Van'da yine deprem oldu, çok sayıda bina yıkıldı

Van'da saat 21.00 sularında Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde ikisi otel ve biri dershane olmak üzere en az 20 bina yıkıldı.

Van'da yine deprem oldu, çok sayıda bina yıkıldı

Van'da saat 21.23'te, merkez üssü merkeze 17 km uzaklıktaki Edremit olan 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin, içinde yaklaşık 35 kişi olan Van merkezdeki bir oteli yıktığı, sağlık görevlilerin ve kurtarma ekiplerinin bölgede çalışmalara başladığı, otelde basın mensuplarının da olduğu, sokaklarda panik havası yaşandığı yönünde bilgiler geliyor.

Depremi hepsi Edremit merkezli saat 21.30’da 4.5, saat 21.34’te 3.7, 21.36’da 3.6, 21.37’de 3.5 ve 21.48’de 3.4 büyüklüklerinde artçı sarsıntılar izledi.

Van Belediye Başkan Yardımcısı: 20 bina yıkıldı
soL'un ulaştığı Van Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit, kendilerine gelen bilgiler doğrultusunda 20 binanın yıkıldığını tespit ettiklerini belirtti. Bozyiğit, belediye çalışanlarının Van'ın çeşitli yerlerine dağılarak hasarı tespit etmekte olduklarını, bu bilgileri merkezde topladıklarını aktardı.

Yıkılan Bayram Otel, bölgedeki gazeteciler ve yardım ekiplerinin de konakladığı bir binaydı. Selim Bozyiğit, bu binada çok sayıda kişinin enkaz altında olduğunu, ancak henüz ölüm durumuna dair bilgi vermek için erken olduğunu söyledi. 5 katlı Aslan Otel ve 6 katlı Açı Dershanesi de yıkılan binalar arasında.

NTV ekibinden Özgür Yılmaz gelişmeleri şöyle aktardı:

"Kaldığımız otelin 3. katındaydık. Çok ciddi bir sarsıntı yaşandı ve otelin koridorları karıştı. Kendimizi dışarıya attık. Otelin duvarlarında çatlamalar oluşurken, kabloların hepsi aşağıya düştü; klozetler kırıldı..."

Doğan Haber Ajansı iki çalışanının enkaz altında kaldığını aktardı. Cihan Haber Ajansı da canlı yayın aracının enkaz altında kaldığını, ancak çalışanlarının depremden kısa süre önce otelden çıktıklarını duyurdu.

Van'da bulunan National Geographic Türkiye fotoğrafçısı Sermet Güler NTV'ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Ben dışarıdaydım. Deprem meydana geldi ve her taraf toz dumandı. Kaldığımız otelin yıkıldığı söylendi. 5-6 katlı bina yerle bir oldu. Sivil savunma ekipleri burada. İçeride 35 kişinin olduğu söyleniyor."

Kızılay tarafından yapılan açıklamada, Türk Kızılayı ekiplerinin depremin yaşandığı Edremit'e ulaştığı belirtildi. İlk ihtiyaç tespitine göre Edremit merkezde yıkım olmadığı, Edremit Devlet Hastanesi'nin çalışmalarına aktif olarak devam ettiği belirtildi. Türk Kızılayının açıklamasında ayrıca, ülke genelindeki lojistik depolarında bakiye kalan 15 bin çadırın tamamının gönderildiği ifade edildi.

Atalay: Hasar tespit çalışmalarını yapmıştık
Bölgeye hareket edeceğini belirten Beşir Atalay, şehir içinde bir otel ve bir dershanenin yıkıldığını, yıkılan binaların bir kısmının toprak evler olduğunu söyledi. Atalay, bölgede 230 civarında arama kurtarma personelinin bekletildiğini, bu ekiplerin çalışmalara başladığını söyledi. İçişleri Bakanı, Ankara ve İstanbul'dan da bölgeye uçakla yardım ekiplerinin gitmek için hazırlandığını, ancak Van havalimanındaki elektrik kesintisi nedeniyle uçakların biraz rötarla kalktığını ve Van'a doğru gitmekte olduğunu söyledi. Atalay, yıkılan otelde, otelin sahibinin verdiği bilgiye göre "çok kişi olmadığını" söyledi ve can kaybının fazla olmadığını umduklarını belirtti.

Bölgeden gelen haberler ise, otelde deprem sırasında 100-150 kişinin olduğu yönünde.

Hasar tespit çalışmalarının zaten yapıldığını, binaların yıkılmasının buna bağlanamayacağını savunan Atalay, yıkılan binaların niteliğini ancak oraya gittiklerinde anlayabileceklerini söyledi.

Hastaneler hasta kabul edemiyor
Büyük bir paniğin egemen olduğu, çok sayıda kişinin evlerinin balkonlarından kendilerini aşağıya atarak yaralandığı ve yıkılan binalarda yakınları bulunan vatandaşların buralara akın ettiği kentte, hastaneler kapasiteleri dolu olduğu için sadece acil serviste hizmet veriyor. Hastalar Bitlis gibi civar kentlere yönlendiriliyor.




Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER