Yeni Sistemde Asgari Ücreti Kim Belirleyecek? Asgari Ücret İçin Flaş Düzenleme

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle birlikte yapılan yeni düzenlemelerde çalışma hayatına dair pek çok değişiklikler yaşandı.

Yeni Sistemde Asgari Ücreti Kim Belirleyecek? Asgari Ücret İçin Flaş Düzenleme

Bu değişikliklerden birisi de Asgari ücret tespit komisyonuna ait. Bilindiği gibi Asgari Ücret Tespit Komisyonu İş Kanunu’nda açıkça düzenlenmişti.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU İŞ KANUNUNDAN ÇIKARILDI

İş sözleşmesi ile çalışan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç iki yılda bir belirlenir iken, İş Kanununda yer alan bu hüküm 700 sayılı KHK ile yürürlükten kaldırıldı.

Mevcut komisyonun ortadan kaldırılmasıyla meydana gelen boşluk 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile giderildi.

KOMİSYON DOĞRUDAN CUMHURBAŞKANINA BAĞLANDI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 Temmuz 2018’de yayımlanan 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) ile doğrudan Cumhurbaşkanına bağlandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI TEŞKİLAT YAPISI İÇİNE ALINDI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Bakanlığı kapsamından çıkarak, Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içine alındı, doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı bir kurul haline geldi

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısında ise, şimdilik bir değişiklik olmadı. Sadece komisyona katılacak devlet temsilcilerinin unvanları değişti.

Kaynak : SGK Rehberi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER