Binlerce Kişiyi Yakından İlgilendiriyor! O Vergiler İade Edilecek

Kıdem tazminatından doğan vergi ödemelerine, torba kanunla vergi affı sağlandı. Kıdem tazminatından dolayı vergi ödeyen vatandaşlar, mahkemeye başvuru yapmadan, o vergileri geri iade alabilecekler. 

Binlerce Kişiyi Yakından İlgilendiriyor! O Vergiler İade Edilecek

Meclise sunulan torba kanunun oy çokluğuyla kabul edilmesi sonrasında, binlerce kişi için vergilerde geri iade imkanı doğdu.

6 ayda bir ödeniyor, üstü vergiye tabi oluyordu

Gelir Vergisi Kanunu' na göre tavan limiti aşmamak üzere, 6 ayda bir ödeme yapılan kıdem tazminatı için vergi ödenmiyordu. Bu limiti aşanlar için ise vergi zorunluluğu yer alıyordu. 

6 ayın üstündeki kıdem tazminatında, vatandaşlar vergilendirmeyle karşı karşıya kalıyorlardı. Mahkemeye gerek kalmayacak Gelir Vergisi Kanunu kapsamında, gelir vergisi ödeyen işçiler, mahkemeye başvurmadan ödedikleri o vergileri geri alabilecek. 

Kıdem tazminatındaki bu düzenleme, torba yasa ile meclise sunuldu ve onaylanarak kabul edildi. Artık vatandaşlar ödedikleri bu tutarları, torba yasa kapsamında mahkeme başvurusu ve kararı gerekmeksizin geri iade alabilecekler. Zaten bu düzenleme öncesi de yargıya başvuran kişiler, mahkemeleri kazanmış, yargıdan onayı almışlardı. 

Bu düzenleme kapsamında 27 Mart 2018 tarihinden önce ödenen tazminatlar iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden alınan vergiler, geri iade edilecekler. 

Geri iadeleri alabilmek için vatandaşların vergi dairelerine başvurması, daha açmamaları ve açılan davaları da geri çekmeleri gerekiyor. 

Ayrıca tavanı aşan tutarların vergi iadeleri gerçekleştirilmeyecektir. Bu iadelerde toplam 160 milyon liralık bir tutardan bahsediliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER