Putin tüm dünyaya "Türkiye'de kurabiliriz" diyerek duyurdu!

Putin tüm dünyaya "Türkiye'de kurabiliriz" diyerek duyurdu! Türkiye'den ilk açıklama geldi: Teknik olarak mümkün

Putin tüm dünyaya "Türkiye'de kurabiliriz" diyerek duyurdu!

Son dakika haberi: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'ya gaz tedariki için Türkiye'de büyük bir doğal gaz merkezi kurulabileceğini açıkladı. Putin ayrıca Avrupa'ya enerji sevkiyatı için Rusya'nın kışın da hazır olduğunu duyurarak topu Avrupa'ya attı. Putin'in 'doğal gaz merkezi' önerisine Türkiye'den ilk yanıt Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den geldi

Son dakika haberi: Rusya lideri Putin, başkent Moskova'da Rus Enerji Haftası kapsamında düzenlenen konferansta önemli açıklamalar yaptı. Avrupa için doğal gaz merkezi kurulabileceğini söyleyen Putin, adres olarak Türkiye'yi gösterdi. Putin, Kuzey Akım hattından gönderilemeyen doğal gazın Karadeniz üzerinden gönderilmesini de önerdi.

"TÜRKİYE'DE KURABİLİRİZ"

Putin, Rusya'nın gaz arzının coğrafyasını genişletmeye devam edeceğini açıkladı ve "Avrupa'ya gaz tedariki için Türkiye'de büyük bir doğal gaz merkezi kurabiliriz" diye konuştu.

Öte yandan Putin enerji kaynaklarının dolar yerine yerel para birimleri ile satışı uygulamasını sürdüreceğini ifade etti.

"RUSYA VE AVRUPA'NIN İLİŞKİLERİNİ KESMEK İSTİYORLAR"

Enerji sorununun petrol piyasalarına yönelik müdahaleler veya rezerv kullanımlarıyla çözülemeyeceğini vurgulayan Putin, Avrupa'ya ilişkileriyle ilgili de dikkat çeken bir mesaj verdi.

Kuzey Akım hattı hakkında "Rusya, kışın dahil Avrupa’ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında" diyen Putin, "Kuzey Akım sabotajlarının ardında Rusya ve Avrupa'nın ilişkilerini kesmek isteyenler var" diyerek de bir mesaj verdi.

KUZEY AKIM BORU HATTINDA SABOTAJ ŞÜPHESİ

Kuzey Akım 1'in iki hattı ve Kuzey Akım 2'deki A hattında 26 Eylül'de yaşanan patlamalar nedeniyle basınç düşmüş, doğal gaz sızıntıları yaşanmıştı.

Rusya ve çok sayıda Batılı ülke, yaşananları sabotaj olarak nitelendirmişti.

PUTİN'İN AÇIKLAMASINA TÜRKİYE'DEN İLK YANIT: TEKNİK OLARAK MÜMKÜN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Putin'in Türkiye'de doğal gaz kurulabileceği yönündeki açıklamasına "Tam teşekküllü çalışma gerektiriyor. Ama teknik olarak mümkün" sözleriyle karşılık verdi

Putin'in, Rusya'nın Avrupa'ya yönelik enerji kaynakları için ana rotayı Türkiye üzerinden sağlayabileceğine yönelik teklifini değerlendirmek için erken olduğunu dile getiren Dönmez, "Türkiye, bu ve buna benzer birçok uluslararası projeyi zamanında tamamlamıştır. Teknik olarak mümkün. Bu tarz uluslararası projelerde teknik, ticari ve hukuki açıdan değerlendirme ve fizibilite çalışması yapılması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, TürkAkım boru hattının da bu projelerden biri olduğuna işaret ederek, "Şu anda Akkuyu'da devam eden önemli bir nükleer güç santrali projemiz var. Rusya ile ilişkilerimiz sadece enerji değil, çok farklı alanlarda devam ediyor. Bunlar oturup konuşup değerlendirilmesi gereken hususlardır." ifadelerini kullandı.

(Reuters-AA)

MYNET

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER