Erdoğan: Depremin ülkemize maliyeti 104 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Berlin Deprem Konferansı"na gönderdiği video mesajda, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin Türkiye ekonomisine maliyetinin toplam 104 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Erdoğan: Depremin ülkemize maliyeti 104 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Alman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Almanya'da düzenlenen "Berlin Deprem Konferansı"na video mesaj gönderdi.

Konuşmasına konferansın hayırlı olmasını dileyerek başlayan Erdoğan, Türkiye ile dayanışma sergileyen ülkelere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan video mesajında şu açıklamalarda bulundu:

“6 Şubat iki bin yirmi üç tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldık. Asrın felaketi olarak nitelenen bu depremlerde elli binden fazla canımızı toprağa verdik. Depremin vurduğu on bir ilimizde 872 bin bağımsız bölümün olduğu 311 bin bina kullanılamaz hale geldi. İş yerleri, tarım alanları, ticarethaneler, fabrikalar zarar gördü. 14 milyon insanımız depremin olumsuz etkilerini bizzat yaşadı.

'DEVLETİN İMKANLARINI İLK GÜNDEN HAREKETE GEÇİRDİK'

İlk günden itibaren devletimizin tüm imkanlarını harekete geçirdik. Milletimiz de deprem bölgesindeki kardeşleri için adeta seferber oldu. Belediyelerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın olağanüstü çabalarını her zaman yanımızda hissettik. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'miz yardım ve inşaat sürecinin en önemli aktörleri arasında yerini aldı. Dünyanın dört bir yanından deprem bölgesine koşan dost ve kardeş ülkelerin yardımlarını asla unutamayız. Bu zor günümüzde yanımızda olan herkesi şükranla hatırlayacağız.

'EKİM-KASIM GİBİ KONUTLARIN TESLİMATINA BAŞLANACAK'

Devlet millet el ele, gönül gönüle vererek depremin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Bölgede hayatın normale dönmesi için yoğun gayret sarf ediyoruz. Enkazın tamamını kaldırdık, deprem riski olmayan alanlarda kalıcı konutların inşasına süratle başladık. Ekim, Kasım aylarından itibaren yapımı tamamlanan konutların teslimatını peyderpey gerçekleştireceğiz.
İlk bir yılda 319 bin konutun inşasını bitirip hak sahiplerine teslim edeceğiz. Toplamda 650 bin konut inşa etmeyi hedefliyoruz. Şehirlerimizi eskisinden daha güvenli, dayanıklı hale getirmekte kararlıyız.

'AĞIR YÜKÜN ALTINDAN SİZİN DESTEĞİNİZLE KALKACAĞIZ'

Depremin, ülkemiz ekonomisine maliyeti toplam 104 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bu ağır yükün altından siz dostlarımızın da desteğiyle inşallah hep birlikte kalkacağız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'yle Alman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen bu konferansı memnuniyetle karşılıyorum.

Konferansa video mesajı göndererek destek sağlayan kıymetli dostum Sayın Şansölye Olaf Scholz’a teşekkür ediyorum. Türkiye ve Almanya'ya ilaveten Avrupa'nın birçok ülkesinden konferansa iştirak eden firmaların varlığı bizlere ayrıca sevindirmiştir. Katılan ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER