Gazeteci Tolga Şardan tutuklandı

"MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı gündem olan T24 yazarı Tolga Şardan, tutuklandı. Şardan, suçlamaları kabul etmeyerek sadece gazetecilik yaptığını vurguladı. Mahkeme, tutuklama gerekçesi olarak Şardan'ın “kaçma şüphesi ile delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı oluşturma şüphesinin bulunduğunu” öne sürdü.

Gazeteci Tolga Şardan tutuklandı

T24 yazarı, gazeteci Tolga Şardan, önceki gün yayınlanan "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı gerekçe gösterilerek dün gözaltına alındı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, yazı içeriğinde "5237 sayılı TCK'nın 217/A maddesinde düzenlenen 'Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma' suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte söz ve beyanlar"ın bulunduğu değerlendirmesiyle soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınan Şardan'ın evinde arama da yapıldı. Şardan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadesi alınmak üzere adliyeye götürüldü.

Savcılık ifadesinde suçlamayı kabul etmeyen Şardan, "Altını çizerek söylüyorum sadece halkı bilgilendirmek çerçevesinde gazetecilik yaptım" dedi.

“SORUŞTURMAYA KONU OLAN YAZI YALANLANMADI”

T24’ün aktardığına göre Şardan, savcılık ifadesinde 35 yıldır gazetecilik yaptığını ve mesleki kariyerinin tamamını güvenlik ve yargı konularının oluşturduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“Meslek hayatım boyunca şahsımı yakından tanıyan devlet ve kamu görevlileri benim nasıl gazetecilik yaptığımı bilirler. Yanlış hatırlamıyorsam şu ana kadar 17 İçişleri Bakanı, 22 Emniyet Genel Müdürüyle gazeteci-bürokrat veya gazeteci-siyasetçi çizgisi üzerinden birlikte çalışmışlığım vardır. Hiçbir dönemde yazdığım haberlere ve Büyüteç adı altında kaleme aldığım yazılara yönelik resmi yalanlama, tekzip veya açıklama yapılmamıştır. Dolayısıyla bugün hakkında soruşturmaya neden olan söz konusu bilgileri içeren yazı da yalanlanmadığı gibi içeriği itibarıyla yargı camiasında özellikle yaşananlardan rahatsız olan yargı mensupları nezdinde devletinde bir bakıma itibar kazanmasına vesile olmuştur.”

İLGİNÇ GEREKÇE: DELİLLERİ YOK EDEBİLİR

Savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Şardan, hakimlik sorgusunda da savcılık ifadesini tekrarladı.

Tolga Şardan, çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe dün akşam saatlerinde tutuklandı. 

Mahkeme, Şardan’ın TCK'nın 217/a maddesi gereğince “halkın yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu”ndan tutuklanmasına karar verdi.

Kararında TCK 217/A’nın katalog suçlardan olduğunu ifade eden 1. Sulh Ceza Hakimliği, tutuklamaya gerekçe olarak “kaçma şüphesi ile delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı oluşturma şüphesinin bulunduğunu” öne sürdü.

NE OLMUŞTU?

T24 yazarı Tolga Şardan, söz konusu yazısında, "MİT, Cumhurbaşkanlığı’na yargıdaki şüpheli kararlar hakkında rapor sundu. MİT raporunda, başta uyuşturucu kaçakçıları olmak üzere suça karışan kişilerin haklarındaki adli süreçlerde lehlerine daha kolay kararların alınabildiği iddia edilen Bakırköy Adliyesi’yle muhatap olabilmek için adreslerini bu adliyenin sorumluluk alanına taşıdıkları yer alıyor. Raporda en çok sorunun yaşandığı ikinci adliye olarak Çağlayan Adliyesi gösteriliyor. Erdoğan’ın MİT yöneticileriyle görüşmesinde hakkında bilgi aldığı İstanbul’da görevli üst düzey bir yargı mensubu için "hayal kırıklığı" yaşadığını söylediği ve o kişiye sinirlendiği iddia ediliyor" ifadelerini kullanmıştı.

BirGün Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2023, 19:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER