Kategoriler

kamudan.com

SANAYİLEŞMİŞ ÜLKELER İÇİNDE EN MUTSUZ ÜLKEYİZ


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) hazırladığı mutluluk ligi sıralamasına göre, 36 sanayileşmiş ülke içinde en mutsuz ülke Türkiye oldu.
 
OECD’nin 11 değişik başlığı dikkate alarak hazırladığı “Daha iyi yaşam endeksi” raporunda, gelir düzeyinin yanı sıra,  sağlık, eğitim, çevre, seçime katılım, güvenlik ve hayattan memnuniyet gibi kriterler bulunurken,  en mutlu ülkeler listesinin ilk üç sırasını Avustralya, Norveç ve İsveç paylaşıyor. Listenin sonunda ise Yunanistan, Meksika, Türkiye bulunuyor.
 
TÜRK HALKI’NDA OLUMSUZ DUYGULAR ÇOK FAZLA
 
60 bin kişinin katıldığı çalışmada mutluluğu belirleyen en önemli 3 kriter hayattan memnuniyet, sağlık ve eğitim olarak öne çıkarken,  OECD raporunda, Türkiye’nin gelir, barınma, hayattan memnuniyet ve iş - özel yaşam dengesi gibi konularda sıkıntı yaşadığı belirtildi.
 
Listenin ilk sırasında yer alan en mutlu ülke Avustralya’da kişi başına düşen milli gelir 31 bin doları aşarken, halkın yüzde 72’si ise iş sahibi.
 
OECD raporunda sonuncu olan Türkiye’de ise 2014’te kişi başına düşen milli gelirin 11 bin doları aşması beklenirken,  ülkemizde istihdam oranı yüzde 49 olarak belirlendi. Yapılan çalışmada, halkın yüzde 61’i ortalama bir gün içinde yaşadıkları olumlu duyguların olumsuzlardan az olduğunu ifade etti.
 
OECD TÜRKİYE İÇİN BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ
 
Bu arada, OECD Türkiye’nin bu yılki gayrı safi yurtiçi hâsıla büyüme beklentisini yüzde 3.8’den yüzde 2.8’e indirdi. OECD tarafından dün yayımlanan Ekonomik Görünüm raporunda gelecek yıla ait büyüme tahmini ise Kasım ayındaki yüzde 4.1 düzeyinden yüzde 4’e çekildi.
 
ODAĞINDA İNSANI TAŞIMAYAN POLİTİKALAR ÜLKEMİZ İNSANI BU DURUMA GETİRMİŞTİR
 
OECD’nin her yıl düzenli olarak hazırladığı ve kamuoyuyla paylaştığı Mutlu ülkeler listesinde ülkemiz yine 36 ülke içerisinde sonuncu sıraya yerleşmiştir. Bu araştırma bizimle eşdeğer ülkelerin karşısında ülkemizin ne denli geride kaldığını bir kez daha tescillemiştir.
 
Dünyanın 17. Büyük ekonomisi olarak lanse edilen Türk ekonomisinin büyümesinin insani boyutlara yansımadığını OECD raporu ortaya koymuştur.
 
En uzun çalışma sürelerinin, en kötü yaşam koşullarının, uygunsuz barınma şartlarının,  olumsuz çevre koşullarının Türkiye’de olduğu düşünüldüğünde raporda sonuncu olmamızın kaçınılmaz olduğu acı bir gerçektir.
 
MEMURUMUZ AVRUPA ÜLKELERİNDEKİ MEMURLARDAN 2 KAT FAZLA İŞ YÜKÜNE SAHİPKEN 3 KAT DAHA AZ MAAŞ ALIYOR
 
Odağında insani değer taşımayan politikalarla ülkemizin geldiği iç karartıcı nokta ortadadır. Resmi rakamlar, Türkiye’deki kamu görevlilerinin OECD içindeki emsallerine oranla sayıca 2 kat daha az olduğunu buna göre de 2 kat daha fazla iş yükü ile karşı karşıya kaldığını ortaya koymaktadır.
 
Ücret yönünden incelendiğinde de Türkiye’de bir memurun Avrupa’daki bir memurdan 3 kat daha düşük maaş aldığı görülmektedir. Buna göre Türkiye’de memurlarımız OECD ortalamasına göre 6 kat daha düşük maliyetle, olumsuz şartlarda, yoğun bir iş yükü altında çalışmaktadır.  
 
Türlü olumsuzlukların yaşandığı ülkemizde sosyal patlamalar yaşanmadan önce tedbirler alınmalı ve hak ettiğimiz yaşam şartları oluşturulmalıdır. Ülkemizin içine düştüğü bu üzücü durumdan bir an önce kurtarılması siyasi iktidarın en temel görevidir.
 
 
Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen
  İstanbul İl Başkanı
Yorumlar

Daha Fazla Haber
POLİTİKA
50 Kez Görüntülendi.
Türkiye sandık başına gitti: AKP'de büyük kan kaybı!
KÜLTÜR SANAT
24 Kez Görüntülendi.
Futbolun öykü on biri
HABERDE İNSAN
66 Kez Görüntülendi.
Türkiye'den ilginç seçim manzaraları
GENEL
29 Kez Görüntülendi.
Yerel seçimin 'en'leri belli oldu: En kısa oy pusulası 4 santimetre ile Şırnak'ta
POLİTİKA
33 Kez Görüntülendi.
Seçim yasakları başladı: Neleri kapsıyor?
EĞİTİM
79 Kez Görüntülendi.
Dünya sıralamasına giremeyen 197 üniversite kapatılacak mı?
EĞİTİM
27 Kez Görüntülendi.
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
İstanbul'da bir benzeri daha yok! Oy kullanacak kişi sayısı 359 ilçeden fazla
SENDİKA
33 Kez Görüntülendi.
Kuruoğlu, "Neden Hür-Sen?" Sorusuna Cevap Verdi
EĞİTİM
27 Kez Görüntülendi.
1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi