuşamıyorum, konuşsam dilimden çok şey çıkar, emin olun. Bizler şampiyonluğumuza inanıyor ve arkasındayız. Daha söylenecek çok şey var ama televizyonlar karşısında söyleyemiyorum. Umarım söylenmesi gerekenleri bir gün bir yerde söyleyebilirim” dedi.
 Dirk Kuyt ise şu ifadeleri kullandı: “UEFA’ya karşı kafamızda birçok soru işaretleri var. Artık dava CAS’a intikal etmiş durumda.. Artık CAS’ın biz futbolcuların kariyerini 25 milyon taraftarın duygularını çok daha iyi anlayacağını düşünüyorum. Bu olay İngiltere’de olsaydı, Liverpool ve Everton birlik olur ve bu sorun için birlikte savaşırlardı.”

RADİKAL
Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER