TRT Şaşırtmadı: TRT RTE

TRT Haber 1 Nisan ile 11 Mayıs döneminde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tam 48 saat, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na ise yalnızca 32 dakikalık süre ayırdı. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, “Bu bir utanç tablosudur” dedi.

TRT Şaşırtmadı: TRT RTE

TRT Haber’in 1 Nisan-11 Mayıs dönemini kapsayan 41 günlük canlı yayın performansı dikkat çekti. Anayasa gereği tarafsız yayıncılık yükümlülüğü bulunan ve yurttaşın vergileri ile finanse edilen kurumun muhalefeti adeta görmediği belirlendi. RTÜK’ün CHP’li Üyesi İlhan Taşcı, “TRT tarafsız yayıncılık özelliğini yitirmiştir” dedi.

Taşcı’nın çalışmasına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Nisan-11 Mayıs döneminde TRT Haber ekranlarında 48 saat 45 dakika 53 saniye göründü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye ayrılan süre ise 28 saat 53 dakika 54 saniye oldu.

MUHALEFETİ GÖRMEDİ

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise 41 günlük süre zarfında TRT Haber’in canlı yayınlarında 45 dakika boyunca ekranda kaldı. Ana muhalefet partisi lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na TRT Haber ekranlarında ayrılan süre ise yalnızca 32 dakika 23 saniye ile ifade edildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan ise TRT Haber ekranlarında bir saniye bile yer almadı.  

Verilere yönelik BirGün’e konuşan RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 kanalda ortak yayında olduğunu anımsatarak, “Buna karşın aynı dakikalarda Sayın Kılıçdaroğlu yalnızca Fox TV ekranındaydı. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu, Erdoğan’dan tam 30 kat daha fazla kişi tarafından izlendi” diye konuştu. TRT Haber’in liderlere ayırdığı süreyi ise “Utanç tablosu” olarak değerlendiren Taşcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurttaşın vergisi ile kamu yayını yapması gereken TRT, bir utanç tablosuna imza atmıştır. Hiçbir adaylığı söz konusu olmayan BBP Genel Başkanı’na bile Kılıçdaroğlu’ndan daha fazla süre ayrılmıştır. Bu dahi, TRT’nin kamu yayıncılığı özelliğini yitirdiğini ve yeniden revize edilmesi gerektiğini bizlere anlatıyor. Sayın Erdoğan’a oy verenler daha mı çok vergi ödüyor? Kamu yayıncılığında böyle taraflı bir politika izlenemez. TRT Genel Müdürü, yayıncılığın ne olduğunu bilseydi böylesi bir utanca imza atmazdı.”

Bir Gün Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2023, 16:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER