Deprem Sonrası Binlerce Kişi Alo 181'i Aradı

Elazığ merkez depremden sonra, 1234 vatandaş, riskli yapılardaki hasar tespit çalışmalarına dair ALO 181'den bilgi aldı.

Deprem Sonrası Binlerce Kişi Alo 181'i Aradı

Çevresel sorunlar, kentsel dönüşüm ve tapu kadastro uygulamalarına yönelik 2013'yılından beri çözüm odaklı hizmet sunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çağrı merkezi ALO 181 hattıyla binlerce vatandaş talep, beklenti ve şikayetleri çözüme kavuşturuldu.

Merkez üssü Elazığ-Sivrice olan 6,8 büyüklüğünde depremden sonra ALO 181, Elazığ ve Malatya'dan 1234 çağrıyı yanıtladı.

Riskli yapılardaki hasar tespit çalışmalarına dair bilgi almak isteyen vatandaş aramalar sonucu ALO 181'e gelen çağrılarda yüzde 45 artış yaşandı.

Deprem korkusu yaşamadan daha güvenli yapılarda oturma isteklerini söyleyen vatandaş, yasalar çerçevesinde riskli yapılarla ilgili neler yapılabileceğine dair bilgi aldı.

Deprem mağdurları, desteklere dair bilgi alıyor

Yetkililer tarafından vatandaşlara, riskli yapılara dair zamanla ilgili, riskli yapı tespitinin Bakanlık tarafından lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara yaptırılabileceği, başvuru için binanın bir kat malikinin başvurusunun yeterli olduğu, yapılan teknik inceleme sonrası kısa zamanda tahliye ve yıkım sürecinin başlatılacağı bildirildi.

Vatandaşlara, Bakanlığın binanın tekrardan yapımına kadar hak sahiplerine 18 aya kadar ve kiracılara da bir defalık kira yardımında bulunulacağı söylendi.

Faiz desteğinden yararlanarak evini tekrardan yaptırmak isteyenlere de Bakanlık bankalardan çekilecek kredilerde konut ve iş yeri olmak üzere yüzde 4 faiz desteği ve bazı harçlardan da muafiyetler sağlamaktadır.

Riskli alanlar, rezerv yapı alanları ve riskli yapıların bulunduğu parsellerde hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar alınır bilgisi verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER