Kamuda Çalışan: Yardımcı Hizmetler Sınıfı Çözüm Bekliyor

Kamu Yardımcı hizmetler belirsizliği çözüm bekliyor. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndan yardımcı hizmetler sınıfının tamamen kazınmasını, bu hizmetlerde çalışmakta olan 110 bin kişinin eğitimlerine uygun memur veya diğer unvanlı kadrolara atanmalarını istiyorlar.

Kamuda Çalışan: Yardımcı Hizmetler Sınıfı Çözüm Bekliyor

Bu konuda sadece 2018 yılında altı adet yasa teklifi verildi. CHP'li Sibel Özdemir, Ömer Fethi Gürer, Mehmet Ali Çelebi, Mahmut Tanal, MHP'li İsmail Faruk Aksu yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması; İYİ Parti'li İsmail Ok da bu sınıfta çalışanlara eğitim durumlarına göre ek gösterge verilmesi yönünde yasa teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundu.

Yardımcı hizmetler sınıfı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinde düzenleniyor. Kanunda yardımcı hizmetler sınıfı şöyle tanımlanıyor: Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.

Kanunun bu hükümleri en son 1975'te değiştirilmişti. Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde, 1988 yılında yapılan bir eklemeyle, temizlik başta olmak üzere bazı hizmetlerin taşeron firmalara yaptırılmasına olanak sağlandı. 

O tarihte kamuda görev yapmaya başlayan taşerona bağlı işçiler de geçen yıl 4/D kadrosuna alındı. Taşeron işçilerin kadroya alınması, yardımcı hizmetler sınıfında çalışanları da umutlandırdı.

Kanunda yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların görev tanımı belirsiz olduğu için uygulamada büyük sıkıntı yaşanıyor. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlar geçmişte müstahdem, çaycı, odacı şeklinde adlandırılıyordu. 

Ancak, zamanla kamu personel seçme sınavı (KPSS) ile lise, üniversite mezunları da bu sınıfta işe girdiği gibi, devlete girdikten sonra eğitimini tamamlayarak üniversite bitirenler de bulunuyor.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2019, 09:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER