Ermeni lobisinin şantajıyla Atatürk dizisini kaldırmışlardı! Disney'e büyük tepki

Aras Bulut İynemli’nin başrolünü üstlendiği Atatürk dizisinin Disney Plus platformunda yayınlanmayacağı ortaya çıktı. Yerli içeriklerini kaldırma kararı alan Disney Plus, daha önce yayınlayacağını duyurduğu Atatürk dizisini de iptal etti. Platformun, skandal kararı Ermeni lobisinin baskısıyla aldığı iddia edilirken, AK Partili Ömer Çelik'ten de tepki geldi. Bir Ermeni haber sayfası ise "Disney'in Atatürk dizisini iptal etme kararı aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz" paylaşımı yaptı.

Ermeni lobisinin şantajıyla Atatürk dizisini kaldırmışlardı! Disney'e büyük tepki

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de yayına başlayan Disney Plus platformu Aras Bulut İynemli’nin başrolünü üstlendiği Atatürk dizisini duyurmuştu. Platform 2023 yılı içerisinde dizinin yayınlanacağını açıklamıştı. Ancak geçtiğimiz haftalarda sürpriz bir kararla yerli içeriklerini kaldıran platform, gelen tepkiler üzerine ise Atatürk dizisini yayınlayacağını duyurmuştu. 2023 yılı içerisinde seyirciyle buluşmaya hazırlanan diziyle ilgili tepki çeken bir karar alındı. Sosyal medyada gündem olan konuyla ilgili Dışişleri Bakan Hakan Fidan ve MİT Müsteşarı İbrahim Kalın konuya dahil oldu.

Dizinin Disney Plus'ta yayınlanmayacağı, Fox TV ekranlarında ve ardından ise sinemada seyirciyle buluşacağı ortaya çıktı. Disney'in ise skandal kararı Ermeni lobisinin baskılarıyla aldığı iddia edildi.

ERMENİ HABER SAYFASINDAN TEPKİ ÇEKEN PAYLAŞIM

İptal kararının ardından ise Twitter'daki bir Ermeni haber sayfası tepki çeken bir paylaşım yaptı. Paylaşımda "Disney+'ın Atatürk dizisini iptal etme kararı aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. 29 Ekim 2023'te yayınlanması planlanan altı bölümlük bir dizi olan yayını duyurmasına ve Emma Wattson'ın kadrosu dahil 8 Milyon Dolar harcadığı bildirilmesine rağmen, platform akıllıca onu yayınlamamayı seçti. Yapımcılığını Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına ithafen Disney Plus'ın üstlendiği dizi, şimdi sinema filmine dönüştürülerek 3 Kasım'da sadece Türk sinemalarında gösterilecek. Dizinin platformdaki yayınını iptal etme kararının, Ermeni cemaatinden gelen baskı ve Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) taleplerinden etkilendiği bildirildi." ifadeleri kullanıldı.

ÖMER ÇELİK'TEN TEPKİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Disney Plus'ın kararına tepki göstererek "Amerika merkezli bir dizi/film platformunun Ermeni lobisinin baskısına boyun eğerek “Atatürk” dizisini yayınlamadan yayından kaldırması utanç vericidir. Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır. Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi ABD’deki bu sözde soykırım şebekesi, tarihi olayları yalan siyasetine alet etmektedir. Bu lobinin yegane amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır." ifadelerini kullandı.

DİSNEY PLUS'A SOSYAL MEDYADA TEPKİ

Disney Plus'ın Atatürk dizisi için geri adım atması sosyal medyada da gündem oldu. Sosyal medya kullanıcıları platforma tepki yağdırdı.

"ATATÜRK YOKSA BİZ KESTİK"

Kürsü Platformu Disney yönetiminin Atatürk dizisi hakkındaki tutumuna dair ortak açıklama metni yayınladı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Disney Plus 29 Ekim’de Atatürk’ümüzün hayatından kesitler sunan bir diziyi yayımlayacaktı. Firmanın, Ermeni diasporasının dayanaksız ithamları ve yoğun lobiciliğinin etkisiyle diziyi dünya yayınından çekeceğini üzülerek öğrendik. Hâlbuki biz, bu firmanın global ve kurumsal, saygın bir şirket olduğuna kaniydik. Ermeni lobileri, Türk ve Türkiye aleyhindeki faaliyetlerine ara vermiyorlar. Türk milletine, Türkiye’ye ve Atatürk’e karşı yürütülen bütün bu faaliyetler karşısında milletimizin sessiz kalması beklenemez.

Atatürk, imparatorluk küllerinden bir devlet ortaya çıkardığı gibi tüm mazlum devletlerin sömürgecilik ve yayılmacılık karşıtı, özgürlük mücadelesinin manevi önderidir. Milletlerin barış içinde yaşaması için mücadele vermiş ve bunun kalıcılığını tesise çabalamıştır. Atatürk’ün askerî ve siyasî dehasıyla baş edemeyenler, Lozan Barış Antlaşmasının 100. yılında, kurtarıcımız ve yol başçımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü karalayarak siyasî başarımızı gölgelemek istiyorlar.

Atatürk’ün propaganda ve lobi çalışmalarına alet edilmek istenmesi, insanlık suçuyla eşdeğerdir. Aziz Türk milletinin de asılsız bir iddia hatta iftira ile itham edilmesini kabul edemeyiz. Tarih ve belgeler ortadadır. Türk milletinin savaşlarda yaşadığı acıları, bizzat kapı komşularının yaptığı katliamları ve başına gelenleri unuttuğu zannedilmesin. Bu aziz milletin suskunluğu, asaletindendir.

Ermeni lobi gruplarının, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin hızla gelişmesi ve iyileşmesinden rahatsızlık duyma nedenlerini biliyoruz. Bu kibirli ve düşmanca tavırdan da anlaşılıyor ki, kendilerine ‘modern’ dünyada hayalî bir hayat oluşturan diaspora Ermenileri, Ermenistan’da yaşayan Ermeni halkının huzurunu düşünmüyorlar.

Atatürk’e yönelik her türlü iftirayı şiddetle reddediyor ve tüm suçlamaları misliyle lobicilik faaliyeti yapan gruplara iade ediyoruz. Global ve kurumsal bir şirket olduğunu düşündüğümüz Disney Plus’tan, mesnetsiz ithamlarla baş edememe gerekçesiyle Atatürk’ümüzün hayatından kesitler sunan bir diziyi dünya yayınından çekme kararı olduğuna dair haberlere karşı açıklama bekliyoruz. Böyle bir durum varsa, Disney Plus’ı bu lobi faaliyetlerine karşı kurumsal bir tavır sergilemeye ve dizinin global yayınını gerçekleştirmeye çağırıyoruz. Dünyanın tüm mazlum milletleri, Atatürk’ün hayatından kesitler içeren diziyi izlemeyi ve feyz almayı hak ediyor.

İletişim ve özgürlükler çağında, abonelik iptalleriyle tehdit yerine Türk milletinin hassasiyetini duyurarak iletişim kanallarını açık tutmayı tercih ediyoruz."

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER