Bütün ülke şokta resmen istifa etti. Açıklaması dikkat çekti ''Yeni lider gelene dek..''

Son dakika: İstifa depremine dayanamadı! İngiltere Başbakanı Boris Johnson da görevi bıraktı

Bütün ülke şokta resmen istifa etti. Açıklaması  dikkat çekti ''Yeni lider gelene dek..''

Son dakika haberi: İngiltere büyük şokta! Sağlık Bakanı ile Maliye Bakanının peş peşe istifasının ardından ülkede büyük çalkantı yaşanıyor. İstifa eden Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın yerine getirilen Nadhim Zahawi de 36 saat sonra istifa etmişti. İstifa depremine Eğitim Bakanı Donelan da eklenirken Johnson'a yakın çevrelerden yapılan açıklamada başbakanın istifa çağrılarına meydan okuyacağı bildirilmişti. Ancak Boris Johnson da çağrılara dayanamayarak partisinden resmen istifa etti.

Son dakika haberi: İngiltere hükümet kriziyle çalkalanıyor. Kabineden üst üste gelen istifa haberlerinin ardından İngiltere Başbakanı Boris Johson'a da başta bakanlar olmak üzere birçok kesimden istifa çağrıları yükselmişti. Boris Johnson kameralar karşısına geçerek basın toplantısı düzenledi ve istifasını açıkladı.

"KESİNLİKLE MEYDAN OKUYACAK"

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan üst düzey bir kaynak Johnson'ın istifaya niyetli olmadığını ve kesinlikle meydan okuyacağını belirtmişti. Ancak hükümette yaşanan krizin ardından istifa çağrılarına dayanamayan Boris Johnson da istifa etme kararı aldı.

İSTİFA ETTİ

Saat 14.30 sularında kameralar karşısına geçerek basın açıklaması yapan Boris Johnson, partisinden resmen istifa ettiğini açıkladı. Johson konuşmasında yeni lider gelene dek başbakanlık görevini sürdüreceğini ifade etti.

Görevimde benimle birlikte olan aileme, arkadaşlarıma ve İngiliz halkına teşekkür ederim. Bu başbakanlık süreci benim için çok önemli ve öğretici oldu" diye konuşan Johnson hükümetinin yaptıklarından gurur duyduğunu ifade ederek, ülkesinin batıya Rusya-Ukrayna savaşında ‘Putin’in saldırganlığına’ karşı liderlik ettiğini belirtti.

"HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİ GARİP OLUR"

Johnson, pandemide ülkesini temsil edişi ve ‘en hızlı’ aşı tedarikini sağlamaları konusunda da gururlu olduğunu aktardı. İngiltere Başbakanı Johnson, geçen haftalar boyunca çalışma arkadaşlarını ikna etmeye çalıştığını belirterek, ülkede bir hükümet değişikliğinin garip olacağını söylediğini belirtti. Johnson, “Siyasette kimse vazgeçilmez değildir” ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANI ZİYARETİNİ YARIDA KESEREK ÜLKESİNE DÖNÜYOR

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, dün G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Endonezya'ya resmi ziyaret gerçekleştiren Truss, Başbakan'ın istifa edeceği açıklamalarının ardından ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönmeye karar verdi.

Truss'un, Johnson sonrası parti içinde başlayacak yeni liderlik yarışına katılacağı ve adaylığını açıklayacağı yorumları yapıldı.

BAKANLAR ART ARDA İSTİFA KARARI ALMIŞTI

İngiltere'de Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak art arda istifa ettiklerini açıklamıştı.

Javid, artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini ve Johnson'a güven duymadığı için istifa ettiğini belirtmişti.


Sajid Javid

Sağlık Bakanı'nın istifa kararından kısa bir süre sonra da Maliye Bakanı Sunak istifa ettiğini duyurmuştu.

İki bakanın istifa kararı, Johnson'ın, Muhafazakar Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher'a yönelik taciz suçlamalarından haberdar olmasına rağmen, kendisine verdiği görevden dolayı "son derece pişman" olduğu açıklamasının ardından gelmişti.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan daha önce yapılan açıklamada ise Johnson'ın Pincher'la ilgili taciz iddialarından haberdar olmadığı belirtilmişti. Ancak, daha sonra Johnson'ın, 2019'da dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde Pincher'la ilgili şikayetler hakkında bilgilendirildiği ortaya çıkmıştı.

Bakanların istifalarından hemen önce Johnson, Pincher'a verdiği görev nedeniyle özür dilemiş, büyük pişmanlık duyduğunu dile getirmişti.

İSTİFA EDEN BAKAN ZAHAWİ: SAYIN BAŞBAKAN, ŞİMDİ GİDİN

Sosyal medya hesabından istifa mektubunu paylaşan Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi, “Dün, 10 Numara’daki meslektaşlarımla birlikte Başbakana, bu gidişin tek bir yönü olduğunu ve onurlu bir şekilde gitmesi gerektiğini açıkça belirttim. Saygımdan ve 30 yıllık eski bir arkadaşını dinleyeceği umuduyla bu öğüdü gizli tuttum. Dinlemediği ve bu geç saatte hükümet üzerindeki inanılmaz başarıları baltaladığı için üzüldüm. Ancak ülke, yalnızca istikrarlı değil, aynı zamanda dürüstlükle hareket eden bir hükümeti hak ediyor. Sayın Başbakan, yapılacak doğru şeyin ne olduğunu biliyorsunuz ve şimdi gidin” dedi.

DONELAN: GÖREVE DEVAM ETMENİZİN BİR YOLU YOK

Öte yandan Salı günü Zahawi’nin Maliye Bakanlığı’na getirilmesiyle Eğitim Bakanı olarak göreve gelen Michell Donelan, Başbakan Boris Johnson’dan istifa etmesini rica ettiğini belirttiği mektubunda, “Dün, ülkemiz ve partimiz için doğru olanı yapmanızı ve istifa etmenizi rica ettim. İkisi de bir insandan daha önemlidir. Göreve devam etmenizin bir yolu yok, ancak sizi görevden almak için resmi bir mekanizma olmadan bunun mümkün olmasının tek yolu, kabinede kalan bizler için elinizi zorlamak gibi görünüyor. Bizi imkansız bir duruma soktunuz. Bu noktaya geldiği için çok üzgünüm ama dürüstlüğe her şeyden çok değer veren biri olarak başka seçeneğim yok” dedi.

MYNET

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER