YASA MECLİS'TEN GEÇTİ: YIKIM ÇOK YAKIN

Türkiye tarihinin en büyük kentsel dönüşümü başlatan yasa Meclis’ten geçti. Afet riski taşıyan bölgelerdeki tüm yapılar ve gecekondular yıkılacak.

YASA MECLİS'TEN GEÇTİ: YIKIM ÇOK YAKIN
TBMM Genel Kurulunda görüşülen “Afet Risk Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasada” önemli değişiklikler yapıldı. Yasa, afet ve kentsel dönüşüm konusunda önemli değişiklikler yapıyor.

ÖNCE TAHSİS SONRA YIKIM
YAsaya göre gecekondu sahibine konut verilinceye ve konut yapmak üzere arsa tahsisi yapılıncaya kadar gecekondusu yıktırılamayacak. Riskli yapıların yıktırılmasında ve riskli alanlardaki uygulamalarda, öncelikle maliklerle anlaşma yoluna gidilecek. Anlaşmayla tahliye edilen yapıların maliklerine, bu yapılarda ikamet edenlere veya işyeri bulunanlara geçici konut, işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılacak. Dönüşüm projeleri öncelikle üç büyük kentten başlayacak. Riskli yapılara elektrik, su ve doğalgaz verilmeyecek. Şehrin içindeki veya yakın çevresindeki ormanlık alanlar, afetler öncesinde piknik alanı ve mesire yeri, afetler sonrasında da barınma yeri olarak kullanılabilecek.

İKİ AY ZAMAN VERİLECEK
Uygulamaya başlanmadan önce yapı sahibine 60 günden az olmamak üzere süre verilecek. Bu süre içinde yapının yıktırılmaması halinde yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek, ek süre verilecek. Bu süre içinde de yıkılmayan yapılar ilgili kurumca yıkılacak.

İNCİTMEDEN UYGULAYACAĞIZ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yasayla ilgili "Bu yasayla kentsel düzenleme yaparken vatandaşı incitmeden, kırmayan belediyelerimize her türlü desteği artarak vereceğiz. Vatandaşlardan da ricam belediyelere yardımcı olmaları" dedi. 
Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER