NATO'dan Polonya'ya düşen füzeye ilişkin ilk açıklama

Polonya’nın Przewodow köyüne düşen füze tüm dünyanın sınır köyüne kilitlenmesine neden olurken Rusya, 2 kişinin ölümüne neden olan füzelerin Ukrayna'nın S-300'lerine ait olduğunu savundu.

NATO'dan Polonya'ya düşen füzeye ilişkin ilk açıklama

Polonya’nın Przewodow köyüne düşen füze tüm dünyanın sınır köyüne kilitlenmesine neden olurken Rusya, 2 kişinin ölümüne neden olan füzelerin Ukrayna'nın S-300'lerine ait olduğunu savundu. Saldırı sonrası Polonya, Rusya’ya diplomatik nota verirken, NATO'dan da ilk açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Elimizdeki kanıtlar bunun kasıtlı bir saldırı olmadığını gösteriyor. Rusya’nın herhangi bir şekilde NATO’ya karşı saldırıya hazırlandığına dair emare yok" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 24 Şubat'tan bu yana sürerken, tüm dünya dün Przewodow köyündeki bir çiftliği vuran ve 2 kişinin ölümüne neden olan füzelerin kimin attığını konuşuyor. Rusya, Ukrayna'ya ait S-300'lerin Polonya'ya isabet ettiğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden ve Polonya da füzenin Ukrayna'dan ateşlendiğini doğruladı.

'UKRAYNA, KENDİLERİNİ SAVUNMAK İÇİN FÜZE FIRLATTI'

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkelerinde bir köye düşen füzeyle ilgili, "Kesinlikle hiçbir şey bunun Polonya'ya yönelik kasıtlı bir saldırı olduğunu göstermez. Düşen, çok büyük olasılıkla hava savunma sisteminde kullanılan bir füzeydi. Bu da, füzenin Ukrayna savunma güçleri tarafından kullanıldığı anlamına geliyor" demişti.

Polonya Başbakanı Morawiecki de yaptığı açıklamada, "Rusya'ya karşılık veren Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bunlardan biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü." açıklamasını yaptı.

'BİLİNÇLİ BİR SALDIRI DEĞİL'

Stoltenberg, füzeyi Rusya'nın attığı iddialarını, "Elimizdeki kanıtlar bunun kasıtlı bir saldırı olmadığını gösteriyor. Rusya’nın herhangi bir şekilde NATO’ya karşı saldırıya hazırlandığına dair işaret yok" sözleriyle değerlendirdi.

Stoltenberg'in açıklamaları şöyle:

"İlk analize göre olay, Ukrayna’ya ait bir hava savunma füzesi tarafından gerçekleşti. Şunu da söylemeliyim ki bu Ukrayna’nın suçu değil. Nihai suç Rusya’nındır.

İttifakın doğu kanadındaki varlığımızı zaten arttırmıştık. Ama diğer yandan da bu olayın kasıtlı bir saldırı olduğuna dair işaret yok. Rusya’nın NATO müttefiklerine karşı bir savaş amacının olmadığını görüyoruz.

Bu bölgede aktif hava savunma sistemleri zaten mevcut. Nöbet tutan, devriye gezen birliklerimiz var. Ön bulgular, bunun büyük ihtimalle Ukrayna hava savunma füzesinin patladığı ve düştüğü yönünde.

Burada nihai sorumluluğun Rusya’ya ait olduğu konusunda hemfikiriz. Müttefiklerimiz, yaklaşımımız konusunda fikir birliğindeler. NATO’nun 4. maddesini uygulamaya gerek yok.

Şu anda soruşturma devam ediyor. Bu, Ukrayna’nın hatası değil. Polonya’daki olay doğrudan Rusya’nın başlattığı savaşın, yeni füze saldırılarının sonucu. Ukrayna kendilerini hedef alan bu füzeleri vurma hakkına tamamen sahiptir.

Soruşturmayla ilgili detayları ilerleyen günlerde açıklayacağız."

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER