Gazda AB'yi Rahatlatan Son Dakika Uzlaşması: Rusya ve Ukrayna Anlaştı

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Rus ve Ukraynalı yetkililer arasında Avusturya’nın Başkenti Viyana’da 5 gündür süren müzakerelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gazda AB'yi Rahatlatan Son Dakika Uzlaşması: Rusya ve Ukrayna Anlaştı

Yapılan görüşmelerin ardından, Rusya ile Ukrayna arasında doğal gaz sözleşmesine dair nihai kararlara varıldığını belirten Miller, Rusya ile Ukrayna arasında çok sayıda anlaşma imzalandı. Söz konusu anlaşmalar, tarafların menfaatlerine dair dengeyi tekrar geri kazandıran büyük bir anlaşma paketi.

Anlaşmaların, Rusya ile Ukrayna arasındaki transit doğal gaz sözleşmesinin uzatılmasını da kapsadığını söyleyen Miller, Bugünden itibaren, bu anlaşmalar yasal hale geliyor ve Rus gazının 31 Aralık 2019'tarihinden sonra Ukrayna üzerinden sevkiyatını sağlamış olacak.

Söz konusu dönemde 7 milyar doların üzerinde gelir bekliyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de sosyal medya sitesi Facebook üzerinden anlaşmaya dair değerlendirmelerde bulundu.

Rusya ile Ukrayna arasında varılan doğal gaz anlaşmasının 5 senelik olduğunu söyleyen Zelenskiy, Transit sözleşmesi sayesinde söz konusu dönemde 7 milyar doların üzerinde gelir bekliyoruz.

İki tarafın da sözleşmeyi 10 sene uzatma hakkı saklıdır. Sözleşmeye göre Ukrayna üzerinden ilk sene 65 milyar metreküp, sonraki dönemde senelik 40 milyar metreküp doğal gaz sevk edilecek.

Rusya ve Ukrayna arasında doğal gaz teminine ve Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderilmesine dair transit sözleşmenin geçerlilik süresi yarın sona ermiş olacak.

Gazprom ve Naftogaz, 2014'yılında Stockholm Ticaret Odası Tahkim Enstitüsüne birbirleri aleyhine başvuruda bulunmuştu. Naftogaz, Gazprom'un doğal gaz sevkiyat yükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia ederek 17 milyar dolarlık ödeme talep etmişti.

Rus enerji şirketi Gazprom'un Ukrayna'ya doğal gaz sevkiyatıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğine hükmeden tahkim heyeti, şirketin Naftogaz'a 3 milyar dolar ödeme yapmasını kararlaştırmıştı.

Gazprom, Naftogaz’a geçen hafta 2,9 milyar dolarlık ödeme yaptığını duyurmuştu.

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2019, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER