G7 zirvesi başladı

Sanayileşme süreçlerini tamamlamış 7 ülkenin liderlerinin toplantısı olan G7 zirvesi Kanada’nın Quebec City kentinde başladı.

G7 zirvesi başladı

Kanada G7’ye ev sahipliği yapıyor   
 Quebec, dünyanın en büyük ekonomisine sahip 7 ülkesinden oluşan G7 Grubu'nun 44. Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak.   
  Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 7 ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Fransa, İtalya, İngiltere, Japonya ve Almanya liderleri bu yıl Quebec’te bir araya geliyor. Zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yanı sıra Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası temsilcileri ile aralarında Arjantin, Norveç, İzlanda’nın da bulunduğu 12 devlet başkanı katılıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk da zirvede hazır bulunacak.


  Kanada'da 6. kez düzenlenen zirvenin yapılacağı Charlevoix kasabasında olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Resmi açılış yerel saat 12.00'de gerçekleşecek ve liderler öğle yemeğinin ardından aile fotoğraf çekimine katılacak. Liderler daha sonra çalışmaya başlayacak. Liderler, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim değişikliği, enerji, güvenli bir dünya ve ekonomik büyüme gibi konuları ele alacaklar. 
  ABD Başkanı Donald Trump'ın birkaç gün önce uygulamaya koyduğu çelik ve alüminyum hakkında gümrük vergileri nedeniyle zirvede gerginlik olacağı tahmin ediliyor. Beyaz Saray yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın zirveden öğleden sonra iklim görüşmelerinden önce ayrılacağını duyurdu. Donald Trump, zirvenin geleneksel fotoğrafında yer almayacak.

  Sanayileşme süreçlerini tamamlamış 7 ülke olan ABD, İngiltere, Almanya, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya'dan oluşan ülkeler arasında gerçekleştirilen G7 zirvesi 44’üncü kez Kanada’nın Quebec City kentinde başladı. ABD’nin son zamanlarda Kanada ve Fransa’yı hedef alan açıklamalarından sonra, zirve öncesi planlanan ABD-Fransa görüşmesinin gerçekleşmemesi dikkat çekti. Zirve öncesi sosyal medya üzerinden açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, zirvede uzun süredir ABD’ye uygulanan adil olmayan ticaret uygulamalarını konuşacağını belirtti. Trump’ın zirve öncesi, Rusya’nın da zirveye yeniden katılması gerektiği yönündeki açıklama ise dikkat çekti.


 G7 Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Kanada’nın Quebec kentinde çeşitli protesto gösterileri düzenleniyor...
  Kanada’nın Quebec kenti bu yıl G7 Zirvesi’ne ev sahipliği yaparken, sivil vatandaşlar da çeşitli protesto gösterileri düzenliyor. Kentte 45 topluluk grubu tarafından düzenlenen G7 karşıtı yürüyüşe dün binlerce kişi katıldı. Anti-kapitalist, anti- kolonyal, sol ve aşırı sol grupların da aralarında bulunduğu binlerce insan, “G7 bizi temsil etmiyor” sloganlarıyla dünya politikalarını şekillendiren ülkeleri protesto etti. Çoğunlukla sakin geçen yürüyüş, ağır polis gözetiminde yapıldı. Güvenlik görevlilerin resmi raporuna göre, patlayıcı madde bulundurmak nedeniyle 2 kişi tutuklandı. 
  Quebec Şehri Polis Servisi (SPVQ), bin polisin görevlendirildiğini açıkladı. Liderler bugün görüşmelere hazırlanırken, şehrin birçok bölgesinde yine protestolar bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2018, 06:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER