Eurovision Birincisi Kırımlı Şarkıcı Jamala, Türkiye'ye Sığındı

Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen Jamala: Klip için gelecektim, mülteci olarak kaçmak zorunda kaldım.

Eurovision Birincisi Kırımlı Şarkıcı Jamala, Türkiye'ye Sığındı

Ülkesi Ukrayna’yı 2016'da Eurovision’da temsil ederek, Kırım Tatar ailesinin acı dolu sürgün hikâyesini anlattığı şarkısı, '1944' ile birinci olan Jamala, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinin ardından iki çocuğuyla birlikte dün Türkiye’ye sığındı. Jamala, bugün İstanbul 4. Levent’te bir basın toplantısı düzenledi. Kırım Tatar Türk halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskyi, Jamala’ya eşlik etti.

“BOMBA SESLERİYLE UYANDIK”

Ukrayna’yı terk edip Türkiye’ye gelme sürecini anlatan Jamala, kendisine kapı açtığı için Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek konuşmasına başladı. Jamala, şunları söyledi:

“Türkiye’ye hiçbir zaman mülteci olarak geleceğim aklıma gelmezdi. Bir sabah eşim beni bomba sesleriyle uyandırdı. Başta ne yapacağımı bilemedim. Çocuklarımla sığınaklara gittik. Sonra iki kez siren uyarısı geldi ve tekrar sığınaklara indik. Akşam saatlerine doğru anladık ki tüm Ukrayna kuşatılmış, bomba sesleri duyuluyor. Daha güvenli olan Batı Ukrayna bölgesine kaçmak zorunda kaldık fakat 26 Şubat’ta o şehirde yine bomba seslerine uyandık, havalimanı bombalanıyordu. Sonrası, biz sınıra doğru çıkmaya karar vererek Romanya sınırına geldik. 20 saatte sınıra ulaştığımızda bizi Türkler kurtardı. Samimi dostlar bizi İstanbul’a sağ salim ulaştırdılar. Romanya sınırında da bizi güler yüzle karşılayan insanlara çok teşekkür ederim. Ben hiçbir zaman düşünmedim büyükannemin hikâyesini tekrarlayacağımı.”

“ÜLKEMDE MASUM İNSANLAR ÖLDÜRÜLÜYOR”

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jamala, eşinin Ukrayna’da kaldığını belirterek, “Ben sesimi duyurmak için geldim. Bu savaş bitmeli. Bunu terörizm olarak algılıyorum. Ülkemde masum insanlar öldürülüyor” dedi.

Türkiye’de ablasının yaşadığını söyleyen Jamala, en yakın zamanda Ukrayna’ya dönmek istediğini belirtti.

AİLESİ İÇİN ENDİŞELİ

Jamala, kendisini güvende hissettiğini ancak ailesi Kırım’da, eşi de Ukrayna’da olduğu için endişeli olduğunu söyledi. Jamala, “Aslında bu hafta Türkiye’ye ‘Sevdim Seni’ şarkısının klipi için gelecektik, mülteci olarak kaçmak zorunda kaldım. Bu korkunç olay hayatımızın tüm planlarını altüst etti” diye konuştu.

Jamala, yaşadıklarını, 20 aylık ve 3 yıl 10 aylık çocuklarına oyunlarla anlattığını belirtti.

Karar Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER