Gazze katliamında on beşinci gün

İsrail-Hamas arasındaki savaşta on beşinci gününe girerken, İsrail güçleri Gazze'ye bomba yağdırmaya devam ediyor. Filistinlilerin can kaybı 4 bini aşarken hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı da bin 400'ü geçti. Filistin Kızılayı, yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısı yaptı. Öte yandan Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı açıldı. BM'ye ait araçlar ve insani yardım TIR'ları Gazze'ye geçiş yapmaya başladı.

Gazze katliamında on beşinci gün

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırının ardından İsrail, yıllardır her türlü insanlık suçunu işlediği Gazze'ye ölüm yağdırmaya başladı. Gazze Şeridi'ni yerle bir eden İsrail, binlerce sivili öldürdü.

Katliamın on beşinci gününe girilirken, dünyanın dört bir yanından ateşkes çağrıları yapılıyor. Dünyanın gözü Orta Doğu'ya çevrilirken ABD'den de peş peşe açıklamalar geldi. ABD İsrail Büyükelçiliği, Gazze-Mısır sınır geçişinin saat 10.00'da açılacağı bilgisini aldıklarını açıkladı. Ardından kapının açılmasıyla BM'ye ait araçlar ve insani yardım TIR'ları Gazze'ye geçiş yapmaya başladı.

yeni-proje-2.jpg

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri insani gerekçelerle serbest bıraktıklarını duyurdu. İsrail, Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin 'bombalamaya hazırlık olarak' derhal boşaltılmasını istedi.

yeni-proje-1.jpg

Savaşın 15. gününde dakika dakika gelişmeler şu şekilde:

17.00: Yetkililer, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 9 cami tamamen yıkıldı.

16.18: Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'nde hayatını kaybeden çalışanlarının sayısının 17'ye yükseldiğini duyurdu.

16.03: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 20 kişinin hayatı kaybettiği "kilise saldırısı"nda asıl hedefinin Hamas hedefleri olduğunu savunarak ölenleri "sivil zayiat" şeklinde tanımladı.

15.52: İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrail ve Filistin arasındaki krizin tırmanmasını önlemek için her şeyi yapmaları gerektiğini, bu konudaki en ciddi yolun "iki halk-iki devlet" perspektifine dayanan çözüm olduğunu söyledi.

14.42: Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Refah sınırının 'sürekli' olarak işletilmesi için ABD ile anlaşmaya varıldığını açıkladı.

13.59: İsrail’in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 1756'sı çocuk olmak üzere 4 bin 385’e yükseldi.

13.17: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde esir tutulan İsraillilerden 210'unun ailelerine bilgi verildiğini duyurdu.

13.01: Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ordusunun aralıksız bombardımanına rağmen Filistinlilerin Gazze Şeridi dışına nakledilmeyi kabul etmeyeceklerini söyledi. Abbas, "Yer değiştirmeyi asla kabul etmeyeceğiz, zorluklar ne olursa olsun topraklarımızda kalacağız" dedi.

11.26: İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ndeki hükümet, Birleşmiş Milletler'in ilgili kuruluşundan, Refah Sınır Kapısı'ndan gelen yardımları Gazze'nin tamamına yönlendirmesini beklediklerini belirtti.

10.30: Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, İsrail-Filistin savaşında kaybeden gazeteci sayısında güncellemeye gitti. Yapılan açıklamada, şu ana kadar 16 gazetecinin hayatını kaybettiği duyuruldu. IFC, bununla birlikte iki gazeteciden de haber alınamadığını bildirdi.

10.20: İsrail'deki ABD’nin Büyükelçiliğinin açıklamasının ardından, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı açıldı. BM'ye ait araçlar ve insani yardım TIR'ları Gazze'ye geçiş yapmaya başladı.

09.30: Ürdün Dışişleri Bakanı es-Safedi, İsrail-Filistin gerilimine dahil olacakları yönündeki iddiaları yalanladı. es-Safedi, bunun siyasi bir söylem olduğunu ifade ederek, "Arapların İsrail ile savaşmak istediği söyleniyor. Bu siyasi bir söylemdir. Hepimiz Filistinlilerin haklarını veren ve İsrail'in güvenliğini garanti eden bir barış istiyoruz" dedi.

08.56: İsrail’deki ABD Büyükelçiliği, Refah Sınır Kapısı’nın bugün yerel saatle 10.00’da açılacağını ancak ne kadar açık kalacağının belirsiz olduğu konusunda vatandaşlarını uyardı.

07:48: İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 14 bin 200 konuttan oluşan 5 bin 500 binanın tamamen yıkıldığı belirtildi.

06:51: Yediot Ahronot gazetesinin, İsrail ordu sözcülüğüne dayanarak verdiği habere göre, İsrail uçakları, Hizbullah'ın dün güdümlü antitank füzesiyle düzenlediği saldırılara karşılık örgüte ait askeri hedeflere saldırdı.

04:53: Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Gazze'de İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana 16 gazetecinin öldüğünü duyurdu.

03:36: İsrail'in, Gazze'de yerinden edilen binlerce Filistinliye ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na ait 5 merkezin boşaltılmasını istediği belirtildi.

02:28 Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Filistinlilerin Gazze'den tehcir edilmesine ve her ne şekilde olursa olsun sivillerin hedef alınmasına karşı olduklarını belirtti.

01:57: Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin güneyindeki Kudüs Hastanesi'nde, yeni bir hastane trajedisi yaşanmaması için uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yaptı.

01:39: İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 4'ü çocuk, 1'i kadın 15 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

01:25: Dünya Sağlık Örgütü İsrail'in abluka altındaki Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin tahliye edilmesini istemesine tepki gösterdi.

01:22: Avrupa Birliği ve ABD liderlerinin, 27'nci zirve toplantısı sonucunda yapılan ortak açıklamada, İsrail'in yaşadığı saldırılar karşısında kendisini savunma hakkı bulunduğu belirtilerek "Gazze'deki kötüleşen insani krizden de endişe duyuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

00:57: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın serbest bıraktığı 2 ABD'linin 'güvenli bir şekilde İsrailli yetkililerin elinde olduğunu' söyledi.

00:35: Avustralya Başbakan Anthony Albanese, İsrail-Filistin çatışması sebebiyle İsrail'i ziyaret etmeyeceğini açıkladı.

00:09: ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevinden İsrail yanlısı tutumu daha fazla destekleyemeyeceğini belirterek istifa eden Josh Paul: Hiçbir İsrail askeri birimi insan hakları ihlalinden suçlu bulunmadı. (Güvenlik incelemesine yönelik) Sistem işlemiyor.

00:06: İsrail ve Filistin arasındaki savaş on beşinci gününde şiddetini sürdürürken dünyanın da gözü Orta Doğu'ya çevrildi. Birleşmiş Milletler raportörleri, İsrail'in Filistin'deki hastane ve okulları bombalamasını insanlığa karşı suç olarak nitelendirirken Filistinlilere yönelik 'soykırımın önlenmesi' çağrısında bulundu.

00:04: İsrail'in derhal boşaltılmasını istediği Kudüs Hastanesi'nin yönetimi ve sağlık personeli hastaneyi tahliye etmeyi reddederken, Hamas'a bağlı hükümet, ikinci bir hastane katliamı konusunda uyardı.

00:00: Sınır Tanımayan Doktorlar İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'deki sağlık sisteminin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

KARAR GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER