Kategoriler

kamudan.com

ÖĞRETMEN HASTALIKLARI

Kadıköy Şifa Hastanesi doktorları kendilerine başvuran öğretmenlerde en çok teşhis ettikleri farenjit ile duruş bozukluğu rahatsızlıkları ile ilgili önlem ve önerileri açıkladılar.

Öğretmenlerin korkulu rüyası olan hastalıklar!
 
Kadıköy Şifa Hastanesi doktorları kendilerine başvuran öğretmenlerde en çok teşhis ettikleri farenjit ile duruş bozukluğu rahatsızlıkları ile ilgili önlem ve önerileri açıkladılar.
 
  
Kadıköy Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Engin Aktaş, meslek hayatları boyunca sürekli seslerini kullanmak zorunda kalan öğretmenlerin karşılaştığı en önemli sağlık sorununun genellikle ses tellerinde ve boğaz bölgesinde oluştuğunu belirtti. 
Kendisine başvuran öğretmenlerde sıkça boğazda yanma, ağrı, yabancı cisim hissi, kuruma, gıcık tarzında öksürük gibi Farenjit bulgularına rastladığını söyleyen Op. Dr. Engin Aktaş, bu duruma sürekli kapalı ve kalabalık bir ortamda çalışmanın, özellikle tebeşir tozu gibi boğazda tahriş yaratan maddelere maruz kalmanın ve sık konuşmanın yol açabileceğini vurguluyor.
 
Ayrıca sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek, sigara kullanımı, mideden boğaza doğru asit kaçağı (reflü), burun tıkanıklığı gibi etkenlerin de farenjit ataklarını sıklaştırdığını veya hastalığın daha ağır seyretmesine neden olduğunu ekliyor.
 
Kadıköy Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Engin Aktaş, eğitimcilerin bir başka sağlık sorununun da ses kısıklığı ve diğer ses hastalıkları olduğunu söylüyor.
 
Sesin yoğun kullanımı sonucu ses tellerinde şişlik ve kızarıklık, ses teli nodülü ve poliplerin oluşabileceğini açıklayan Op. Dr. Engin Aktaş, ses tellerinin fazla zorlanmasının cerrahi tedavi gerektirebilecek nodüllere (ses telleri üzerinde sert çıkıntılar) ve poliplere (Ses telinin belirli bir noktada fazlaca şişerek saplı bir çıkıntı halini alması) yol açabileceğini vurguluyor. Rahatsızlıkları artıran diğer nedenler arasında sigara kullanımı ve irritan maddelere (tebeşir tozu gibi) maruz kalmak sayılabilir.
 
 
 
Kulak – burun – boğaz rahatsızlıkları için öneriler
 
KadıköyŞifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Engin Aktaş öğretmenlere öncelikle seslerini tasarruflu kullanmalarını, sık sık kısa molalar vermelerini ve bu arada su içmelerini öneriyor. Op. Dr. Engin Aktaş’in diğer tavsiyeleri ise şöyle: “Büyük amfilerde ve sınıflarda mikrofon kullanılmak, kara tahta ve tebeşir yerine, beyaz tahta ve kalem tercih etmek, sınıfları sık havalandırmak öğretmenlerin alabilecekleri önlemlerden bazıları.
 
Ayrıca ses kısıklığı ve farenjitin belirgin nedenlerinden biri olan sigara kullanımından, reflü (mideden boğaza doğru asit kaçağı) nedeni olabilecek ve mide asidini arttıran yiyecek ve içeceklerden uzak durmak zaten risk altında olan öğretmenleri rahatlatır. Şayet 5 günü aşan ses kısıklılığı mevcut ise mutlaka bir KBB Hekimine başvurmak gerekir.”
 
Kadıköy Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Canpolat öğretmenlerin özellikle duruş bozukluğu şikayetleri ile kendisine başvurduğunu söylüyor. Op. Dr. Ali Canpolat bunun nedeni şöyle açıklıyor: “Özellikle ilköğretim okullarında görevli öğretmenler sınıf donanımının küçük yaştaki çocuklara uygun olarak tasarlanmasından dolayı, sıkça eğilmek veya uzun süre ayakta durmak zorunda kalıyorlar. Bunun sonucunda eklemlere inen kuvvet dengeli dağılmadığından pek çok öğretmende duruş bozukluğu ve kas iskelet sisteminde zayıflama görülüyor.”
 
Kadıköy Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Canpolat’ın öğretmenlere önerileri şöyle:
 
 
 
Duruş bozuklukları için öneriler
 
Bol hareket etmek. Uzun süre oturmak zorunda kalan kişilerin her 40 dakikada bir ayağa kalkıp tekrar oturmaları gerekir. Bunun dışında düzenli hareket etmek, yürüyüş yapmak veya egzersiz yapmak kasları rahatlatır.
 
Doğru çalışma koşulları. Masa, sandalye, bilgisayar gibi donanımların doğru seçilmesi ve yerleştirilmesi kişinin duruş bozukluğu şikayetlerini giderir. Masa ve sandalye boyları birbirine uygun olmalı ve kişinin rahat oturmasına izin vermeli.
 
Bilgisayar tam kişinin karşına yerleştirilmeli. Klavye ve farenin konumu kullanım rahatlığı sağlamalı.
 
Kişinin oturuş biçimi. Oturma pozisyonunda en çok dikkat edilmesi gereken hususlar omuzlar ve kolların rahat olması ayrıca ayakların yere tam basması.
 
Dengeli taşıma biçimi. Taşıma esnasında yük en aza indirgenmeli. Bilgisayar, çanta, kitapları bir seferde taşımak yerine parça parça taşımak daha uygun. Ağırlıklar mutlaka sağ ve sola paylaştırılıp dengelenmeli.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
POLİTİKA
49 Kez Görüntülendi.
Türkiye sandık başına gitti: AKP'de büyük kan kaybı!
KÜLTÜR SANAT
24 Kez Görüntülendi.
Futbolun öykü on biri
HABERDE İNSAN
66 Kez Görüntülendi.
Türkiye'den ilginç seçim manzaraları
GENEL
29 Kez Görüntülendi.
Yerel seçimin 'en'leri belli oldu: En kısa oy pusulası 4 santimetre ile Şırnak'ta
POLİTİKA
33 Kez Görüntülendi.
Seçim yasakları başladı: Neleri kapsıyor?
EĞİTİM
79 Kez Görüntülendi.
Dünya sıralamasına giremeyen 197 üniversite kapatılacak mı?
EĞİTİM
27 Kez Görüntülendi.
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
İstanbul'da bir benzeri daha yok! Oy kullanacak kişi sayısı 359 ilçeden fazla
SENDİKA
33 Kez Görüntülendi.
Kuruoğlu, "Neden Hür-Sen?" Sorusuna Cevap Verdi
EĞİTİM
27 Kez Görüntülendi.
1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi