3 büyük ilde emekçiler meydanlarda: Bu, Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, dört bir yanda emekçiler tarafından kutlanıyor. Emekçiler, İstanbul, Ankara ve İzmir'de bir araya geldi. İstanbul'da Maltepe'de düzenlenen buluşma öncesi Taksim'de çıkmak isteyen çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ankara'da, kitleler miting için Tandoğan Meydanı'na yürüdü. İzmir'de ise kutlamaların adresi Gündoğdu Meydanı oldu.

3 büyük ilde emekçiler meydanlarda: Bu, Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak

Emekçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle İstanbul, Ankara ve İzmir'de meydanları doldurdu.

1 Mayıs kapsamında İstanbul'daki ilk tören Beyoğlu'ndaki Taksim Meydanı'nda gerçekleşti. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sundu.

Çerkezoğlu, çelenk sunumunun ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'deki tüm emekçilerin 1 Mayıs'ını kutlarken, yılın 364 günü çalışan işçilerin 1 Mayıs'ta sisteme karşı çıkmak ve gelecek dünya düşlerini ifade etmek için meydanlarda buluştuğunu söyledi.

Bu yıl 1 Mayıs'ı, Türkiye'de son derece tarihsel bir anda karşıladıklarını dile getiren Çerkezoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bir yandan deprem felaketinin yarattığı acılar ve yıkım, diğer yandan Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden birisine gittiğimiz bir süreçte 1 Mayıs'ı gerçekleştiriyoruz. Hepinizin bildiği gibi 1 Mayıs meydanı Taksim Meydanı'dır. 1976 yılında, ölümsüz genel başkanımız Kemal Türkler'in öncülüğünde ilk kez bu meydanda 1 Mayıs, kitlesel biçimde kutlanmıştır ve o günden bugüne de 1 Mayıs meydanı Taksim Meydanı'dır. 1977'de onlarca arkadaşımızı kaybettik, yıllarca Taksim'in ve 1 Mayıs'ın özgürleştirilmesi mücadelesini verdik. Bugün yine 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı haksız ve hukuksuz biçimde işçi sınıfına kapalı. Biz biliyoruz ki bu 2023 1 Mayıs'ı Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak."

Çerkezoğlu, iki gün önce 1 Mayıs anmasını gerçekleştirdiklerine değinirken, "Şimdi buradan Maltepe Meydanı'na geçeceğiz. İstanbul'da Maltepe Meydanı'nda ve Türkiye'nin dört bir yanındaki meydanlarda, alanlarda buluşacağız. Herkesi bu 1 Mayıs'ta emeğine, geleceğine, memlekete sahip çıkmaya çağırıyoruz." diye konuştu. Çerkezoğlu'nun konuşmasının ardından DİSK heyeti, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı atarak alandan ayrıldı.

EMEKÇİLER MALTEPE'DE TOPLANIYOR 

İstanbul’daki işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar, emekliler 1 Mayıs kutlamaları için Maltepe’deki Cevahir Otel’in önünde de sabahın erken saatlerinde toplanmaya başladı.

Kutlama programına katılmak üzere, sahil yolu üzerinden kortejler halinde yürüyen sendika, meslek birlikleri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşların yer aldığı gruplar, alana ulaştı.

Alanda yapılacak kutlamalar için dev bir sahne kuruldu. Program öncesinde katılımcılar, şarkılar eşliğinde halay çekti, oyunlar oynadı.

Öte yandan Maltepe'deki 1 Mayıs alanına giriş yapan Partizan ve Kaldıraç üyelerinin taşıdığı İbrahim Kaypakkaya flamaları alana alınmadı, kitle girmek isteyince polis müdahale etti. Gözaltına alınan en az 10 kişi miting alanından çıkarıldı.

Gözaltı aracının alandan ayrılmasını engellemek isteyen kitleye polis gazlı müdahalede bulundu.

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB öncülüğünde Maltepe Etkinlik Alanı'nda düzenlenen etkinliklerle devam etti. 

Etkinlikte konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, burada ve ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs meydanlarında yan yana ve omuz omuza olduklarını söyledi.

ÇERKEZOĞLU: GELECEK YIL GEZİ PARKI'NDA BULUŞACAĞIZ

Kötülükle iyiliğin, yalanla doğrunun, arsızlıkla tevazunun, hırsızlıkla alın terinin, zorbalıkla adaletin, istibdatla hürriyetin arasında 14 Mayıs'ta bir seçim yapılacağını belirten Çerkezoğlu, "İnanıyoruz ki bu 1 Mayıs, 2023 1 Mayıs'ı, Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak. Gelecek yıl Gezi Parkı'nda buluşacağız." dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise işten çıkartmalara, grev yasaklamalarına, KHK ile işlerinden edilmelerine, sendikal hak ve özgürlüklerinin engellenmesine öfkeleri olduğunu anlattı.

Yeşil, öfkelerinin 14 Mayıs'ta umuda dönüşeceğini kaydederek, "Cinsiyetçiliği, erkek şiddetini, taciz ve mobbinge karşı susmayan, korkmayan, biat etmeyen biz kadınların yaşamlarımıza ve haklarımıza sahip çıkarak İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden hayata geçirmenin iradesinin umudu ve inancı 1 Mayıs meydanlarında var" diye konuştu.

KORAMAZ: HEPİMİZE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

TMMOB Yönetim Kurulu Emin Koramaz, çocuklarının yarınları için herkesin çok çalışıp 14 Mayıs'taki seçimlerin kazanılması gerektiğini söyledi.

Seçimlerde sadece cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmeyeceklerine dikkati çeken Koramaz, "İnsanlık ve toplum düşmanı politikalarla, kamucu anlayış, insancı anlayış ve toplumcu anlayış arasında bir seçim yapacağız. Bu nedenle hepimize büyük görev düşüyor. Bu seçimleri mutlaka kazanacağız" ifadelerini kullandı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise mücadele sözlerinin her zamankinden güçlü ve kararlı olması gerektiğini dile getirdi.

Fincancı, meslek örgütlerinin tarihsel birikimine güvendiğini vurgulayarak, "Emek bizim, söz bizim, gelecek hepimizin. Söz veriyoruz, birlikte değiştireceğiz. Birlikte değiştirmeye gidiyoruz" diye konuştu.

TDB Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tarık İşmen de eşit, özgür ve demokratik bir ülkede barış içinde bir arada yaşamak istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından kurumların "1 Mayıs ortak metni" Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu.

Metnin okunmasının ardından katılımcılar etkinlik alanından ayrılmaya başladı.

TAKSİM'E ÇIKMAK İSTEYENLER GÖZALTINA ALINDI

1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim’e çıkmak isteyen Mücadele Birliği Platformu ve Devrim İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı İnşaat İş ve Enerji Sen üyeleri ise polis müdahalesiyle karşılaştı.

Elmadağ’dan Taksim’e yürüyen Mücadele Birliği Platformu üyeleri "Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar her şey emeğin olacak", "1 Mayıs alanı Taksim Meydanı", "Yaşasın 1 Mayıs" "Bijî Yek Gulan" sloganları attı. 

İnşaat İş ve Enerji Sen de aynı yerden Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Polisin müdahalede bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

• ANKARA •

Ankara'da da 1 Mayıs için Atatürk Kültür Merkezi ve Ulaştırma Kavşağı'nda sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler toplanmaya başladı.

Oluşturulan kortejlerin ardından saat 12.00'de kitle Tandoğan Meydanı'na yürüyor. Yürüyüş alanının bir yanında işçi sendikaları, diğer yanında kamu emekçileri sendikaları, meslek odaları, siyasi partiler, üniversiteler ve demokratik kitle örgütleri bulunuyor.

ÖZGÜRLÜĞE PEDAL EKİBİNE ENGELLEME

Öte yandan Ankara’da 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında büyük buluşmanın yapılacağı Atatürk Kültür Merkezi alanına girmek isteyen Özgürlüğe Pedal ekibi, güvenlik gerekçesiyle alana alınmadı.

Bisiklet kullanıcılarının ölümüne, bisiklet yollarının önemine, trafikteki durumuna farkındalık gibi konular için 1 Mayıs’a pedal çevirerek gelen Özgürlüğe Pedal ekibi, 1 Mayıs alanına alınmadı. Polis ekiplerinden yapılan bildirimde, alana kaykay, motosiklet ve bisikletin alınmayacağının iletildiği öğrenildi.

Duruma tepki gösteren Özgürlüğe Pedal ekibi, bisiklet kullanıcılarının sorunları için alana pedal çevirerek geldiklerini, ‘yukarıdan gelen emir’ nedeniyle alana alınmamalarının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

• İZMİR •

İzmir'de ise kutlamaların adresi Gündoğdu Meydanı oldu.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Türk-İş, KESK İzmir Şubeler Platformu, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin çağrısıyla Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenecek miting için yürüyüş başladı.

Alsancak Limanı, Basmane Meydanı, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler Gündoğdu Meydanın'a doğru yürüyüşe geçti.

Bir Gün Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER