VAN DEPREMİ VE EĞİTİM…

Van depreminde hayatını kaybedenlerin sayısının 644’e ulaştığı açıklandı. Hayatını kaybedenlerin %10 unun öğretmen olması eğitim camiasını daha derinden etkilemiştir.

VAN DEPREMİ VE EĞİTİM…

“Öğretmenlerin ailelerine maaş bağlanacak”

Van’da meydana gelen depremin acıları sarılmaya çalışılıyor. Hayatlarını kaybeden öğretmenler ile malul kalan sigortalıların hak sahiplerine maaş bağlanacağı açıklandı. Bunun ile ilgili Sayın Başbakanımız ve Başbakan Yardımcımız Bülent ARINÇ’ ın açıklamalarını gün boyu internet sitelerinden okuduk. 5510 sayılı yasanın bir eksiği giderilmiş olacak. Doğal afetler ile hayatını kaybeden devlet memurlarının, hizmet yılına bakmadan emeklilik işlemleri yapılmalıdır. Hayatını kaybeden 65 öğretmenin aileleri de bu yasadan yararlanacak. Hayatını kaybeden öğretmenlerden 42 sinin stajyer, meslekte yeni olmaları bu yasanın önemini daha da arttırmaktadır. Hiç bir şey gideni geriye getirmeyecek ama hiç olmaz ise geride bıraktıklarına sahip çıkılacaktır. Sosyal devlet olmanın gereği yerine getirilmektedir. Keşke bu yasal değişiklikleri, doğal felaketleri yaşamadan düşünebilsek. Neyse aslolan mağduriyetlerin giderilmesi ise bu yapılmış oldu…

“Ortaöğretim öğrenci nakillerine kolaylık sağlandı”

Okulların açılış tarihi 5 Aralık tarihine ertelendi. Umarım daha fazla bir erteleme olmaz diye gönlümden geçmekte ise de çocuklarımız ve öğretmenlerimizin burnunun bile kanamaması en büyük temennimiz. Bakanlığımız bu arada yerinde bir karar alarak Van’da kontenjana bakmadan sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrencilerin diğer illere nakilleri konusunda kolaylık sağlamıştır. Nakillerde puan şartı yeterli olacaktır. Yine misafir öğrenci uygulaması ile ortaöğretim öğrencilerinin diğer illerde öğretime devam etmelerine imkân sağlamıştır. Genel liselerde öğrenim görmekte olan öğrencilerin diğer illerde bulunan aynı türdeki okullara nakil taleplerinin karşılanmasında ise nakil istenilen okulun öğrenci yoğunluğu dikkate alınacak ancak adres şartı aramayacak ve öğrencinin ulaşım durumu göz önünde bulundurulacak.

“YİBO’larına öğrenci nakilleri yapılabilir!”

Bu nakil işlemleri ilköğretim 6.7.8. sınıf öğrencilerine de yaygınlaştırılabilir. Velilerin istekli olması şartı ile diğer illerde ki YİBO lara Van’da öğrenim görmekte olan öğrencilerin nakilleri gerçekleştirilebilir. YİBO lar tam kapasite ile hizmet vermemekte. Pilot iller belirlenir, öğrencilerin nakilleri belirlenen illerde ki YİBO lara yapılabilir. İlköğretim okulu öğrencilerinin bu sene ortam değiştirmelerinin uygun olabileceğini düşünüyorum. Çocuklar bir travma geçirmektedir. Aynı ortamda kalmaları psikolojik sıkıntılara neden olabilir. Gerçi Van’da depremin öğrenciler üzerinde oluşturduğu muhtemel sosyal ve psikolojik olumsuzlukların giderilmesi yönünde, rehberlik ve araştırma merkezleri ile okul rehberlik ve psikolojik danışma servisleri koordineli bir şekilde gerekli tedbirleri alacaktır. Bu dönemde en fazla görev rehber öğretmenlere düşecektir. Ama aynı travmayı yaşayan öğretmenler bu görevi yerine getirmekte zorlanabilirler, diye düşünüyorum. YİBO teklifi değerlendirilmesi gereken bir öneri…

“Rehber öğretmen ataması daha fazla olmalıydı”

Van’da toplam 10.000 civarında öğretmenin görev yaptığı bunlardan 4.000 nin Van dışında olduğu Eğitim Birsen Şube Başkanı tarafından açıklandı. Bu öğretmenlerin Van’a tekrar dönmeyeceği yönünde bir endişe var. Açıklamaları kaygı ile izliyoruz. Doğrusu ben bu şekilde düşünmüyorum. Öğretmenlerimizin Van’a döneceklerine, kaldıkları yerden eğitime devam edeceklerine inanıyorum. Çevremde az da olsa Van’da görev yapan öğretmenler var. Dönmeyeceğim diyene rastlamadım. Ben başka bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Van’a 800 öğretmen ataması yapıldı. Atama yapılan branşlar yayınlandı. Doğrusu şaşırdım. Rehberlik branşından daha fazla öğretmen atanmalıydı. Öğrencilerin hatta orada depreme maruz kalmış öğretmenlerinde psikolojik desteğe ihtiyacı var. Daha fazla rehber öğretmen ataması yapılsaydı daha doğru olacaktı diye düşünüyorum. Sadece 7 tane rehber öğretmen ataması yeterli olmamıştır.

Devletimiz büyük bir felaketin yaralarını sarmaya çalışıyor. 5 Aralık’ta okullarda, zil tekrar çalacak.  Ama hayatını kaybedenlerin yakınları için hayat durduğu yerden başlamayacak.


Davut Çalışkan



Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
necdet yağız
necdet yağız - 12 yıl Önce

vanve ercis ilin deyaşayan öğrencilerin psilojik durumları pek iyi olmaması ve bu durum da eğitimin bozulmasına yol açmıştır bu öğrenciler sbs ye nasıl çalısabilirler ki bu öğrencilere nasıl bir kolaylık sağlanabilir

SIRADAKİ HABER