Kategoriler

kamudan.com

ÖĞRETMENLERDEN İYİ ÖĞRETMEN TARİFİ!

Öğretmenlerin "İyi öğretmen nasıl olur?" sorusuna verdikleri cevaplara bakıldığında işlerinin ne kadar zor olduğunu görmekteyiz.

İşte öğretmenlerin kendi söylemlerinden "İyi öğretmen tarifi"...

1. Amirlerin ile iyi geçineceksin. Her türlü haksızlığa, saygısızlığa, iş bilmezliğe sabredeceksin. Hiç sesini çıkartmayacaksın.

2. Veliler ve öğrenciler ile iyi geçineceksin. Her türlü saygısızlıklarına ve arsızlıklarına güler yüzle yaklaşacaksın.

3. Not konusunda bol kepçe olacaksın. Unutma ki en iyi öğretmenler notu en bol olanlardır.

4. Konu bilgisi ve öğretme yeteneklerine gelince, bunlar kimsenin umrunda değil.
--------------------------------------------------------------------------------------

1 teneffüste bile öğretmenler odasına oturmazsın öğrenciyle ilgilenirsin senelerce.Dersini 4x4 anlatırsın, kurslar verirsin... Tabi sen öğrenciyi düşündüğünü zannedersin ama öğrenci milleti bu. Bu hoca bizi çok sıkıyor hiç boş bırakmıyor der. Haksızlık etmezsin herkese bol not vermezsin... Notu kıt öğretmen olursun. 

İyi öğretmen de? Neye göre iyi öğretmen ? Öğrenciye ve veliye göre mi ?
İdareye göre mi ? Yoksa Milli Eğitim in Amaçlarına göre mi ?

-------------------------------------------------------------------------------------

Öğrencilerin çoğu; dersinde her türlü terbiyesizliği yapıp öğretmeni tarafında hoş görülmeyi, ders işlenmeyip futbol, diziler gibi başka konularla vakit geçirilmesini, sınavların çok kolay sorulmasını ve herkesin yüksek notlarla geçirilmesini, öğretmenin geç gelip erken çıkmasını... bekler. Bunları yapan öğretmenlerin yüzü iyi adam, baba adam, arkasından ise enayi hoca gibi yakıştırmalarda bulunur.

Bunların aksini yapıp saygısızlığa izin vermeyen , kötü davranışlarında öğrencileri uygun dille uyaran , dersini konusunu işleyen , sınav ve sözlü notlarını hakedene veren, dersine vaktinde girip çıkan öğretmeni sevmez. Çeşitli lakaplar takar. 

Velilerin çoğunluğu ise hem çocuğunu hiç takip edip ilgilenmez, hem de elinde sihirli deynek varmış gibi herşeyi öğretmenden bekler. Kendi zar zor geçinir, çocuğuna 1000 TL lik telefon alır, ama okula 50 lira katkı payı vermez. Sınavlarının olduğu gün bile okula kitap, defter, kalemsiz gelen öğrenciden başarı bekler. Hiç bir veli toplantısına katılmaz. Ancak çocuğunun başına bir iş geldiğinde ya da karne günü yaklaşırken okulun yolunu hatırlar. Kendisiyle defalarca görüşmenize, çocuğunun durumunun iyi olmadığını söylemenize rağmen hocam bunlar çocuk, diğer öğretmenleriyle görüş de şu dersi de geçirsinler gibi absürt isteklerde bulunur. SBS-YGS gibi sınavlarda yüksek puan bekleyip suçu okula ve öğretmenlere atar. 

İdareci ve diğer öğretmenlerin durumu da pek farklı değildir. Çünkü bir kişiye yüzüne karşı sen iyisin denilmesi için mutlaka kendini kullandırması ve yapılan haksızlıklara göz yumması gerekmektedir. Arkasından yine enayi, keriz gibi yakıştırmalar yapılacaktır. 

Görev tanımlarımızı bilirsek amirlerimizin isteklerinden hangilerinin yapılıp hangilerinin yapılamayacağını söyleyebiliriz.

Öncelikle asli görevlerimizi tam yapmamız lazım. Okulumuzdaki diğer öğretmenler uymasa bile; nöbet saatimizde görev yerimizde olalım, derslerimize vaktinde girip çıkalım. İdareciler tarafında izin kağıdı verilmeden hiç bir öğrenciyi okuldan dışarı göndermeyelim. Müfredattakileri ve müfredat dışı olup öğrencilere faydalı olacağını düşündüklerimizi öğretelim. Öğrencilerimizin okul dışı durumlarını da inceleyelim. Özel durumu olup maddi-manevi yardıma ihtiyacı olanları ilgili yerlere yönlendirmeye çalışalım...
--------------------------------------------------------------------------------------

İyi öğretmen Yönetmeliklerdeki görev ve sorumluluklarını bilen Amirinin verdiği mantıklı ve yasaya uygun görevi yapandır.Vicadanından gece yatarken muzdarip değilse iyi bir öğretmendir.
--------------------------------------------------------------------------

Her bir öğrencisini kendi çocuğu gibi gören, mesleğini seven ve öğrencilerine faydası olan öğretmen iyi öğretmendir.

idare ile ilişkiler memuriyetle alakalıdır öğretmenlikle alakası yoktur.
-------------------------------------------------------------------------------------------

İyi öğretmen olmak için bazı inceliklerin bilinmesi gerekiyor. Tribüne oynayacaksın,reklam yapıp zeki öğrencileri seçeceksin,zeki öğrencilerin velilerini bizim sınıf iyi; tanıdığınız başka okulda veya sınıfta zeki öğrenci varsa heder olmasın diyerek yanlışlıkla başka sınıfa giden iyi öğrencileri de alacaksın,dünyada benden başka iyi öğretmen yok haberiniz olsun ha diyeceksin,okul idaresine de benim sınıf iyi sakın sonradan gelen kötü öğrencileri verme; hatırlı velilerin çocuğu bende diyeceksin bu kadar.Öğrenciler zeki ise zaten başarılı olursun.Siz hiç fen lisesinde kötü öğretmen duynuz mu?

İş malzemede biter.Bilinçli velinin öğrencisi kolay öğrenir,öğrenci zeki ise kolay öğrenir. Öğretmen önemli, ama eskisi kadar değil çünkü artık teknoloji var. Çocuk evde okuma yazma öğrenip üniversite bitirebiliyor.İyi öğretmen; öğrenciye öğrenme yollarını, kaynakları,öğrenmeyi öğreten öğretmendir.En önemlisi sürekli, hayat boyu öğrenme alışkalığını kazandırabilen öğretmendir.
------------------------------------------------------------------------------------------
Zeki öğrenciyi özel okul ve dersane burs vererek kapmaya çalışıyor. Geriye kalanlar da devlet okullarında iyiler bir araya toplanıyor.Problemli sınıfa giren öğretmenler 40 dakikayı sorunsuz nasıl bitiririmin gayretine düşüyor. Çünkü sorunlu sınıflar kesinlikle çekilmiyor not korkusuda kalmadı. Okullarımızda eğitim öğretimde bir kısım öğretmen çile çekiyor, bir kısım öğretmen sefa sürüyor.Bir kısım öğrenci çile çekiyor, bir kısım öğrenci sefa sürüyor. Eğer bir ülke orta ve ortanın altındaki zekaya sahip nüfusunu iyi eğitebiliyorsa o ülke gelişebiliyor, eğitemez ise eğitilemeyen grup her zaman baskın olarak ortada duruyor. Onun için hayat boyu eğitim öne çıkarılmalı. e- öğrenme teknolojileri geliştirilmeli, öğretmenler kalabalıklara okulda gardiyanlık yapacağına öğrenci öğrenme sorumluluğunu hissetmeli daha zevkli öğrenme ortamları oluşturulmalı.Sanal alemde boş geçirilen saatler uygun kanallarla eğitim için kullanılır hale getirilmeli.




Yorumlar

Daha Fazla Haber
POLİTİKA
51 Kez Görüntülendi.
Türkiye sandık başına gitti: AKP'de büyük kan kaybı!
KÜLTÜR SANAT
24 Kez Görüntülendi.
Futbolun öykü on biri
HABERDE İNSAN
66 Kez Görüntülendi.
Türkiye'den ilginç seçim manzaraları
GENEL
29 Kez Görüntülendi.
Yerel seçimin 'en'leri belli oldu: En kısa oy pusulası 4 santimetre ile Şırnak'ta
POLİTİKA
35 Kez Görüntülendi.
Seçim yasakları başladı: Neleri kapsıyor?
EĞİTİM
80 Kez Görüntülendi.
Dünya sıralamasına giremeyen 197 üniversite kapatılacak mı?
EĞİTİM
28 Kez Görüntülendi.
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
İstanbul'da bir benzeri daha yok! Oy kullanacak kişi sayısı 359 ilçeden fazla
SENDİKA
33 Kez Görüntülendi.
Kuruoğlu, "Neden Hür-Sen?" Sorusuna Cevap Verdi
EĞİTİM
27 Kez Görüntülendi.
1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi