2020 Hac Kurası Kesin Kayıt İşlemleri ne Zaman Başlıyor ve Nasıl Yapılıyor?

Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ibadetini yerine getirmek üzere başvuranların sayısı her sene artması ve kontenjan sınırı sebebiyle 10 sene önce başlatılan katsayılı kura sistemi, hacı adayların adil şekilde belirlenmesine imkan sağlıyor.

2020 Hac Kurası Kesin Kayıt İşlemleri ne Zaman Başlıyor ve Nasıl Yapılıyor?

2020 Yılı Hac Protokolü çerçevesinde, kontenjan 3 bin 430 kişi artırılarak 83 bin 430'a çıkarıldı. Hacca bu sene gitmek isteyenler, geçen 11 Kasım-13 Aralık'ta ön kayıt başvurularını tamamladı.

Türkiye'de 2 milyonu aşkın hacı adayının merakla beklediği bu senenin hac kurası, 9 Ocak Perşembe günü Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda bilgisayar ortamında, noter huzurunda kamuoyuna açık yapılacak.

Hacı adayları, kura çekimin ardından neticeleri saat 21.00'den itibaren e-Devlet üzerinden öğrenebilecek. Ayrıca hacı adaylarına kısa mesaj yoluyla kura neticesine dair bilgi iletilecek. Hac kesin kayıtları, 13-24 Ocak'ta müftülükler ve acentelere yapılacak.

Dünyada 3 tür kura sistemi uygulanıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyada hac organizasyonları kapsamında sıra, salt kura ya da katsayılı kura sisteminin uygulandığını söyledi.

Türkiye'de önceden başvuru sayısı az olduğu için kayıt yaptıran herkesin hacca gidebildiğini belirten Bircan, bu sayının artması ve kontenjan sınırı sebebiyle kurada adaletin sağlanması için 2009'yılında katsayılı kura sistemine geçildiğini hatırlattı.

Bircan, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığınca her ülkeye güncel nüfusunun binde biri oranda hac kontenjanı verildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

Örneğin sıra sistemin uygulandığı Malezya ve Endonezya'da bir vatandaş hacca gitmek için hac idare merkezine başvurduğunda, kendilerine 'Şu senede hacca gideceksin diye bir sıra veriliyor.

Malezya'da 2017'yılında bir vatandaş başvuruyor ve kendisine verilen sıra 2115 sene. Yani 98 sene sonraya sıra veriliyor. İkinci sistem salt kura sistemi, bu da Nijerya'da uygulanıyor. Vatandaş hangi senede başvurmuş olursa olsun 2,5 milyon insanla kuraya giriyor. Salt kura, herkes eşit. Bu da bir yöntem.

Türkiye'de katsayı esas alınıyor

Türkiye'nin yanı sıra Bosna Hersek ve Belçika'da katsayılı kura sisteminin uygulandığını anlatan Bircan, kuranın, vatandaşların konaklama tercihleri ve ön kayıt yaptırdıkları senelere göre hesaplanan katsayı ve oranlar esas alınarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Bircan, sözlerine şöyle devam etti:

Bir vatandaş 2010'yılında kaydolmuşsa 2020'yılana geldiğinde 11 sene beklediği için bu sayı kendisiyle çarpılıyor. Bu vatandaşın katsayısı 121'dir. İsmi 121 defa kurada dönmüş oluyor.

Dolayısıyla çıkma şansı daha da artıyor. Eğer bir vatandaşımız 2020'yılında hac ön kaydı yapmışsa birinci seneyi olduğu için katsayısı 1'dir. Vatandaşımız 2010'yılında bekarken kaydolmuş 2017'yılında evlendiğinde eşiyle kuraya girmek istiyorsa, bu sefer şu yöntem uygulanıyor.

2010'yılında 2020'yılına bekleme zamanı 11 sene. Bunun katsayısı 121. 2017'yılı kaydolan eşi 4 sene beklediği için katsayısı 16 oluyor. Bu iki katsayının toplamı 2'ye bölünmesi sonucu çıkan rakam, iki kişinin kura katsayısı oluyor.

Sağlık sorunu olanların hakkını kaybetmemesi için heyet raporu gerekiyor

Hac kurasında çıkan sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarla ilgili de Bircan, şu bilgileri verdi:

2020'yılında kesin kayıt hakkı kazanan bir vatandaş sağlık sorunları sebebiyle hacca gidemeyecek durumdaysa sağlık durumunu belirtir bir heyet raporu alması gerekir.

Bizim onu heyet raporuna istinaden 2021'yılına erteleme şansımız var. Bir vatandaşımız 2020'yılında kesin kayıt hakkı elde edip gitmek istemediği takdirde, bir sonraki sene hac kurasına edinmiş olduğu katsayıyla girecek. İki defa üst üste gitmekten vazgeçip gidemezse katsayıları sıfırlanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER