Bayramda Evdeyiz

Yurttaşın tatil planı ekonomik kriz nedeniyle hayal oldu. Tatil bölgelerinde otel fiyatları cep yakıyor. Çadır tatili yapmak da zorlaşırken şirketlere teslim edilen plajlarda denize girmek imkânsız durumda.

Bayramda Evdeyiz

Dokuz günlük bayram tatili başladı. Her geçen gün daha da fazla derinleşen ekonomik kriz nedeniyle tatil planları hayal oldu. Turizmin merkezi olan Ege Bölgesi’nde iki kişinin 3 günlük bayram tatili yapmak dahi imkânsız hale geldi. Sadece bir gecelik oda fiyatı 5 bin TL’den başlıyor. Her şey dâhil otellerde ise 10 bin TL civarında. Öyle ki çadır tatili yapmak bile ateş pahası oldu. Gecelik kişi başı 300 TL’den başlayan çadır alanları için diğer tüm ihtiyaçlardan ekstra ücret alınıyor.

Yurttaşın günü birlik bile denize girmesi bile artık zorlaştı. Kıyılar özel şirketlerin istilası altında. Bazı plajlar için dört kişilik bir aile neredeyse bir asgari ücret vermek zorunda kalıyor. Hal böyle olunca yurttaşlar bu bayram tatilini de ya evde ya da tatil bölgelerinde yaşayan akraba, arkadaş yanında geçiriyor. 28 Temmuz ve 1 Haziran arası Ege Bölgesi’ndeki iki kişilik tatil fiyatlarını sizler için inceledik. Tatil bölgelerindeki dudak uçuklatan fiyatlar şöyle:

ÇEŞME: 3 gece boyunca tatil yapması için gözden çıkarması gereken rakam konaklama ve kahvaltı için 7 bin TL’den başlıyor ve 46 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu fiyatlara kahvaltı dışında diğer yiyecek ve içecekler dâhil değil. Sadece oda veren pansiyonların fiyatı ise gecelik ortalama 700 TL’den başlıyor. Burada da iki kişinin 3 gece sadece konaklaması 2 bin TL’yi geçiyor. İlçede en pahalı sadece oda konaklaması 15 bin TL civarında olduğu görüldü. Öte yandan İzmir Menderes ilçesinde her şey dâhil otel fiyatları ise 15 bin TL ile 25 bin TL arasında değişiyor.

KUŞADASI: Oda-kahvaltı konseptiyle tatil 4 bin TL’den başlıyor. Her şey dahil oteller ise 10 bin TL’den başlayarak 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Kuşadası’nda sadece oda konseptiyle yapılacak bir tatil için ise gecelik en az 700 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Çadır kamplarının fiyatları da gecelik 250 TL’den başlıyor. İlçede bungalov tipi evlerde tatil yapmak ise kişi başı gecelik bin 500 TL’lerden hizmete sunuluyor.

•BODRUM: 3 gece sadece konaklama için en az 5 bin TL civarında bir ücret ödenmesi gerekiyor. Her şey dahil otellerin fiyatı ise 12 bin TL’den başlayarak 46 bin TL’ye kadar yükseliyor. Bodrum’da gecelik yaklaşık 1000 TL ücretli pansiyonlar bulmakta mümkün. Çadır kamp alanlarında kendi çadırınızı götürdüğünüz takdirde konaklama ücreti ise kişi başı 300 TL olarak hesaplanıyor. Bungalov tipi evde tatil ise gecelik kişi başı 2 bin TL’den başlıyor.

•MARMARİS: Fiyatlar her şey dahil otellerde 7 bin TL’den başlıyor, 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Sadece oda veren pansiyonların fiyatı da 5 bin TL ile 20 bin TL arası değişiyor.  Çadırla konaklama fiyatları ise ilçede kişi başı 300 TL’den başlıyor.  Bungalov evde tatil yapmak isteyenler içinse gecelik kişi başı 2 bin ile 4 bin TL arası fiyat biçilmiş durumda.  

FETHİYE: Sadece oda fiyatları 7 bin TL ile 14 bin TL arası değişiyor. Her şey dahil oteller ise 8 bin ile 21 bin TL arasında fiyatlar olduğu görüldü. Ayrıca Göcek bölgesinde konseptli sadece oda fiyatları gecelik 33 bin TL’ye kadar çıkıyor. Çadır tatili içinse alan için günlük kişi başı 125 ile 450 TL arasında değişiyor. Bungalov fiyatları ise gecelik kişi başı bin TL’den başlıyor. 

Muğla’da orman kampı olanında en bilinen yerlerin başında olan Akyaka’da ise çadır alanı gecelik tek kişi 350 TL, taş ev gecelik 4 bin TL, bungalov evinde ise gecelik iki yataklı 4 bin TL fiyatları biçiliyor. 

DENİZE GİRMEK BİLE LÜKS

Ülkede denize girmek bile lüks oldu. Ege kıyıları, özel işletmeler tarafından hızla işgal edilip, ticarileştiriliyor. Anayasa ve kıyı kanununa göre halkın kullanımına açık olması gereken koylar ve plajlar özel işletmeler tarafından kiralanarak veya işgal edilerek halkın ücretsiz kullanımına kapatılıyor. İzmir’de 63 tane mavi bayraklı plaj bulunuyor. Bu 63 plajın 21 tanesi halk plajı olarak yurttaşlara açık. Aydın Kuşadası’nda 35 tane olan mavi bayraklı plajların ise 6 tanesi halk plajı. Muğla’da ise halk plajı sayısı çok daha az. Kent genelinde 110 tane olan mavi bayraklı plajların yalnızca 9 tanesi halk plajı olarak yurttaşların ücretsiz kullanımına açık.

‘Beach club’ adı altında birçok plaj müşterilerinden fahiş fiyatlar talep ediyor. Kimi otel işletmecileri ise kapattıkları plajlara sadece kendi müşterilerinin girmesine izin veriyor. Bu plajlarda 4 kişilik bir ailenin faydalanması demek neredeyse bir asgari ücrete denk geliyor. Çeşme’de ücretli plajlarda giriş ücretleri kişi başı 250 TL’den başlarken, bazı plajlarda bu ücret 500 TL’nin üstüne çıkıyor. Ayrıca birçok özel plajda içeriye girdikten sonra gün içinde 250 TL’den bin 500 TL’ye kadar harcama yapma zorunluluğu var. Mavi bayraklı halk plajı yalnızca 1 tane olan Bodrum’da ise fiyatlar Çeşme’ye göre çok daha yüksek. 250 TL’den başlayan özel plaj giriş ücretleri 3 bin TL’ye kadar çıkıyor. 

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu ise “Tatil yapma eğilimi olan ‘orta direk’ yurttaşların alım gücü düştü. Bundan dolayı tatile çıkamadılar. Sadece oda en az 5 bin TL’den. aşlıyor. Böyle durumda yurttaş tatil yapamaz. Eskiden bir milyon insan tatil yaparken şimdilerde bu 150 binlere düştü. Yani yüzde 80 kayıp var” diye konuştu.

TEK SEÇENEK MEMLEKETE GİTMEK

Bayram tatili başladı, otoyollarda yoğunluk oluştu. Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli ile viyadükler ve Çaydurt, Köroğlu rampaları, Yeniçağa ve Gerede gişelerinde oluşan yoğunluk nedeniyle ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi. Dinlenme tesisleri girişleri ile otoyoldan çıkış gişelerinde araç yoğunluğunun arttı. Polis, yoğunluk durumuna göre sürücüleri zaman zaman Anadolu Otoyolu’ndan D-100 kara yoluna yönlendirdi. Anadolu Otoyolu ve D-100 kara yolunun İstanbul istikametinde az sayıda araç geçişi görüldü. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği, trafik kazalarının artış eğiliminde olduğunu belirterek, “Önümüzdeki 9 günlük Kurban Bayramı, okullarında tatil olmasıyla birlikte yoğun bir trafik hareketliliğine sahne olacaktır. Tatilin ülke vatandaşlarımıza acı ve üzüntü getirmemesi dileğiyle, sürücülerimizi can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek davranışları önlemek amacıyla trafik kurallarına uymaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı. 

Bir Gün Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER