YILIN İLK GÜNÜ KREDİ KARTI SÜRPRİZİ

Cep telefonu ve altın taksitle alınamayacak

YILIN İLK GÜNÜ KREDİ KARTI SÜRPRİZİ
BDDK, kredi kartı harcamalarına sınır getiren düzenlemeyi yılın son gününe yetiştirdi. Kredi kartıyla alışverişlerde taksit sayısının 9 ayı geçemeyeceği; telekomünikasyon, kuyumculuk, yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit yapılamayacağına ilişkin yönetmelik değişikliği dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Geçtiğimiz ay web sitesinde görüşe açtığı taslakta bazı değişiklikler yapan BDDK, daha önce 6 taksitle sınırladığı kuyumculuk alışverişlerinde taksiti tamamen kaldırdı. 
 
Yine taksit yapılamayacak ürün grupları arasında yer alan telekomünikasyon ise yılın son gününde kafa karışıklığına neden oldu. Telekomünikasyon teknoloji ürünleri ile karıştırılınca önce bilgisayar, cep telefonu gibi ürünlerde de taksitlendirmenin kalktığı şeklinde algılandı. Ancak telekomünikasyondan kastın POS cihazları kullanılarak kredi kartından nakit çekim yapılması olduğu anlaşıldı. BDDK’nın yeni yılın ilk günlerinde bu konuya açıklık getirmesi bekleniyor.
 
Her şey dahil 9 ay
 
Yönetmelik değişikliğiyle mobilya, beyaz eşya, otel, seyahat, paket tatil, araç kiralama ya da başka türde hiçbir mal ve hizmet alımında taksit süresi 9 ayı geçemeyecek. Yüzde 30 peşinatı olmayan, araba kredisi çekemeyecek. 
 
Yönetmelik, alışverişlerdeki taksit sayısının herşey dahil toplamda 9 ayı geçemeyeceğini kesin bir dille düzenliyor. Böylece herhangi bir alışverişte örneğin 3 ay erteleme varsa, taksit sayısı kendiliğinden 6 ayla sınırlanabilecek. Taksit erteleme kaç ay olursa, taksitlerin tamamlanması gereken dönem de o kadar kısılacak.
 
11 ayda bir telefon değiştiriyoruz
 
YönetmelikTE en büyük sürpriz cep telefonunun taksit kapsamından çıkarılması oldu. Cep telefonlarının neredeyse tamamının ithal edilmesi, Türk insanının çok sık telefon değiştirmesi ve bunun da cari açıkta önemli bir etkisinin olması ekonomi yönetimine böyle bir sınır aldırdı. Türkiye 2012 yılında 16 milyon adet cep telefonu ithal etmiş buna da 5 milyar dolar döviz ödemişti. Benzer performans bu yıl da sözkonusu oldu. Türk insanının sık sık cep telefonu değiştirmesi Ali Babacan tarafından da eleştirilmiş ve “Görüyoruz ki aylık geliri 2 bin lira bile olmayan kişiler daha önce aldığı telefonun taksidi bitmeden yenisini alıyor. Önce kazanacağız hak edeceğiz sonra harcayacağız” demişti. 
 
Taksit sınırlaması otomobil tarafında ise sürpriz çıkarmadı. Beklendiği gibi taksit sınırı 48 ayda tutulurken, 50 bin liraya kadar otomobillerde yüzde 30 peşin para şartı getirildi. 50 bin liranın üzerindeki otomobillerde ise 50 bin TL’nin üstü kısım için peşinat tutarı yüzde 50’ye çıkarıldı. Buna göre halen cebinde hiç parası olmadan sıfır ya da ikinci el araba kredisi alabilen vatandaş, 1 Şubat’tan itibaren belli bir nakit ödemek zorunda. 
 
Buna göre 50 bin liralık araba alacak vatandaşın cebinde en az 15 bin liranın hazır olması gerekecek.
 
Kuyumcular senete döner
 
Daha önce yönetmelik tasarısı tartışılırken kuyum sektöründe taksitin 6 ayla sınırlandırılması konuşuluyordu. Ancak Resmi Gazete’de yayınlanan halinde kuyum sektörünün de tıpkı akaryakıt gibi hiç taksitlendirilemeyecek ürünler arasında yer aldığı görüldü.
 
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, “Altın satın alırken en azından 3-5 taksit olması lazım. Taksiti kaldırmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Taksit imkanı teşvik edici bir unsurdu. Kuyumcuların satacağı her ürüne karşı taksitli alışverişin yasaklanması yanlış” dedi. 
 
 
Kameroğlu, bin liralık mont alabilecek bir tüketicinin taksit imkanında n yararlanabileceğini ancak, aynı fiyatta pırlanta yüzük alacak bir tüketicinin taksit imkanından yararlanamamasının yanlış olduğunu söyledi.
Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER