Türk F-16'larını hedef almışlardı! Yunanistan'ın provokatif hamlesine ABD'den açıklama

Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz’de görev uçuşu gerçekleştiren Türk jetlerini Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi ile taciz etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığından, Yunanistan’ın bu provokatif hamlesine ilişkin bir açıklama geldi. ABD açıklamasında "tarafları tansiyonu daha da arttıracak söylemler ve eylemlerden kaçınmaya" davet etti.

Türk F-16'larını hedef almışlardı! Yunanistan'ın provokatif hamlesine ABD'den açıklama

Yunanistan geçtiğimiz günlerde Ege ve Doğu Akdeniz'deki skandallarına bir yenisini daha eklemişti. Türk jetleri görev uçuşu gerçekleştirirken Yunan unsurları tarafından tacize uğramış, Türk F-16'larına Yunan S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından radar kilidi atılmıştı. Yunanistan'nın provokatif hamlesiyle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığından açıklama geldi. İşte detaylar...

"ANLAŞMAZLIKLARI DİPLOMATİK YOLLARLA ÇÖZMEYE DAVET ETMEYİ SÜRDÜRÜYORUZ"

ABD Dışişleri Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, AA muhabirinin sorusu üzerine, Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'deki provokasyonuna ilişkin açıklamada bulundu.

Söz konusu durumdan haberdar olduklarını belirten yetkili, "NATO müttefiklerimiz Yunanistan ve Türkiye'yi bölgede barış ve güvenliği korumak için birlikte çalışmaya ve anlaşmazlıklarını diplomatik yollarla çözmeye davet etmeyi sürdürüyoruz. Tüm tarafları, tansiyonu daha da arttıracak söylemler ve eylemlerden kaçınmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN'IN S-300 FÜZE SİSTEMİNDEN TÜRK JETLERİNE TACİZ

Akdeniz'de uluslararası hava sahasında görev uçuşlarını gerçekleştiren Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16'lar, 23 Ağustos'ta Girit Adası'nda konuşlu Yunanistan'a ait Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından taciz edilmişti. S-300 sistemine ait hedef takip ve füze güdüm radarı Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada görev uçuşundaki F-16'ya yerden havaya füze kilidi atılmıştı.

Yunan askeri yetkilileri ise NATO Angajman Kuralları'nda "düşmanca hareket" olarak nitelendirilen söz konusu davranışı inkar yolunu seçmişti.

Milli Savunma Bakanlığının, Yunanistan'ın Türk jetlerine yönelik tacizinin radar kayıtlarını, NATO Genel Sekreterliği ve İttifak üyesi ülkelerin savunma bakanlıklarına göndermeye hazırlandığı öğrenilmişti. (AA)

MYNET 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER