Sansür Yasası'nın bir maddesi daha kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda Sansür Yasası'nın 15. maddesi de AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi.

Sansür Yasası'nın bir maddesi daha kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda Sansür Yasası'nın 15. maddesi de AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre, basın kartı sahibinin, kanunda belirtilen niteliklere sahip olmadığının veya bu nitelikleri sonradan kaybettiğinin anlaşılması halinde basın kartı İletişim Başkanlığı'nca iptal edilecek. Gazeteciler görüşmeyi siyah maske takarak takip etti.

Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medya ile ilgili yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri bugün, 15. maddeden devam etti. Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye gazeteciler, kanun teklifi üzerindeki görüşmeleri siyah maske takarak takip etti.

Teklifin 15. maddesi kabul edildi. Basın Kanunu’na eklenen su madde ile basın kartının iptal edilmesine ilişkin şartlara eklemeler öngörüldü. Basın Kartı’nın iptali ile ilgili koşullara, bu madde ile “5 yıl ve daha fazla hapis cezası almamak”; “dolandırıcılık, sahtecilik, devlet sırlarına karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, kamu barışına karşı suçlar” gibi suçlardan hüküm giymemiş olmak şartı eklendi. Ayrıca basın mensubunun bir aydan fazla işsiz kalması durumunda ve medya faaliyeti dışında bir iş yaptığının tespit edilmesi durumunda da basın kartı iptal edilebilecek. Kabul edilen 15’inci madde ile 195 sayılı Basın İlân Kurumu Teşkiline Dair Kanunun 49’uncu maddesinde düzenlenen basın ahlak esaslarına aykırı davranışta bulunan basın mensuplarının basın kartları da basın kartı komisyonu tarafından iptal edilebilecek.

16. maddenin görüşmeleri sırasında, AK Parti sıralarının boşalması üzerine CHP Grubu yoklama talep etti. İki kez yoklama yapıldı ancak toplantı yeter sayısına ulaşılamadı. Birleşim kapandı.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER