Vatandaşın gündemi mülteci ve ekonomi

Kadir Has Üniversitesi tarafından her yıl yapılan ‘Türkiye Eğilimleri Araştırması’nın 2021 yılı sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye'de halkın en önemli iki konusu mülteci problemi ve ekonomik kriz. Ankete göre, ‘2021’de ekonomik durumum kötüleşti’ diyenler yüzde 55.4, geçinemeyen ya da ailesini geçindiremediğini söyleyenler yüzde 57.2 oldu.

Vatandaşın gündemi mülteci ve ekonomi

Kadir Has ÜniversitesiTürkiye Eğilimleri Araştırması’nın sonuçlarına göre Türkiye’de halkın ana gündem maddesi yüzde 22.7 ile ekonomik sorunlar. Listede ikinci sırayı, yüzde 6’dan yüzde 17.9’a yükselen ‘mülteciler’ ve üçüncü sırada geçen yıl ilk sırada olan yüzde 15.8 ile koronavirüs yer aldı.

Türk halkının mülteciler meselesini salgından daha ciddiye aldığı değerlendirmesi yapılan araştırmada ‘2021’de ekonomik durumum kötüleşti’ diyenler yüzde 55.4, geçinemeyen ya da ailesini geçindiremediğini söyleyenler yüzde 57.2. olarak belirlendi.

Kadir Has Üniversitesi tarafından her yıl yapılan ‘Türkiye Eğilimleri Araştırması’nın 2021 yılı sonuçları açıklandı. Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda akademik bir ekip tarafından yürütülen araştırma kapsamında, 26 ilde kent merkezlerinde yaşayan 18 yaş üzeri 1000 kişiyle görüşüldü.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye halkının gündemindeki en önemli mesele yüzde yüzde 22.7 ile ‘ekonomide yaşanan sorunlar’ olarak tespit edildi. Sıralamada ikinci sırayı, oranı geçen yılki yüzde 6’dan yüzde 17.9’a yükselen ‘mülteciler’ alıyor.

Araştırmada geçen yıl ilk sırada yer alan ‘koronavirüs salgını’ ise bu yıl yüzde 15.8’lik oranıyla üçüncü sıraya geriledi. Buna göre Türkiye’de halk, ‘mülteciler’ meselesini koronavirüs salgınından daha ciddi bir mesele olarak görüyor. Anket çalışmaları Ekim ayında tamamlanan araştırma, 2021’in özellikle son iki ayında yaşanan kur artışı sürecinde ekonominin algılanışına dair değerlendirmeleri kapsamıyor.

GEÇİM SIKINTISI ÖNE ÇIKTI

Geçen yıl ‘kendisi ya da ailesini’ geçindiremediğini söyleyenlerin oranı yüzde 51.1 iken bu oran 2021’de yüzde 57.2’ye yükseldi. “Ekonomik olarak daha kötü durumdayım” diyenlerin orası yüzde 51.8’den yüzde 55.4’e yükselirken, katılımcıların yüzde 45.8’i ise ‘borçlarının seviyesinden’ endişe duyuyor. “Emekliliğim için yaptığım yatırım ve tasarruf miktarından memnunum” diyenlerin oranı yüzde 29.1 iken, “Mevcut finansal durumdan memnunum” diyenlerin oranı yüzde 34.2 olarak görülüyor.

YÜZDE 75’İ TASARRUF YAPAMIYOR

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün aktardığına göre Prof. Aydın’a göre her yıl aşağı yukarı yüzde 30’luk bir kesim, bir önceki yıla göre ekonomik olarak daha iyi durumda olduğunu belirtiyor. Katılımcıların sadece yüzde 5.4’ü “Aylık ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra tasarruf yapma imkânı” olduğunu belirtiyor. Yüzde 75’i hiçbir şekilde tasarruf yapamadığını, yüzde 20 de bazen dedi.

YÜKSEK FAİZLER EKONOMİK SORUN

Katılımcılara göre Türkiye’de yakın dönemde yaşanan ekonomik zorlukların temel nedeni ‘faizlerin yüksek olması’ yüzde 20.7 ile ilk sırada yer aldı. Bunun ardından yüzde 14.8 ile ‘yüksek dış borçlanma’ ve yüzde 14.4 ile ‘göçmen ve mülteciler’ geliyor. Türkiye ekonomisi açısından önemli görülen diğer konular arasında ise enflasyonun yüksekliği, gıda ürünleri fiyatlarında artış, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, kira/ev fiyatlarında artışlar, işsizlik, vergi oranlarının yüksekliği ve gelir dağılımındaki eşitsizlik gibi unsurlar dikkat çekiyor.

EKONOMİYE DESTEK YÜZDE 40.8

Katılımcıların yüzde 40.8’i hükümetin ekonomi politikalarını ‘başarılı’ bulurken, yüzde 30.3’ü ise ‘başarısız’ buluyor. Buna karşın katılımcıların yüzde 28.9’u, hükümetin ekonomi politikalarını ‘ne başarılı ne başarısız’ bulduğunu belirtiyor.

‘KEMALİSTİM’ DİYENLER ARTTI

Araştırmada, ‘Kendinizi siyasi görüşünüz açısından nasıl tanımlarsınız?’ sorusuna yüzde 27.5 oranıyla en çok ‘muhafazakâr’ yanıtı veriliyor. Bu tanımı yüzde 19.9 ile ‘Milliyetçi’ ve yüzde 19.2 ile ‘Kemalist’ takip ediyor. Son bir yıl içerisinde kendilerini ‘Kemalist’ olarak tanımlayanların oranı yüzde 10.3’ten yüzde 19.9’a yükseldiği belirtiliyor. ‘Muhafazakâr’ veya ‘Siyasal İslamcı’ olduğunu belirtenlerin toplamında yıllar içinde yaşanan değişime bakıldığında ise en yüksek oranı yakaladığı 2017’de yüzde 47.4 olarak kaydedilirken geçen yıl yüzde 34.6’ya kadar düştüğü, bu yıl ise yüzde 36.5 ile hafif bir yükseliş yakaladı.

YENİ SİSTEME DESTEK YÜZDE 55.7

Katılımcıların yüzde 55.7’si ülkenin yönetim tarzı olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tercih ederken, yüzde 44.3’ü Parlamenter Sistem’i benimsediğini belirtiyor. Öte yandan, 2020’de katılımcıların yüzde 46.6’sı ‘Parlamento ve seçimlerle uğraşmak zorunda kalmayan güçlü bir lidere sahip olmak’ tercihinde bulunurken bu yıl bu oran yüzde 51,2’ye yükseliyor.

SURİYE VE MÜLTECİ RAHATSIZLIĞI ARTIYOR

Araştırma sonuçlarına göre, Suriye politikalarını başarısız bulanların oranı bu yıl yüzde 23.6’dan yüzde 38.1’e yükseliyor. Türkiye’deki sığınmacılardan memnuniyetsizlik ise bir önceki yıla göre yüzde 55.2’den yüzde 68.9’a çıktı. Katılımcıların yüzde 80,4’ü sığınmacıların ülkeye alınmasına son verilmesi gerektiğini düşünüyor. Öte yandan, hükümetin dış politikasını başarılı bulma oranı ise yükseliş gösteriyor. 2019’da katılımcıların yüzde 28.5’i, 2020’de ise yüzde 46.5’i hükümetin dış politikalarından memnun olduğunu dile getirirken bu yıl yüzde 50,6’sı aynı fikri dile getiriyor.

İKTİDAR BLOĞU MUTLU MUHALEFET MUTSUZ

Araştırmaya katılan AK Parti seçmenlerinin yüzde 82’si Türkiye’de yaşamaktan mutlu olduğunu söylüyor. Bu oran MHP’lilerde yüzde 74 iken HDP’de yüzde 37, İYİ Parti’de yüzde 44 ve CHP’de ise yüzde 41,5. Prof. Aydın “Siyasi konsolidasyonla birlikte iktidar bloğunda yüksek bir mutluluk oranı var, buna karşılık muhalefet bloğu mutsuzluğunu artırmış görünüyor” diyor.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI YAYGINLAŞTI KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI ÇAKILDI

Araştırmada toplumdaki kitap okuma sıklığı da belirlendi. Katılımcıların yüzde 59.5’i kitap okumuyor. Yüzde 40.5’i ise kitap okuyor. Araştırmaya göre toplumun yüzde 77.4’ü tiyatroya gitmediğini belirtirken, yüzde 22.6’sı gittiğini söyledi. Sinemaya gitmeyenler yüzde 49.3 olarak belirlenirken gidenler yüzde 50.7 olarak ölçüldü. Gidilen etkinliklerde ise pop müzik konserleri yüzde 24.2 ile ilk sırada yer aldı. Onu futbol maçları yüzde yüzde 21.6, sanat ve halk müziği konseri 20.7, diğer spor karşılaşmaları yüzde 16.7, sergi 16.5, klasik müzik konseri 14.1, opera 5.2 ve bale 5.1 olarak izledi. Yüze 58.6’ıs gazete okumadığını, yüzde 41.4’ü okuduğunu ifade etti. Öte yandan toplumun yüzde 90.7’si günlük 2.3 saatini sosyal medya hesaplarına ayırıyor. Sadece yüzde 9.3’ü sosyal medya hesaplarına vakit ayırmıyor. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 35.6’sı günlük 1.8 saatini bilgisayar oyunlarıyla geçiriyor. Yüzde 64.4’ü ise bilgisayar oyunlarına vakit ayırmıyor.

KARAR GAZETESİ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER