Milyonlarca Kişiyi Yakından İlgilendiren Yeni Torba Meclis'e Gönderildi

Bedelli askerlik bekleyenlerin ve sağlık çalışanların yüzünü güldüren tasarı.

Milyonlarca Kişiyi Yakından İlgilendiren Yeni Torba Meclis'e Gönderildi

Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun kapsamında personele verilecek ek ödemelerin tavan kat sayısı artırılıyor. 

Uluslararası sağlık hizmetleri kapsamında elde edilen gelirin yüzde 50'sine kadar olan kısmı bu hizmetlerde görev alan personele ek ödeme olarak dağıtılabilecek.

Sağlık çalışanları erken emekli olacak. Her 1 seneye 60 gün yıpranma hakkı verilecek. Emekli doktor ve diş hekimlerine her ay bin 533-2 bin 5 lira ek ödeme yapılacak. Sağlık çalışanlarının ek ödemeleri artacak.

ERKEN EMEKLİLİK

İnsan sağlığı hizmetlerinde çalışan sağlık mesleği mensupları için fiili hizmet süresi zammı uygulanacak. 1 senelik çalışmalarına 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanması öngörülüyor.

EMEKLİYE EK ZAM

Doktor ve diş hekimi emeklilerine, emekli aylıklarına ilaveten ek ödeme yapılması da öngörülüyor. Ek ödeme uzmanlarda 2 bin 5 liraya, uzman olmayanlarda bin 533 liraya denk geliyor.

ESNEK ÇALIŞMA

Doktor, diş hekimi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar tarafından verilen sağlık hizmetleri için bütçeleri ayrı olmak şartıyla sağlık kuruluşları arasında işbirliği yapılmasına ve belirtilen personelin esnek çalışabilmesine imkan sağlanıyor.

SAĞLIK TURİZMİNE DESTEK

Sağlık turizminin gelişmesi için Uluslararası Sağlık Hizmetleri unvanıyla anonim şirket (USHAŞ) kurulacak. Personel sayısı 150 kişiyi geçemeyecek ve bu sayı Cumhurbaşkanı'nca artırılabilecek.

İKRAMİYE ARTIYOR

Bahis oyunlarının ikramiye oranı brüt üst sınırı yüzde 59'dan yüzde 83'e çıkarılıyor..

GENÇLERİN BEDELLİ SEVİNCİ

31 Aralık 1993 senesinden evvel doğanlar bedelli askerlik yapabilecek. 3 ay başvuru süresi olacak. 28 günlük askerlik eğitimi süresince çalışanlar izinli sayılacak.

DÖVİZLİDE SINIR KALKTI

3 sene yurt dışında yaşayanların yararlandığı dövizli askerlikte koşullar değişti. 2 bin euro ödeyenler ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilecek 'uzaktan eğitimi' tamamlayanlar dövizli askerlik yapmış sayılacak. 38 yaş sınırı da kaldırıldı.

3 AYLIK SÜRE

31 Aralık 1993 tarihi ve öncesinde doğanlar, yasa yürürlüğe girdikten sonraki 3 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklere başvurmaları, 15 bin lira veya karşılığı dövizi ödemeleri ve 28 günlük temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri koşulu ile askerlik yapmış sayılacak.

KAÇIRAN DA YARARLANACAK

Daha evvel bedelli ya da dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlardan yaş koşulunu taşıyanlar istekleri halinde bedelliden yararlanabilecek.

SAĞLIK KOŞULLARI UYGUN OLMAYANLAR

Sağlık sebebiyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair karardan dolayı askerlikten muaf tutulanlar istekleri halinde yaş sınırı aranmaksızın ve temel eğitime tabii olmadan bedelliden yararlanabilecek.

İŞE GERİ DÖNEBİLECEKLER

Bedelli askerlikten yararlananlar 28 gün işyeri tarafından ücretsiz izinli sayılacak.

20 MİLYARLIK KATKI

Bedelli kapsamına giren 1 milyon 324 bin kişinin tamamı düzenlemeden yararlanırsa, devletin kasasına 20 milyar lira girecek. 500 bin kişinin yararlanması durumunda 7.5 milyar lira, 300 bin kişi yararlanırsa 4.5 milyar lira gelir elde edilecek. Gelirle savunma sanayisi desteklenecek.

Kaynak : Takvim

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER