ABD Başkanı Trump’tan Hedasi Barajı Diplomasisi

Washington'da Mısır, Etiyopya ve Sudanlı bakanlarla buluşan ABD Başkanı Trump, Mısır ile Etiyopya arasında krize dönüşen Hedasi (Rönesans) Barajıyla ilgili zamanın "karşılıklı fayda" temelinde yürümesi gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Trump’tan Hedasi Barajı Diplomasisi

Beyaz Saray Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın dün Mısır, Etiyopya ve Sudanlı bakanlarla bir araya geldiği bildirildi.

Karşılıklı fayda temelinde bir anlaşmayı destekliyorum

Yapılan açıklamada, Trump'ın söz konusu bakanlarla Büyük Etiopya Rönesans Barajıyla ilgili son durumu ele aldığı kaydedilerek, Başkan Trump, taraflar arasında iş birliğine dayalı, sürdürülebilir ve karşılıklı fayda temelinde bir anlaşmayı desteklediğini söyledi.

Mısır ve Etiyopya arasında su savaşına yol açacağından korkulan Hedasi Barajı Projesi ile ilgili geçen aralık ayında ABD devreye girmişti.

ABD öncülüğünde Washington’da 6 Kasım’tarihinde yapılan toplantı gereği tarafların 15 Ocak'tarihine kadar bir neticeye varması gerekiyordu fakat sonrasında yapılan bir dizi görüşmelerde tarafların üzerinde uzlaştığı bir neticeye ulaşılamamıştı.

Etiyopya'nın, 2011'yılında Nil'in iki kolundan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda anlaşmazlık çıkmıştı.

Elektrik ihtiyacı yüzde 90’ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı ile yetersiz olan enerji üretimini artırmayı hedefliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER