Fransız Siyaset Bilimci: Fransa'nın Dış Politikası Tamamen Değişmeli

Fransa'da uluslararası üne sahip siyaset bilimi uzmanlarından Sciences Po Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bertrand Badie, L'Opinion gazetesine verdiği demeçte, Fransa'nın politikalarına dair açıklamalarda bulundu.

Fransız Siyaset Bilimci: Fransa'nın Dış Politikası Tamamen Değişmeli

Fransa'nın Mali'deki askeri varlığına dair, "Fransız hükümetine inanırsak (Mali'de) sadece terör örgütlerine karşı mücadele ediyoruz, kafa kafaya savaşılması gereken düşmanlar var. Ancak gerçek daha karmaşık." değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Badie, Amerika ve Fransa'nın 1945'yılından beri savaş kazanmadığını gösterdi.

Badie, "(Fransa Cumhurbaşkanı) Emmanuel Macron açıklamalarda bulunuyor hayata geçirmiyor. Macron'un şu an ve (2017'yılında) Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde söyledikleriyle Fransa'nın mevcut politikası arasında çelişkiler var."

"Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli" diyen Bertrand Badie, küreselleşen dünyada Fransa'nın ne olduğunun tekrardan tanımlanması gerektiğini söyledi.

Badie, Fransa'nın küreselleşmiş güç haline gelmesi için hedefleri bulunması ve alçak gönüllü olması gerektiğini söyledi.

Bu bağlamda Fransa'nın, Afrika'da ya da Lübnan'da tek başına hareket edilebildiği dönemin bittiğini bilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Badie, etkileşimlere ve karşılıklı bağımlılığa dayalı bir politika oluşturması gerektiğini söyledi.

Badie, "Devletler arası ilişkilerin akışkan hale geldiği bir dünyadayız, örneğin (Rusya Devlet Başkanı) Putin'in Türkiye ile ilişkilerinde bunu anladığı görülüyor" yorumunu yaptı.

Bertrand Badie, ülkeler arası ilişkilerde "düşman" ya da "müttefik" kavramları yerine ortaklığın tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER