Joe Biden'ın ABD Başkanlığı Resmi Olarak Onaylandı

Ülkede 50 eyalet ve Washington DC'de, 3 Kasım' tarihinde yapılan seçimlerinden sonra toplanan Seçiciler Kurulu, verdiği oylarla Biden'ın başkanlığını tescil etti. 

Joe Biden'ın ABD Başkanlığı Resmi Olarak Onaylandı

Amerika'da Seçiciler Kurulu'na giren ilk Türk delege Derya Taşkın da oylamada yer aldı. 

Biden, başkanlığın onaylanmasından sonra Wilmington'da yapmış olduğu açıklamada, "Tarih boyunca yaptığımız gibi yeni bir sayfa açma, birleşme, iyileşme zamanı geldi."

Kendisine oy veren vermeyen bütün Amerikalıların başkanı olacağı sözünü veren Biden, Amerikan demokrasisi, Amerikan Başkanı Trump'ın saldırılarına rağmen ayakta olduğunu belirtti. 

Biden, "Amerika'da siyasiler kontrolü ele almaz, halk onlara yetki verir"

Amerika halkına birlik ve dayanışma çağrısını yineleyen Biden, önlerinde, Kovid-19 salgınını kontrol altına almak ve ekonomik yardım sağlamak gibi acil görevleri olduğunu söyledi.

Seçiciler Kurulu'nun oylama sonuçları, 6 Ocak' tarihinde Amerikan Başkan Yardımcısı Mike Pence'in başkanlığında yapılacak Kongre oturumunda, tekrar onaylanmak üzere ele alınacak.

Seçimleri, 306 delegeyle Joe Biden kazanmıştı

Ülkede, 3 Kasım' tarihinde yapılan 59. Başkanlık seçimlerini 306 delegeyle Joe Biden kazanmış, Amerikan Başkanı Trump ise 232 delegede kalmıştı.

Amerika'da başkanlık seçimlerinde "Seçiciler Kurulu" adı verilen sistemde, her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege bulunuyor.

Seçmenler, sandıkta doğrudan başkan adayına değil eyaletin Seçiciler Kurulu üyelerine oy veriyor.

Eyalette en çok oyu hangi parti alırsa, o partinin önceden belirlenen delegeleri daha sonra Amerika' başkanı ve başkan yardımcısını resmen seçiyor.

538 sayısının yarıdan 1 fazlasına, 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

Eyaletin Kongre Üyeleri, kendi eyaletlerinin valilerinin gönderdiği Seçiciler Kurulu oylarını kabul etmezse, Amerika Kongresi'nde yapılacak görüşme ve oylamayla o eyaletle ilgili karar alınacak.

Amerikan Başkanı Trump'ın seçim sonucuna itirazı

"Seçimlerde hile olduğunu" iddia eden Amerikan Başkanı Trump, sonuçları kabul etmediğini açıklamış ve hukuki yollara başvuracağını belirtmişti.

Amerikan Başkanı Trump ekibin birçok eyalette açtığı davalar reddedilmişti.

Amerikan Başkanı Trump Yüksek Mahkeme'nin, Biden'ın seçim zaferinin geri döndürülmesine yönelik davayı reddetmesine tepki göstererek, "Yüksek Mahkeme bizi rezil ediyor. Hiçbir bilgelik ve cesareti yok." ifadesini kullanmış, seçimlerde "tarihin en büyük yolsuzluğunun" yapıldığını iddia etmişti.

Amerika'da dün, başkent Washington başta olmak üzere birçok kentte, seçimleri kaybeden Amerikan Başkanı Trump'a destek eylemlerinde, karşıt gruplar arasında çıkan kavgalarda 5 kişi yaralanırken, onlarca kişi de gözaltına alınmıştı.

Gösterilerde, Amerikan Başkanı Trump'ın "seçimlerde hile olduğu" iddialarına destek verilmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER