Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu’na yerli uçağın üretimi ile ilgili sunum yaptıklarını, Bakanlar Kurulu’nda vakit kaybetmeden projeye başlanması yönünde mutabakata varıldığını açıkladı. Yerli uçağın koltuk kapasitesi 60 ile 120 arasında olacak, 3 saate yakın uçuş yapabilecek.
Bakan Binali Yıldırım, TRT Haber’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 5-7 Eylül’de İstanbul kongre Merkezi’nde yapılacak 11. Ulaştırma Şurası’nda Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısının geldiği noktanın değerlendirileceği bilgisini veren Yıldırım, şurada ayrıca 2023 hedeflerinin revize edilerek 2035 vizyonun belirleneceğini söyledi. Havacılıkta gelinen noktayı aktaran Yıldırım, Türkiye’nin son 10 yılda havacılıkta ezber bozan bir ülke olduğuna dikkati çekti. “Dünyada havacılıktaki büyüme ABD’de eksi, Avrupa’da 0.5, Türkiye’de ise 15.5 büyüme var” diyen Bakan Yıldırım, bu gelişme paralelinde 10 yılda Türkiye’nin havacılıkla ilgili uçak ve parça alımına 18 milyar dolar ödediğine dikkati çekti. Yıldırım, “Buna karşılık dışarıya ihracatımız 3.5 milyar dolar. Yani, 14.5 milyar dolar veya 29 katrilyon para havayolu araçları veya malzemeleri için ödemişiz. Cari açığı düşürmek için mutlaka uçağımızı, uydumuzu yapmamız gerekir” dedi.
BAKANLAR KURULU PROJENİN BAŞLATILMASINI İSTİYOR
Yerli uçakla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yıldırım, dün (2 Eylül 2013) yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında yerli uçakla ilgili sunum yaptığını belirterek, “Yerli uçağın yapımıyla ilgili üç yıldır süren çalışmalarımız vardı. Gelinen nokta ile ilgili Bakanlar Kurulu’na bilgi verdik. Yerli uçağı nasıl yapacağız, hangi tip uçak yapacağız, ne kadar zamanda nerede yapacağız, kime satacağız? Bunların bütün ayrıntılarını dünyadaki gelişmeleri de dikkate alarak bakan arkadaşlarımıza anlattık. Aynı şekilde uydu üretimi ve uzay araçları için de sunum yaptık. Başbakanımız yerli uçak projesinin vakit kaybetmeden hayata geçirilmesini istiyordu. Bakanlar Kurulu da prensip olarak böyle bir projenin
başlatılmasının uygun olacağı kararını verdi” diye konuştu.
UÇAK 60 İLE 120 KOLTUK KAPASİTELİ OLACAK, 3 SAAT UÇABİLECEK
Yerli uçak yapımının öneminin altını çizen Yıldırım, “Bakanlar Kurulu’nda Türkiye’nin neden yerli uçak yapması gerektiğini ortaya koyduk. Türkiye eğer 2023’te dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacaksa mutlaka bu sektöre girmesi gerekir. Çünkü bu sektörün çarpan etkisi yüksek. Uçak yaptığınız zaman birçok imalatçıyı harekete geçirirsiniz. Yani 1’e 7. Buraya bir yatırım yaptığınız zaman 7 kat yatırımı da harekete geçiriyorsunuz. Teknoloji katmadeğeri yüksek bir alan. Yerli uçak yapmak demek ülkemizin lig atlaması bir üst lige çıkması anlamı taşıyor.Uçak üreten, uydusunu üreten ülke demek bir üst gruba çıkmış ülke demek” ifadelerini kullandı.
Üretilen uçakla ilgili de bilgi veren Yıldırım, uçağın bölgesel nitelikli 60 ile 120 koltuk kapasitesine sahip olacağını açıkladı. Dünyada uçak üreticisi iki firma olduğunu ve sektörün arz talebe göre şekil aldığını dile getiren Yıldırım, 3 saate yakın uçuş yapabilecek uçağın Türkiye içinde her yöne, Türkiye bölgesinde onlarca ülkeye ulaşabileceğini vurguladı.
MARMARAY 2 SAATLİK YOLU 4 DAKİKAYA DÜŞÜRECEK
Marmaray ve Avrasya Tüneli ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Binali Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Marmaray, 1.5 asırlık bir proje. Bu yüzden zaman zaman Marmaray bizim projemiz diye sahip çıkanlar oluyor ama, bunu gayet doğal karşılıyorum, çünkü 150 yıllık projeye herkes sahip çıkabilir, bu kötü bir şey değil. Ama önemli olan, bunu başlamak ve bitirmektir. 2004’te temel attık, bu sene bitiriyoruz. Marmaray projesi aslında bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda Türkiye’nin tarihini, geçmiş tarihini, İstanbul’un özellikle kültürel mirasını ortaya çıkaran bir projedir. Marmaray’dan önce İstanbul 6 bin yıllık tarihi vardı, şimdi İstanbul’un 8 bin 500 yıllık tarihi var, tarihini değiştirdi daha yapılmadan. Tarihini değiştirecek, açıldıktan sonra nasıl değiştirecek? İstanbul’un bir numaralı sorunu ulaşım. Ulaşımı rahatlatacak. Düşünün, iki kıta, Avrupa ve Asya’yı denizin 60 metre dibinden bağlayan bir demir yolu sistemi ve 4 dakikada geçiyorsunuz. Şimdi Üsküdar’dan Sirkeci’ye gitmek İstanbul şartlarında 2 saattir. 2 saatlik süreyi 4 dakikaya indiren bir projeden bahsediyoruz. Toplu taşımanın payı da, Marmara’yla birlikte yüzde 30’lara çıkacak.”
Avrasya Tünel Projesi’nin 2015 yılında tamamlanacağını belirten Yıldırım, tünel yapımında kullanılacak makineler ve tünelin güzergahı ile ilgili olarak da “Marmaray’ın hemen 300 metre güneyinden başlayan bir de Avrasya Tünel projesi var. Bu projede de raylı sistem yok, araçlar geçecek; yani otomobil, minibüs vesaire. Büyük bir makine tünelin kazılımını yapacak. Makinenin 14 metre çapı var. Makine mikser gibi, bulgu gibi delerek geçecek, 5.5 kilometreyi delmiş olacak. Denizin 108 metre altına kadar inecek su yüzünden. Sarayburnu’yla Haydarpaşa arasını birleştirmiş olacak. Bu tabii çok kamuoyunda bilinen bir proje değil. Bu proje de tamamen bizim kendi planladığımız ve hayata geçirdiğimiz bir projedir. Bunun özelliği de her yöne 150 bin araç geçecek günde. Bu ne demektir? İstanbul’u bilenler için söylüyorum; Karacaahmet’ten Haydarpaşa Numune Hastanesinin oradan tünele girecek, Yenikapı’dan, Balıkçıhali’nden çıkacak. Ne kadar süre? 3-5 dakika. Halbuki aynı araç birinci köprüyü, ikinci köprüyü dolaşsa veya gemiyle geçse 1 ila 2 saat içinde aynı noktalara varabilir. Bu yönüyle de tabii İstanbul’da muazzam bir trafikte rahatlamayı sağlatacak projedir” diye sözlerini tamamladı.
SAVAŞ UÇAĞI
Öte yandan Akşam'da yer alan habere göre; havacılıkta Avrupa’nın güçlü şirketlerinden olan SAAB ile yerli jet projesinde işbirliği yapılması gündeme geldi.
Yerli savaş uçağı projesinde, ortaklık yapılması gündeme gelen üreticilerden olan Saab, uçak dışında, motor, silah sistemleri, elektronik savaş ekipmanları ve eğitim simülasyon cihazları üretimi konusunda da uzman bir firma olarak göze çarpıyor.