Yüz binlerce bina neden çöktü ya da hasar aldı? İnşaat Mühendisleri Odası'ndan deprem raporu

İnşaat Mühendisleri Odası, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası bölgeye gitti ve bir rapor hazırladı. İMO tarafından hazırlanan raporda iki büyük depremin art arda olmasının önemi olurken, bu kadar hasar oluşmasının ana sebebinin 'denetimsizlik' olduğu kaydedildi.

Yüz binlerce bina neden çöktü ya da hasar aldı? İnşaat Mühendisleri Odası'ndan deprem raporu

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem sonrası OHAL bölgesine uzmanlar gönderdi. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ama İsrail'den bile hissedilen depremlerin nedenleri araştırıldı.

Hazırlanan raporda, iki büyük sarsıntının aynı gün içinde olmasının dünya deprem tarihine geçtiği kaydedildi. Deprem tarihe geçti fakat 11 ilde bu kadar büyük hasarlar vermesinin en önemli sebebinin 'denetimsizlik' olduğu açıklandı. Yine çıkarılan raporda ilk olarak zayıf zemin koşullarına ve inşaatta kullanılan malzemelere vurgu yapılıyor. Deprem bölgesinde yani OHAL bölgesinde hasarın büyük olduğu yerler, daha çok verimli tarım arazileri üzerinde yükselen yerleşim yerleri. Bu yumuşak toprak alanlarda yer alan 10-15 katlı, taşıyıcı sistemi esnek yapılar, ağır hasar aldı veya tamamen göçtü. Hazırlanan raporda, "Zemine uygun yapı mümkün ama bunun için de özel mühendislik hizmeti gerekiyor" ifadeleri kullandı. İnşaat Mühendisleri Odası'nın güçlendirilen ya da yapı denetiminde geçen; ama yıkılan binalara ilişkin tespiti ise, yapı denetim sisteminin gerektiği gibi işlemediği yönünde. Uzmanlar, çözüm için gerekli denetim sisteminin yanı sıra hukuki eksiklerin giderilmesini ve bu süreçte tüm tarafların birlikte çalışmasını öneriyor.

Karar Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER