Türkiye'de Son 49 Yılın Dördüncü En Yüksek Sıcak Yılı Yaşandı

Türkiye'de bu sene sıcaklıkların mevsim normallerin üzerinde seyretmesi sebebiyle son 49 senenin en sıcak dördüncü senesi yaşandı.

Türkiye'de Son 49 Yılın Dördüncü En Yüksek Sıcak Yılı Yaşandı

Türkiye, dünya genelinde son senelerin en büyük sorunlarından küresel ısınmanın neticelerini hisseden ülkeler arasında yer almakta.

Küresel ısınmaya bağlı meydana gelen iklim değişiklikleri sebebiyle Türkiye'de son senelerde sıcaklıklar giderek artarken, kuraklık yaşanıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin uzun seneler ortalama sıcaklığı 13,5 olarak ölçüldü.

Türkiye'de 1971'senesinden sonra ortalama sıcaklığın en yüksek yaşandığı sene 2010 senesi oldu. En sıcak sene olan 2010 senesinde ortalama sıcaklık 15,6 derece olarak kayıtlara geçti.

En sıcak ikinci sene 2018 senesinde  yaşandı. Bu sene ortalama sıcaklık 15,5 derece olarak kaydedildi.

2014 senesinde ise en sıcak üçüncü sene gerçekleşirken, ortalama sıcaklık 14,9 derece tespit edildi.

Geçen sene yaşanan sıcaklık son 49 senenin en sıcak dördüncü senesi olarak kayıtlara geçti. Geçen sene ortalama sıcaklık 1,3 derece artarak 14,8 oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, yaptığı açıklamada, hava ve iklimin insanlık tarihinde toplulukların yer seçiminden göçlerine, savaşlardaki yenilgi veya başarılarına kadar etkili olduğunu söyledi.

Sanayileşme, düzensiz yapılaşma ve aşırı tüketimin çevre kirliliği problemlerini arttırdığını belirten Toros, Atmosfere salınan kirleticilerin dolaylı etkilerinden birisi de atmosferde artan sera gazları sebebiyle küresel ısınmadır.

2000'li seneler daha önceki senelere göre daha sıcak geçmiştir. Ülkemizde uzun seneler verileri dikkate alındığında en sıcak dört sene 2010, 2018, 2014 ve 2019 senesi olmuştur. Küresel ısınmaya önlem alınmazsa sıcaklık ortalamaları önümüzdeki senelerde daha da artmaya devam edecek.

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2020, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER