Tüm çalışanları ilgilendiriyor... Yargıtay'dan emsal 'mobbing' kararı

Yargıtay, geçtiğimiz günlerde emsal bir karara imza attı. Çalışanın görev yerinin sık sık değiştirilmesi ve çalışan kişinin kariyeri ile uzlaşmayan görevler verilmesi, mobbing olarak kabul edildi. Kararda mahkeme; işçinin kariyeriyle çelişen bir göreve verilmesi nedeniyle kıdem tazminatı almasına hükmetti.

Tüm çalışanları ilgilendiriyor... Yargıtay'dan emsal 'mobbing' kararı

Devlet hastanesinde taşeron firma aracılığıyla çalışan bilgisayar operatörü, işvereni tarafından sürekli görev yerinin değiştirilmesinde ve alakasız görevler verilip mobbinge (psikolojik taciz) maruz bırakıldığı iddiasıyla sözleşmesini feshetme kararı aldı.

İş Mahkemesi’nin yolunu tutan mağdur işçi, kıdem tazminatı ile yıllık izin alacağının tahsilini talep etti. Davalı şirket avukatı ise iddiaları reddetti. Mahkeme, davacının kendisine psikolojik taciz uygulandığı yolundaki iddiasının sübut bulmadığı, işyeri uygulamalarından duyulan bir rahatsızlık boyutunda kaldığına hükmetti. Karar, davacı tarafından temyiz edilince devreye Yargıtay 7. Hukuk Dairesi girdi.

MAHKEME KARARI BOZDU

Verilen kararda; bilgisayar operatörü olarak çalıştığı anlaşılan davacının sık sık görev yerinin değiştirildiği hatırlatıldı. Davacının en son, görevi ve daha önce yaptığı işle ilgisi olmayan ameliyathane kapısında kariyeri ile çelişen bir işe verildiği vurgulandı. Davacı tanıklarının ifadesi ile de bu değişiklileri davacının istifa etmesi amacıyla yapıldığı anlaşıldığı hatırlatıldı. Bu şekildeki uygulamaların mobbing olarak adlandırıldığı dile getirilerek mahkeme kararı bozuldu.

'İŞÇİNİN KARİYERİYLE ÇELİŞİYOR'

Yeniden yapılan yargılamada İş Mahkemesi, davacının mobbinge maruz kaldığına karar verdi. Davacının sık sık görev yerinin değiştirildiği, davacının son olarak görevi ve daha önce yaptığı işle ile ilgisi olmayan kariyeri ile çelişen bir işe verilerek ameliyathane kapısında görevlendirildiği hatırlatıldı. Davacının psikolojik tacize maruz kaldığı gerekçesi ile kıdem tazminatı alacağının kabulüne hükmetti. Bu kez kararı davalı avukatı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Daire, İş Mahkemesi kararını yerinde bulundu. İşçinin kariyeri ile çelişen bir göreve verilmesini mobbing saydı.

MOBBİNG NEDİR?

Mobbing, iş yaşamında bireylerin ya da grupların bir diğer bireye veya gruba, sistematik ve sürekli olarak psikolojik baskı yapması, yıldırması, onu küçümseme ve dışlama gibi olumsuz davranışlarda bulunması olarak tanımlanabilir. Çalışma ortamındaki bu tür olumsuz davranışların kişi üzerinde ciddi fiziksel, psikolojik ve sosyal etkileri olabilir. Örnk olarak bir kişinin sürekli olarak görevlerinin değiştirilmesi, ofis içindeki sosyal etkinliklerden dışlanması ya da mesai arkadaşları tarafından sürekli küçümseyici söylemlere maruz kalması bu duruma örnektir.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER