Meteoroloji uyardı: Aşırı sıcaklara ve sellere alışacağız

Yaz mevsimlerinin gelmesiyle Türkiye aşırı sıcakların etkisi altında kaldı. Sıcak hava dalgalarının dönem dönem rekor seviyelere ulaşırken bu sıcaklıklar artık normalleşecek. Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, 'Artık bu aşırı sıcaklara ve sellere alışacağız' değerlendirmesinde bulundu.

Meteoroloji uyardı: Aşırı sıcaklara ve sellere alışacağız

Türkiye aşırı sıcakların etkisiyle adeta kavruluyor. İklimlerde yaşanan değişiklikler ve krizle birlikte hava olayları mevsim normallerinin dışında gerçekleşiyor. Yaşanan olağanüstü hava olaylarına dair değerlendirmede bulunan Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, son dönemde rekor seviyede artan hava sıcaklıklarının devam edeceğini belirtti.

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE OLACAK

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge'ye konuşan Coşkun, Akdeniz kıyılarında sıcaklığın devam edeceğini, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 0.5 ila 1 derece üzerinde seyredeceğini söyledi.

Coşkun ayrıca, “Ülkemiz iklim değişiklinden en fazla etkilenebilecek Akdeniz havzasında yer almaktadır. Türkiye’de iklim değişikliğine bağlı olarak artması öngörülen doğal afetler: Orman yangınları, fırtınalar, seller, dolu, sıcak hava dalgaları, heyelan ve çığ olarak değerlendirilmektedir" dedi.

'AŞIRI SICAKLARA VE SELLERE ALIŞACAĞIZ'

Çekirge ise Coşkun'un yanıtları karşısında, "Ağustosun rengi yine kırmızı... Kavurucu sıcaklar biraz olsun azalsa da... Bir miktar nefes alsak da sıcak yine etkili. Belirli bir yaş üstü için dikkat uyarısı var. Kalp ve astım hastaları özellikle dikkatli olmalı. Küresel ısınma kaynaklı doğal afetlere hazırlıklı olalım. Yani artık bu aşırı sıcaklara ve sellere alışacağız" yorumunu yaptı.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER