'Usta'larının ellerinden öptüler

Seçim sonuçları, manşetlerde gazetelerin yayın çizgileriyle paralel manşetlerle duyuruldu. AKP medyasında ‘zafer’, Doğan medya grubunun başını çektiği ‘diğer’ ana akım medyada uzlaşı mesajı öne çıktı. Blok’un zaferi ise sol basının manşetindeydi

'Usta'larının ellerinden öptüler
AKP’nin seçimden yüzde 49.9 oy oranıyla çıkması ve Erdoğan’ın deyişiyle ‘ustalık dönemi’nin başlaması AKP medyasında coşkuyla karşılandı. ‘Usta’ göndermeli manşetler öne çıkarken pek çok gazete Erdoğan’ın balkon konuşmasına dikkat çekti.

Anayasa’da uzlaşma mesajı ön plana alındı
AKP medyası dışında kalan Doğan, Çukurova gibi grupların gazeteleri Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki ‘kucaklama’, ‘uzlaşma’, ‘sevme’ söylemlerine dikkat çekmeyi tercih etti. Erdoğan’ın seçim dönemindeki üslubu ve AKP politikalarının ülkeyi otoriter bir noktaya götürdüğü yorumları yapan gazeteler, balkon konuşmasının ardından bir anda yumuşak söylemler kullanmaya başladılar.

Doğan Medya’nın yayın organlarından Hürriyet “Hesap değil helalleşme” manşetiyle verdiği haberde Erdoğan’ın “Kıskananlar çatlasın” sloganı üzerine “Çatlamasınlar. Onları da kucaklayacağız. Seçim döneminde kırdıklarımız varsa haklarını helal etsinler” sözüne yer verdi. Radikal “Sandığın ustası” manşetiyle verdiği haberde yandaş medyadan geri kalmayan bir üslup belirledi. Radikal’in bu üslubunun işaretleri dün Eyüp Can tarafından Cnn Turk’teki canlı yayında verilmişti.

Milliyet gazetesi, Erdoğan’ın Fikret Bila’ya verdiği demece yer verdi. CHP’nin kapısını çalacağını ifade eden Erdoğan’ın tavrı olumlandı. Uzlaşma yaklaşımı Vatan’ın da gündemindeydi. Gazete, Erdoğan’ın “Yeni anayasa için uzlaşacağız” açıklamasını alt manşetten verdi. HaberTürk, “Türkiye onu seviyor” manşetiyle AKP’nin seçim sonucunu değerlendirirken Kılıçdaroğlu’nun pes etmediğine de değindi. Gazete, kadın vekil sayısının artmasına da özel bir yer ayırdı. Akşam gazetesi ise %49.9’luk oy oranını “Turuncu Devrim” olarak değerlendirdi.

Cumhuriyet gazetesi de oy oranları ve vekil sayılarını değerlendirirken, Kılıçdaroğlu’nun “Umutsuzluğa yer yok” sözü manşetten verildi. Sözcü de “Padişah Tayyip’in üçüncü dönemi” manşetinin altında AKP’nin anayasayı istediği gibi değiştiremeyeceğini belirtti. CHP’nin istediğini alamadığını yazan gazete, Silivri’den meclise giden adaylara da yer ayırdı.

’Usta’larının ellerinden öptüler
AKP’nin seçimde aldığı oy oranı hemen hemen tüm gazetelerin manşetlerinde yer alırken AKP medyası seçim sonuçlarından duyduğu memnuniyeti fazlasıyla okurlarına yansıtmaya çalıştı.

Zaman gazetesi demokrasi ve istikrar vurgusu yaparak “Yüzde 50 oyla istikrara güçlü destek” manşetiyle haberi verdi. AKP’nin kendi rekorunu kırdığını, üç seçimdir oylarını arttırdığını, CHP’yi ikiye MHP’yi ise üçe katladığını belirten gazete, hükümetin meclis gücünün zayıfladığını da ekledi. Zaman’ın CHP değerlendirmesi de “Seçmenden ‘açılıma devam’ mesajı” biçiminde oldu.

Star gazetesi “Zafer” manşeti atarken, AKP’nin muhalefetin tamamından daha fazla oy aldığını belirtti. Bugün “Ustaya icazet” manşetiyle verdiği haberde artık sahil kentlerinin de AKP dediğini ifade etti. Gazete, YSK’nın milletvekili sayılarındaki değişikliği yapmaması durumunda AKP’nin vekil sayısının 350’yi bulacağını belirtmesi de dikkat çekti.

“Haydi usta” manşeti atan Sabah, “Hayırlı işler usta” manşetli Takvim ve “Hayırlı olsun usta” diyen Türkiye gazeteleri Erdoğan’ın balkon konuşmasına vurgu yaparak ‘iki kişiden biri seçti, iki kişiden ikisinin de hükümeti olacak’ yorumlarında bulundu. Yeni Şafak gazetesi “Ustaya Saygı” manşetinin altına “Millet 2023 için AKP’ye vize verdi” yazarak ileriye dönük bir yorumda bulundu.

Akit gazetesi de “Ustaya evet” manşeti attı. Gazete, Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekillerini arttırdıklarını söylemesini pişkinlik olarak yorumlarken, CHP’nin Eskişehir, Antalya ve Çanakkale gibi kalelerini kaybetmesini de önemli buldu. Taraf gazetesi ise seçim sonuçlarını şaşırtmayan bir biçimde Ergenekon’a bağladı. Gazete “Silivri’den meclise tünel kazılmasına kazıldı ama bu Ergenekoncu taktik ‘altıok’a yaramadı. Çanakkale, Antalya ve Eskişehir CHP hanesinden silindi” dedi.


Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER