KYK borçlarına gelen faiz 'yok artık' dedirtti: Tefeci daha az isterdi

Milyonlarca üniversitelinin ülkedeki geçim zorluğu sebebiyle başvurmak zorunda kaldığı KYK kredilerinin geri ödemesine gelen faiz, sosyal medyada gündem oldu.

KYK borçlarına gelen faiz 'yok artık' dedirtti: Tefeci daha az isterdi

Milyonlarca üniversitelinin ülkedeki geçim zorluğu sebebiyle başvurmak zorunda kaldığı KYK kredilerinin geri ödemesine gelen faiz, sosyal medyada gündem oldu. Açıklanan KYK borçlarına göre mezunlar, eğitimleri boyunca aldıkları toplam ücretin 3 katından fazlasını geri ödemek durumunda bırakılıyor. KYK borçluları, sosyal medyada duruma "Sizde hiç vicdan yok mu!", "Tefeciden para alsam daha az faiz isterdi" gibi sözlerle isyan etti.

Her yıl milyonlarca üniversite öğrencisi, geçinmelerine biraz olsun kolaylık sağlaması adına Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından sağlanan yardımlara başvuruyor fakat herkese burs çıkmıyor. Bu nedenle burs alamayan öğrenciler, yardım alabilmek için geri ödemeli KYK kredilerine başvurmak durumunda kalıyor. Ancak "yardım" adı altında verilen KYK kredileri, yeni mezun bireylerin omuzlarına inanılmaz bir yük bindiriyor.

Bugün sosyal medyada gündem olan "KYK borcu" başlığı altında yapılan paylaşımlar, durumun vahametini tekrar gözler önüne serdi. Paylaşımlarda, borca getirilmesi tahmin edilen faizlerin korkunç derecede yüksek olması tepkilerin odağındaydı.

'İSTENEN MİKTAR ŞAKA OLMALI'

Öğrenciliğinde KYK kredisi alan bir mezun, yaptığı paylaşımda şu sözlerle isyan etti:

"Lisans eğitimi için aldığım 41 bin TL kredinin geri ödemesi 152 bin TL! İstenen bu miktar şaka olmalı."

'SİZDE HİÇ Mİ VİCDAN YOK'

Bir başka sosyal medya kullanıcısı ise aldığı miktarın 3 katından fazlasını geri ödemek durumunda bırakıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"27 bin 500 TL olarak aldığım kredi borcunun geri ödemesi 91 bin 104 TL belirlenmiş. Sizde hiç mi vicdan yok. Aldığım miktarın 3 katından fazla. İş bulma garantimiz bile yokken bu kadar faizi öğrenciler üzerine bindirmek nasıl bir anlayış. Bizi bu ülkeye küstürdünüz."

GERİ ÖDEME ÜFE'YE BAĞLI

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesindeki açıklamasına göre, aylık bazda ve izleyen yıllardaki artış oranlarına göre ödenecek olan kredilerin, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışları uygulanmak suretiyle hesaplanacak olan tutar üzerinden geri ödenmesi gerekiyor.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER